Cartes al Director · 20 de Gener de 2012. 18:11h.

El que no ens diuen de la nau Victòria

Jordi Berenguer

Fins al mes de març podem visitar una rèplica de la nau Victòria de Magallanes i J.S.  Elcano, al Moll de la Fusta de Barcelona. Ens diuen que podem veure com era la nau i com es navegava fa 500 anys. Ara bé, aquesta rèplica  -construïda l'any 1991 amb motiu de l'Expo'92- és constantment passejada per totes les ciutats costaneres sense els seus escuts i banderes de l'època amb l'excepció d'una gran bandera espanyola que llueix.

Tots sabem, que la bandera nacional espanyola més antiga és de l'any 1785 i no pas del 1519. O sigui que la bandera que hi ha al vaixell no existeix fins a 266 anys més tard de l'expedició de Magallanes. Si es tracta de fer una rèplica fidedigna i de fer les coses amb rigor històric, per quina raó s'han suprimit els escuts i les banderes originals? Quins eren aquests escuts i aquestes banderes ?

Ara com ara,  tenim prou estudis que demostren que en aquells temps la Marina Hispànica era principalment de matriu catalana i no pas castellana com ens han volgut fer creure. Sense anar més lluny, al museu etnològic de Barcelona podem trobar un mapa del pare jesuïta Pedro Murillo Velarde (1696-1753), publicat a Manila al 1734 amb el títol de "Carta Hydrographica y Chrographica de las Islas Filipinas" on hi apareix una representació de la nau Victòria amb una senyera quadribarrada a popa.

El mapa és considerat de gran importància per les seves dimensions notables i per la seva acurada precisió cartogràfica. També podem apreciar en un gravat de l'Ortelius del segle XVI, que el capità, que porta una brúixola a la mà, duu una barretina al cap. O sinó, per què en altres rèpliques de la nau Victòria que s'exposen a l'Argentina i a Xile, sí que  contenen els escuts de l'època i, fins i tot, les trobem guarnides amb banderes catalanes? Perquè a la versió espanyola han suprimit aquests elements simbòlics? Potser revelarien la nacionalitat ocultada o tergiversada de la gesta nàutica?


Més informació

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Francesc, Barcelona, 24/01/2012 - 16:43

Des del punt de vista històric aquesta nau ha de tenir com a seu permanent Barcelona. I no cal dir que ficar-hi la bandera espanyola -que de fet és catalana però que per les malvestats de la història ha esdevingutb espanyola- és aberrant. Fora aquesta bandera!

#1 Discober, Sevilla, 21/01/2012 - 11:52

La bandera que lleva es la oficial para poder navegar, solo en ocasiones especiales, cuando el barco está en casa, le ponen las banderas históricas.

#1.1 Manel, Barna, 22/01/2012 - 23:13

De acuerdo, para navegar sí debe llevarla, pero..
que yo sepa un barco anclado o amarrado en un puerto no está navegando..además existe la bandera de cortesía que al estar en un puerto catalán seria la quadribarrada y no se han dignado izarla..no coment...