Publicitat
Cartes al Director · 4 de Desembre de 2017. 12:54h.

Sanitat no et respon

MartinaH

Un menor d’un any amb signes de grip sobtada. Què fas? Lògic, vas al CAP del teu municipi esperant que te l’atenguin en algun moment, degut a la urgència. Però vaja, resulta que no hi ha pediatra aquell dia, perquè sembla ser que per una població de més de 5000 habitants només pertoca una pediatra, i que no treballa tota la jornada, és clar. Per tant et diuen que hauràs de dirigir-te al CAP d’una altra població a la qual l’accessibilitat amb transport públic és pràcticament nul·la. Te’n tornes a casa sense atenció mèdica.

Dies més tard, la febre no ha cessat sinó que augmenta. I el que faltava, és dissabte: 'fill meu, mira que posar-te malalt en dia festiu...' Però gràcies a algun familiar que disposa de transport privat, et dirigeixes al CAP d’una altra població que té obert per urgències -perquè seria demanar molt que el CAP d’allà on vius tingués obert en dia no laborable-. Finalment el teu fill acaba sent atès després d’esperar el torn respectiu.

Resulta que la grip s’ha complicat amb una otitis. Com a mare primerenca tornes a casa angoixada, i passeu el dia entre medicaments, banys i moixaines. Fins que torna a sonar l’alarma d’una febre massa alta. Penses: torno al CAP o em tractaran d’exagerada? I a l’hospital? Ai no, que diuen que no hem de col·lapsar-los. Però, com hi vaig? I se t’encén la bombeta recordant quan eres petita i venia el metge a veure’t a casa, això sí, a la gran ciutat.

Truques al 061 i demanes atenció mèdica al domicili. Diuen que el protocol estableix que abans has de parlar amb un metge. Accedeixes, te’l passen al telèfon, li expliques el rotllo des que van començar els símptomes, i quan com a solució no et dóna informació nova, reclames altra cop el metge a domicili, que sembla que el volien fer passar desapercebut. Però ostres, et diuen que no existeix aquest servei en pediatria. Coi, m’ho podria haver dit la primera persona que m’havia atès al telèfon i m’hagués estalviat la xarrameca! Penges el telèfon i maleeixes no haver estudiat medecina tot i que hagués estat complicat amb la fòbia que tens a la sang. Definitivament, sanitat no et respon, o no de la manera que un nadó necessita.

Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 Olga, Santa Maria de palautordera, 04/01/2018 - 09:41

A les poblacions de més de 10.000 tampoc hi ha servei tots els dies.
És més, en algunes ocasions m'han indicat que a l'hospital de Sant Celoni (el més proper) tampoc i que hauria d'anar al de Granollers.
Si els costos de mobilitat els pagués la S. S , com hauria de ser, veurien que no es tant car tenir un pediatra a la població.

#2 Un, Tabarnia, 02/01/2018 - 10:11

Entiendo perfectamente la situación de Martina. Tengo a un familiar ingresado, y lo normal es tener que coger un taxi a 35-40 euros para ir y venir, en algunos casos con urgencia. El autobús de autocarsdelpenedes.com ni está ni se le espera, pero dinero para banderitas y performances siempre hay. En eso no se mira si es o no rentable.

#1 Ester, Barcelona, 09/12/2017 - 15:17

Mantener el coste de trabajadores de urg y centro abierto de una población de 5000 habitantes no es rentable. Trabajo en uno que atiende a más de 25.000 y en una guardia no se superan las 30 visitas adultos, en verano ni llegan a 20.
Creo que más bien el problema es por la mala comunicación en transporte público de una población a otra.