El conseller d'Interior, Joan Saura, també va defensar -en la seva compareixença al Parlament el passat 28 de juliol- que l'origen del foc d'Horta de Sant Joan havia estat un llamp.  "Segons ha informat el Cos d’Agents Rurals després de les seves investigacions portades a terme, sembla que els causes de l’incendi van ser naturals. Concretament, segons el Cos d’Agents Rurals, es deu a la caiguda d’un llamp en un lloc de molt difícil accés, que el vent va revifar i va estendre, en concret, el passat dilluns, 20 de juliol", va explicar aleshores.

També va manifestar, davant les sospites de descoordinació de l'oposició, que "l’actuació del Cos de Bombers va ser impecable des del primer a l’últim dia, en tot moment, així com també la de la resta de cossos i unitats que hi van participar". Però si ara s'ha demostrat que no va ser un llamp, tota la versió oficial dels fets exposada pel conseller queda ara qüestionada.

La veritat és que el conseller d'Interior va tenir en aquella intervenció parlamentària un detall de molt mal gust: comparèixer envoltat d'una dotzena de comandaments de Bombers, presència massiva d'uniformes que va descol·locar l'oposició. És com si, davant una compareixença sobre maltractaments dels Mossos a detinguts, ho hagués fet amb tota la cúpula del cos.

Potser va ser a iniciativa pròpia, però després del que va passar en una famosa conferència del conseller en el que també es va registrar una amplia assistència de comandaments dels Mossos d'Esquadra -prèviament convocats per un alt responsable- costa de creure.

La tragèdia d'Horta de Sant Joan comença a tenir semblances amb la tragèdia de Sant Boi de Llobregat, en la que van morir quatre nens, després que s'esfondrés un túnel durant les ventades del gener de l'any passat.

Les administracions -tant la local com el Govern- es van afanyar a afirmar llavors que havia estat una catàstrofe natural, sobretot per les ratxes excepcionals de vent. Però en aquest cas -que està sota investigació judicial, com el d'Horta-, els informes dels perits desmenteixen la versió de l'Ajuntament: segurament s'hagués pogut fer alguna cosa més. Com, per exemple, construir un edifici amb els adequats fonaments.

A Horta de Sant Joan també va haver-hi condicions excepcionals, però queda el dubte -i això és el que ha d'investigar la jutgessa- si s'hagués pogut fer alguna cosa més per salvar els cinc bombers morts i si hi va haver-hi descoordinació o senzillament un excés de confiança. Alguns alcaldes de la zona consideren que sí, però Saura els va desqualificar atesa la seva adscripció a CiU.

Publicitat
Publicitat

3 Comentaris

Publicitat
#3 pep, manresa, 12/01/2010 - 19:55

Han demostrat molt poc rigor i molt poc respecte per les víctimes tenint en compte les esgarrifoses conseqüències del fet.
Res de nou, han actuat de manera matussera, com sempre

#2 pep, manresa, 12/01/2010 - 19:52

La pressa per donar la versió del llamp només s'explica per la intenció de donar una imatge de diligència i celeritat, però abans de parlar només calia que escoltéssin els veïns del poble que havíen vist començar el foc uns quilòmetres més enllà

#1 sulfuro sulfuro, Barcelona, 12/01/2010 - 19:46

Saura: Escribe mil veces el verbo dimitir y luegoházlo