La Punteta · 30 d'Abril de 2015. 11:53h.

MONTSERRAT CANDINI

Montserrat Candini

Del 24M a “Walking dead”

Mentre candidats i estrategues naveguen en la immensitat del mar dels eufemismes intentant trobar la manera de compensar els efectes d’una destructiva desafecció política provocada –en molts casos- per ells mateixos, l’actualitat no deixa de sorprendre’ns –si això és possible- amb nous elements per sumar a la llarga llista de despropòsits que dia rere dia anem confeccionant aquells que seguim creient en l’honestedat d’una política vocacional. Publicades les candidatures amb les quals les diferents forces pretenen concórrer a les eleccions municipals del 24 de maig, i després d’una meticulosa feina d’espeleologia electoral, comprovem com en un escenari d’hereus de la política de l’embut i el “tu més” i del “ni si, ni no, ni tot el contrari” apareix un nou element distorsionador propi d’una d’aquestes sèries de moda basades en el món dels zombis: les llistes fantasma.

Que algunes formacions polítiques tinguin problemes per completar una llista electoral i hagin de recórrer a amics, coneguts i saludats, ni que visquin a centenars de quilòmetres del municipi, per omplir tots els llocs de la candidatura i així poder-la presentar amb un mínim de dignitat a les juntes electorals, és una cosa que tots tenim resignadament assumit. Però comprovar l’existència de caps de llista com el que el PSC presenta al municipi d’Omellons, el diputat Joan Canonjia, que reconeixia al Matí de Catalunya Ràdio que l’única cosa que coneix de la població és que “fan un bon vi i un millor oli”, fa que a tots ens quedi la cara del color d’un gos quan fuig. Sigui dit de passada, cal reconèixer el valor del diputat Canonjia en admetre aquest fet públicament, tot aclarint que es presenta “perquè el partit li ho ha demanat”. Poso aquest cas com a exemple del que esta passant a moltes poblacions que el dia 24 obriran els col·legis electorals on s’exposaran unes paperetes plenes de noms de persones que, possiblement, en molts casos no saben arribar al municipi ni amb GPS.

Aquest tipus de pràctica ha estat tradicionalment habitual en formacions com el PP com a estratègia matussera per maquillar la seva falta de representació territorial a Catalunya. Ara sembla que s’hi ha sumat amb força el PSC, per dissimular l’evident caiguda lliure que pateix des de fa temps. I la llista no s’acaba aquí.

Estem davant d’una pràctica tan legal com èticament discutible. S’ha obert la veda perquè qualsevol pugui presentar una candidatura sense ni tan sols tenir un cap de llista clar. Tot sigui per arreplegar un grapat de vots, a veure si amb una mica de sort sumen algun regidor amb el qual no comptaven i això els dóna més pes a diputacions i consells comarcals i –és clar- uns calerons més en concepte de subvenció.

Em consolaria pensar que estem davant d’un cas anecdòtic que serveix per animar les converses de cafè, però em temo que estem davant d’un problema molt més greu. Més, si tenim en compte que estem parlant de partits que tenen el valor de presentar un desconegut per governar una ciutadania que veu en les eleccions municipals el procés electoral que el toca més de prop.

Entre la falta d’ètica i la “barra” d’alguns, em queda l’esperança de pensar que els no afectats per la desafecció, sabran fer justícia quan vagin a votar.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#10 BEJOTA, BCN, 08/05/2015 - 20:27

E. EUROPEES. Els 1.401.421 vots que van aconseguir ERC, CiU i ICV en són pocs en relació amb els 5.317.789 catalans cridats a les urnes. Tot just un 26% del cos electoral. "De cara a Europa.. (= 24M,27-S).

#9 papitu, diagonal , 04/05/2015 - 19:10

Candini hace real la afirmacion de que el diablo viste de prada

#8 Papitu , Diagonal, 04/05/2015 - 19:06

Una mujer amoral que aprobó la ley Aido del aborto, dios te ajustara las cuentas cuando lleges al infierno

por otra parte tu partido promueve todo tipo de desordenes morales que van desde el homosexualismo a la eutanasia por no hablar de ser una asociacion de corruptos

Candini tu ets la corrupcio!

#7 Laughter, L'H - España, 01/05/2015 - 19:57

Y habla de honestidad, de ética y de "jeta" esta señora que es alcaldesa de Calella y senadora de España, país al que por otra parte odia, desdeña y desprecia profundamente. O sea que ni está en un puesto ni en el otro. Eso sí es una práctica éticamente discutible.

#6 Luis Rey, Bilbao, 01/05/2015 - 18:48

Hipocresía. Si son las primera vuelta de las plebiscitarias es normal que se pueda votar a las dos opciones en todos los municipios y facilitarlo de cualquier modo. El problema es que todo es mentira. Y se les nota.