La Punteta · 28 de Juliol de 2014. 12:10h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

A la merda l'oasi

Semàfor vermell a La Vanguardia


L'avantatge del cas Pujol és que l'oasi se n'ha anat a la merda. Se li atribueix l'expressió al llavors diputat de CiU -i home de confiança de Miquel Roca a Madrid- Josep Maria Trias de Bes, en una entrevista a El País a començaments dels 90 quan ni tan sols existia internet.

La frase -i el seu enfrontament amb Jordi Pujol-, li va acabar costant la carrera a Convergència. L'home va acabar fitxant pel PP quan Aznar ja es plantejava parlar català en la intimitat. Un altre fitxatge d'aquesta època, en ple gir catalanista dels populars, va ser Ignasi Guardans.

La seva carrera política posterior va ser discreta, però en agraïment als serveis prestats el van nomenar president de Trasmediterránea, un veritable bicoca. Càrrec del qual va dimitir arran de la polèmica per un quadre que no es trobava per enlloc encara que, judicialment, l'assumpte va quedar en no res. Al final, crec que va acabar a Unión Progreso y Democracia.

Doncs bé, l'oasi se n'ha anat definitivament en orris. Només cal repassar la premsa de dissabte. La Vanguardia li va dedicar a Jordi Pujol un semàfor vermell. Sortia al final de tot, just per darrere del líder ucraïnès prorús el nom del qual no em facin repetir. Potser n'hi ha hagut més, però en trenta anys de dedicació professional al periodisme -una bona part en aquest diari- no en recordo cap altre.

Fins i tot van publicar un editorial encara que rebaixaven l'afer a un '"error" i un presumpte frau fiscal esdevenia una "ocultació al fisc". Ah, l'abús de l'eufemisme i l'imperi de la correcció política!. El dia que diguem les coses pel seu nom en aquest país anirem millor.

A El Punt-Avui destacaven que l'expresident havia demanat "perdó" i feien una crida a "mirar endavant", però admetien que havia estat un cop molt dur: "per a una personalitat de la seva mida aquesta responsabilitat ètica no és menor".

Si fa no fa com a l'Ara, que coincidia amb Alfred Bosch: "S'esquerda un referent, però el país no ha de mirar al passat, sinó al futur: ara és l'hora de fer net". Mentre que a El Periódico no li dedicaven un semàfor vermell, però si un editorial. Com si volguessin passar comptes per totes les angoixes passades durant el pujolisme.

Ha estat, en efecte, com un tsumani, un terratrèmol, una explosió interestel·lar. A Jordi Pujol no el defensen ara ni els seus. Ni tan sols els opinadors que, durant tots aquests anys, han fet carrera gràcies a ell. Fins i tot Rull es va afanyar a matar el pare. Amb el vistiplau d'Artur Mas perquè, si no, no ho hagués dit. A Pujol, amb 84 anys, el matarem del disgust.

Personalment, vaig començar a pensar que això de l'oasi era un invent amb el cas Millet. Allò va confirmar que, en temes de corrupció, no estem tan allunyats de Luis Bárcenas o de Jaume Matas. El patriarca del Palau de la Música era un dels nostres, un patriota de cap a peus, el representant genuí de la burgesia catalana. Ara, ves per on, les confessions públiques de Fèlix Millet i Jordi Pujol -només les confessions públiques-, tenen certa semblança, només que un la va fer a La Vanguardia i l'altre a través d'un comunicat públic.

En fi, quan a Franco li van matar el Carrero Blanco va sortir per la tele i va dir allò que "no hay mal que por bien no venga", un dels misteris de la història recent d'Espanya. Jo, sempre que he tingut una ensopegada a la vida, he intentat seguir al peu de la lletra el consell del dictador. Encara que només fos en aquest cas. És el que hauríem de fer amb el cas Pujol.

Però un darrer apunt: hi tenim tot el dret, però que ningú no pensi que, en cas d'independència, les coses seran millors. La corrupció política no depèn de les lleis, ni dels jutges, ni tan sols dels sistemes de control. Depèn de l'ètica individual de cadascú. I se'ns ha esfondrat un mite. Un mite del catalanisme.

Publicitat
Publicitat

44 Comentaris

Publicitat
#18 Pere, Lleida, 29/07/2014 - 21:47

Com és possible que ara ningú no recordi l'afer de la família Mas a Liechtenstein? Tenim un president que encara no ha donat explicacions.

#18.1 Kropotkin, Vic, 30/07/2014 - 19:08

Bueno, explico que habia regularizado la "herencia" y que habia dejado el resto en Suiza... Supongo que por patriotismo... Jua, jua, jua,... Ya solo falta explicar el origen de todos estos millones... Jua, jua, jua,...

#17 Oasi espanyol, ., 29/07/2014 - 17:43

No ens equivoquem, si us plau, parlem d'oasi català (un terme inventat a Madrid, per cert), quan hauríem de parlar d'oasi espanyol, on veritablement hi ha moviment d'enormes fortunes. Això nostre és reprovable, però xocolata del lloro.

#17.1 Kropotkin, Vic, 29/07/2014 - 19:14

Si, las grandes fortunas... Aqui los pobres catalanistas estelados apenas manejan 2 0 3 mill millones de euros por famiglia... No se puede comparar... Vuestra desverguenza tampoco estalados... es imcomparable. Que jetas... Jua, jua, jua,...

#17.2 oasi espanyol, ., 30/07/2014 - 09:00

Kropotkin, desperta home, el teu nacionalisme no et deixa veure com et foten la cartera i després se'n riuen a la teva esquena.

#17.3 Kropotkin, Vic, 30/07/2014 - 19:10

Oasi: Como catalan que soy, los primeros que me han robado han sido Pujol y sus socios del 3%... Cuando esten todos estos en la carcel, podemos seguir con los del resto de Espana. Despierta tu, estelado, de ti si que se estan riendo hace mucho tiempo. Pardillos... Jua, jua, jua,...

#16 Ramon, Badalona, 29/07/2014 - 17:01

Imagineu a un diari catala destapant un cas masiu de corrupcio del nacionalisme catala? Els mossos d'esquadra anant a la seu de ciu, o a casa de pujol a incautar informacio?...no us enganyeu, l'oasi continua pero amb aigues podrides. El nacionalisme ha teixit una gran xarxa de pensament unic

#15 Vicens, Barcelona, 29/07/2014 - 13:51

Prou que ho sabieu,Xavier. Cada dia sembleu més La Vanguardia! Li demanarás un altre article al Joaquim Rosell? Ell en sap un tou d'aquesta corrupció tan nostra...

#14 Franel-Landau, teorema, 29/07/2014 - 09:22

Rius: la independència no és en Pujol, ni en Mas, ni en Boi-Ruiz. Som tu i jo i milions de catalans, honrats i per feina. Jo professor d'universitat que pago religiosament els meus impostos (a Espanya de moment) i que hem decidit que ens constituïm en país nou. En tenim dret. FEM NET.

#14.1 Kropotkin, Vic, 29/07/2014 - 10:17

SI... Jua, jua, jua,...

#14.2 des de Vallvidrera, m'ho miro, 30/07/2014 - 18:03

"Grans arguments" els del Palomares-Koprotkin. Que a C's admetin un militant d'aquest nivell ja desqualificaria el partit per si sol sense necessitat de considerar que són una creació FAES-CNI-13TV-Losantos-PedroJ- filldefranquistaCarreras.