Publicitat
Cartes al Director · 18 de Gener de 2021. 11:26h.

Meritxell Budó i l'informe del Síndic

Francesc Nadal

A la Roda de Premsa del dia 12, la portaveu Meritxell Budó va dir, argumentant pel possible ajornament de les eleccions, que quan es van suspendre les del País Basc i Galicia, dies 17 i 18 de Març, no hi havia confinament domiciliari. Les paraules de la portaveu van ser: "en el moment que es van decidir posposar les eleccions al país Basc i a Galicia no hi havia confinament domiciliari... confinament domiciliari es va produir del 31 de Març fins el 13 d'Abril... estava vigent, crec, l'estat l'alarma, com ara, però no hi havia confinament domiciliari".

El reial decret d'estat d'alarma va ser del dia 14 de Març. Com tothom recordarà, limitava el dret de circulació i només permetia els desplaçaments amb causes justificades. En el decret de suspensió de les eleccions gallegues es diu: " Así, resulta claro, por ejemplo, que la limitación de la libertad de circulación de las personas, la suspensión de actividades y el cierre de establecimientos y locales implica la imposibilidad de desarrollo, prácticamente total, de la campaña electoral, ...". Es pot trobar als titulars de molts mitjans que aquesta situació es definia com a 'confinament'.

La portaveu del Govern negava que 'confinament domiciliari' fos el terme pertinent per a descriure la situació en el moment en què es van suspendre les eleccions basques i gallegues. També va fer una referència estranya a què el confinament té lloc del 31 de Març al 13 d'Abril. Les normes estatals afectant l'estat d'alarma van ser un Real Decret del 17 on es fan algunes petites modificacions i la pròrroga del 10 al 26 d'Abril. Certament a tothom li pot fallar una mica la memòria, però el que és més estrany és que no tingués present l'informe del Síndic de Greuges: "La garantia del dret de sufragi actiu...". Aquest informe del novembre, amb les seves addendes i recomanacions posteriors, ha estat un element cabdal per a valorar l'ajornament electoral. Doncs bé, aquest informe, en la pàgina 19, diu: "Per exemple, en els casos gallec i basc, la cancel•lació es produeix quan està en vigor un confinament domiciliari rigorós que impedia gairebé tot esdeveniment col•lectiu". Sembla que la portaveu no se l'havia llegit amb massa atenció, o no estava d'acord amb ell, o les seves ganes d'equiparar la situació en què es van suspendre aquelles eleccions a les actuals condicions a Catalunya ('com ara') li van jugar una mala passada.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat