Publicitat
Cartes al Director · 16 de Març de 2018. 09:47h.

Carta a dos milions d'independentistes catalans

Domingo Sanz

La majoria nascuda el 27S de 2015 en el Parlament català va produir tant vertigen en els quatre principals partits d'àmbit estatal que, amb diferents excuses, no es van atrevir a governar Espanya després de les eleccions generals del 20D de 2015, i van haver de convocar noves urnes el 26J de 2016.

Després, per evitar un altre ridícul per pura covardia i uns resultats potser indesitjables, PSOE i C’s van decidir castigar a Podemos per allò del 4 de març obligant el PP a governar, cosa que aquests van acceptar encantats, doncs necessitaven els ministeris per disposar d'un flux suficient de prebendes després de perdre molt de poder autonòmic i municipal. Però també per defensar-se del Poder Judicial, que ja els perseguia per delictes massius i continuats contra el Tresor Públic.

Mentrestant, els vostres dirigents varen anar donant els passos promesos als seus electors, vosaltres. La cosa no va sortir com s'esperava i van perdre el control de les institucions després del famós 155. No obstant això, vareu reincidir i van tornar guanyar la majoria parlamentària el 21D de 2017.

En aquest punt és quan em pertoca dir que hi ha els qui, molt més assenyats que jo, reparen en l'ajustat dels percentatges. Es tracta d'amics meus de confiança llaurada en temps joves, en els quals vaig compartir amb ells moments durs com els quals ara coneixen alguns dels vostres. Per descomptat, dic això sense el menor ànim d'aconsellar, actitud improcedent en casos com aquest, en el qual us escric per demanar-vos un favor.

Amb el que s'ha dit, hem arribat a la següent conjuntura, tal com la veig a 15 de març de 2018.

Heu aconseguit, cosa de la qual me n’alegro, afeblir el PP a Catalunya i a la resta d'Espanya, prova de la qual cosa són tant les enquestes com les concessions que el Govern comença a realitzar. Per exemple, 1.200 milions per equiparar retribucions policials estatals amb autonòmiques.

A canvi, vosaltres teniu un bon nombre de dirigents amenaçats o ja “empaperats”, diversos encara empresonats i altres exiliats. I també innombrables dificultats per formar el govern que correspon a la majoria independentista triada. I la lentitud amb què progressa el suport internacional, malgrat que cap “important” li lleva l’ull al conflicte.

Però també observo altres coses que, almenys a mi, em criden molt l'atenció.

Veig que hi ha representants vostres al Congrés i el Senat, quan és evident que no han d’aconseguir ni una sola votació a favor de la causa.

I no tan sols hi són presents, sinó que participen en tots els debats i presenten propostes que interessen als espanyols, tot i que no recordo cap votació favorable.

I no només presenten propostes, sinó que fins i tot he sentit que estan dispostos a sumar els seus vots a una moció de censura que desallotgi el PP de la Moncloa, mentre el PSOE o C’s, partits que en sortirien molt beneficiats, no s'atreveixen.

Àdhuc, crec que una o dues vegades vaig escoltar alguns dels vostres dirigents acceptar aquell argument amb el qual, més que negociar, els dirigents de PP, PSOE i C’s semblaven amenaçar-vos, encara que sempre vaig sospitar que no anaven de debò. Era entre 2014 i 2016, quan repetien que el dret a decidir a Catalunya hauria d'acceptar-se primer per tots els espanyols.

Sens dubte, aquestes actuacions dels vostres dirigents demostren el seu interès i participació per la política espanyola sense més, doncs res aconseguiran a favor de la independència.

Avui vos demano que els intenteu convèncer del següent:

Que se sotmeti a votació en el Parlament de Catalunya una proposta, adreçada al Congrés dels Diputats, perquè s'actualitzi la Constitució Espanyola de 1978, amb la finalitat de canviar la forma d'Estat de Monarquia a República.

No domino el procediment, i tampoc no sé si és necessari que el Govern català estigui constituït per realitzar aquesta votació, amb la qual porto molt de temps somiant.

Encara que sé que no és bo especular, alguna cosa em diu que a favor d'aquesta proposta el nombre de vots en el Parlament de Catalunya podrien ser més que aquells de què disposa la vostra majoria, quelcom que mai no seria negatiu. I a Madrid podrien defensar la moció els vostres diputats i senadors, i qui sap quants de suports se’n podrien aconseguir allí. Com se sol dir, “el no, ja el tenim”.

Ara és la una de la matinada del dijous 15 de març i estic acabant aquesta carta. Vos juro que acaba d'aparèixer Puigdemont en pantalla, entrevistat per la TV pública de Suïssa. Sembla relaxat i amb bon aspecte. Li pregunten per una hipotètica negociació amb el govern de Madrid i contesta que si Rajoy plantegés un sistema polític similar a l'existent en aquest país, podria convèncer la majoria dels catalans.

Un altre optimista incorregible, penso, i li demano: poden fer alguna cosa els independentistes catalans per animar el Govern de Madrid, el que sigui, a que faci una proposta com aquesta?

Per si pogués servir per aconseguir-ho, queda en aquesta carta el favor que vos he demanat. Si tu, que acabes de llegir-la, la hi pots enviar al President o a qualsevol altra persona que et sembli convenient, qui sap el que passarà.

Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 Jose Antonio, Ex Sant Cugat, 16/03/2018 - 17:19

Ni tienes ni idea de lo que hay que hacer para llegar a cambiar la monarquia por una república. Se necesitan 2/3 de la camara y un referendum en toda España. Hoy por hoy es inviable, macime teniendo en cuenta que todo indica una nueva mayoria que ni de coñs plantearia esto con PP y Coudadanos. Sueñas.

#2.1 Domingo Sanz, Esporles, 17/03/2018 - 07:48

Yo me libraré de opinar sobre lo que cualquier persona sabeDentro de la legalidad y en ejercicio de la libertad de expresión,