Publicitat
Cartes al Director · 11 de Juliol de 2016. 12:38h.

Cap a una Tercera Guerra Mundial?

T. Navarro

Els mitjans de comunicació oficials occidentals no en parlen gaire, però el cert és que la situació internacional que avui viu el nostre món cada vegada s'assembla més a la de 1914 abans de l'atemptat de Sarajevo.

És sabut que la rivalitat entre les potències colonials europees va dur a l'esclat de la Primera Guerra Mundial, el centenari de la qual ha coincidit amb anys recents. Llavors, només va caldre encendre l'incident de Sarajevo per desencadenar un conflicte devastador d'una magnitud de la qual res feia sospitar a molta gent tant sols unes poques setmanes abans.

Avui, com en els anys previs a aquella guerra, estem veient com les diferents potències mundials estan incrementant llurs pressupostos militars i armant-se fins les dents, amb desplegaments militars absurds i perillosos com els que hem vist aquests darrers dies a l'Est d'Europa coincidint amb la cimera de l'Otan o al mar de la Xina, alhora que els medis de comunicació oficials es dediquen a alimentar una retòrica xovinista antirussa o antixinesa, exagerant els suposats perills que representen l'emergència mundial d'aquestes potències, que alhora serveixen per justificar l'existència d'organitzacions anacròniques com l'OTAN o l'increment de pressupostos militars en temps d'"austeritat" i retallades.

On pot esclatar avui un nou Sarajevo? en un empitjorament del conflicte de Síria? un atac a l'Iran? un incident a la frontera amb Rússia o al mar de la Xina? És sabut que la doctrina neoconservadora imperant avui als EEUU està enfocada a evitar l'emergència de qualsevol potència que pugui fer ombra al món unipolar regit per la globalització unilateral que ha volgut imposar l'eix angloamericà. També és sabut que, històricament, tots els imperis en decadència ( i els EEUU ho són) tendeixen a augmentar llur belicositat. Recentment, l'ex-president de l'URSS Mikhail Gorbachov va dir en una entrevista que és l'OTAN la que s'està movent cap a les fronteres de Rússia i no l'inrevés, en contra del que els dirigents d'aquesta organització varen prometre un cop finalitzada la guerra freda.

També va assegurar que si aquestes polítiques irresponsables acaben finalment per provocar un enfrontament militar amb Rússia el món viurà una nova Guerra Mundial, i que aquesta serà sense dubte la darrera de totes elles.

0 Comentaris

Publicitat