Editorial · 7 d'Agost de 2008. 21:51h.

"Millor en espanyol"?

El tennista Rafael Nadal ha trigat molt poc a demostrar el seu activisme a favor del nacionalisme espanyol als JJOO de Pequín. És molt lliure de considerar que la seva nació és Espanya, però aquest fet no l'autoritza a deixar en mal lloc la llengua catalana, sobretot, si es té en compte que ell és catalanoparlant.

Perquè l'incident protagonitzat per Nadal en una roda de premsa de l'equip espanyol de tennis, quan es va fer -un altre tennista- una pregunta en català, i ell va intervenir amb un "millor en espanyol", era perfectament evitable.

D'entrada, el manacorí hauria d'haver guardat silenci, perquè la pregunta que es va fer en català no anava dirigida cap a ell, sinó a Tommy Robredo. Era aquest, Robredo, qui havia de prendre la decisió que li semblés convenient, no Nadal, qui va perdre una excel·lent oportunitat de callar-se.

Per tant, la seva intervenció va ser, com a mínim, una certa impertinència, imposant el seu activisme lingüístic espanyolista a la resta d'esportistes que es trobaven a la mateixa taula per a atendre als periodistes en la roda de premsa.

Si a Pequín, Rafael Nadal s'avergonyeix d'utilitzar la llengua catalana, és molt lliure de fer-ho, però no hauria d'imposar el seu criteri -a més, molt discutible- a altres companys. El que va fer va ser un acte de prepotència.

Cal analitzar un altre aspecte. Si algú considera que, si contesta en català, pot crear dificultats als traductors, té l'alternativa de contestar en català i després traduir la seva contestació al castellà o l'anglès. És a dir, que no era estrictament necessari negar-se frontalment a la utilització del català.

I si Robredo no volia que li preguntessin en català i tampoc volia contestar en català, tenia perfecte dret a dir-ho per si mateix, sense que la intervenció de Rafael Nadal fora necessària. O és que Nadal considera Robredo incapaç de pensar per si mateix?

Nadal és una figura mundial de l'esport, i no perd cap oportunitat per a utilitzar en benefici del nacionalisme espanyol la ressonància que li atorga la seva condició de tennista de primer nivell. Està en el seu dret, i no hi ha res a dir sobre aquest assumpte.

Tanmateix, hauria de tenir més cura a l'hora d'exhibir el seu nacionalisme espanyol, per a no agredir sensibilitats nacionalistes i lingüístiques d'altre signe. Nadal hauria de saber que a l'Estat espanyol no tots són, com ell, nacionalistes espanyols.

De fet, l'actitud de Nadal ja no sorprèn. Però l'expressió "millor en espanyol" hauria d'aplicar-se-la exclusivament a si mateix. Per a molts, no és "millor en espanyol", i ell oblida aquest fet amb massa freqüència.

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#21 Joan, Barcelona, 01/10/2008 - 18:11

Anem-nos acostumant perquè si no fem res de pitjors en vindran.
El pitjor d'aquesta ofensa, no és la ofensa en sí, és la passivitat dels ofesos.

#20 salva, barcelona, 02/09/2008 - 23:06

Ja n'hi ha prou de provocacions per totes les bandes. No calen comentaris que en espanyol ho entén tothom, perquè els catalans, com a persones intel.ligents, sabem fer-nos entendre en qualsevol racó de món.

#19 español 100%, malaga, 31/08/2008 - 00:30

los comentarios en español que nos enteremos todos

#18 español 100%, Malaga, 31/08/2008 - 00:24

Los comentarios en español que nos enteremos todos, gracias.

#17 Fanny, Palma, 12/08/2008 - 14:44

Gràcies a aquesta editorial per fer ben palesa la ficada de pota del senyor Nadal, representativa d'una realitat d'autoodi que ja fa massa que dura.