La Punteta · 3 de Juny de 2013. 10:39h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

A tots els que insulten i amenacen

L'Starbucks cremat

Dimecres passat, després de la compareixença del conseller Espadaler al Parlament, se'm va ocórrer fer un article a favor de l'ús de les pilotes de goma i vaig començar a rebre tota mena d'insults i amenaces.

De fet, no vaig dir res més del que ja he dit en altres ocasions per escrit o a la tele: amb el cas de l'Ester Quintana i de l'home que va perdre la melsa cal depurar totes les responsabilitats -fins i tot amb sancions exemplars- i pagar les màximes indemnitzacions.

Però la qüestió no és pilotes de goma sí o no: la qüestió és entre violència urbana o no. Perquè si els Mossos no poden fer servir pilotes de goma, com dissolen les manifestacions violentes? Amb un ciri a la mà? Ara ja ningú no se'n recorda, però a Barcelona s'ha calat foc a un Starbucks en plena plaça d'Urquinaona.

La reacció va ser instantània. La veritat és que, de tots els insults i amenaces, potser el que es va endur la palma va ser el Sergi Segués ‏@ssegues, un enginyer industrial de Sant Cugat del Vallès; que em va etzibar: "tant de bo el teu fill o filla perdi un ull amb elles". Ara entenc el declivi industrial de Catalunya.

Potser hi havia l'atenuant en aquest cas que li havia passat a algun familiar seu, però quan vaig insistir en un parell d'ocasions no em va contestar. En fi, espero que als seus fills no els passi mai el que ell ha desitjat als meus.

A les amenaces a la descendència també s'hi va apuntar l'Edgar ‏@adaleced que considerava que "fóra bo que un dia t'agafi una a tu... O potser a un fill o familiar millor, no?". Quina mania té la gent de ficar-se amb els fills quan tenen el pare al davant.

Sobre el lloc exacte on havien de disparar-me la bala de goma hi havia disparitat de criteris: L'amic del Font ‏@LamicdelFont apuntava "als teus collons". Mundothorpe ‏@mundothorpe "Al teu cap". I Eduardo Cáliz ‏@Edi_III "al teu ull". El Manu Simarro ‏@manusimarro també era partidari del mateix lloc: "T'imagines que una pilota de goma t'impacta a l'ull i et quedes sense ull de per vida? t'ho imagines?".

D'altres, com Lo xiquet del xapo ‏@Avatualisto, es mostraven a favor de mètodes més expeditius, com els de la Revolució Francesa: "Veient la demagògia barata que gastes, jo dic sí a la guillotina. Avui en dia seria una eina utilíssima".

El Roger ‏@UnEntreTants també era partidari de la mutilació, però a escala més petita: "Si algú ha de resultar mutilat que sigui @xriusenoticies que tant li agraden". En canvi, en Niko @nikolakozlov preferia mètodes menys sofisticats: "el que li cal és pedrot al cap, a veure si l'arrenca" (sic).

El Josemi Fernández ‏@josefdez20 feia una pregunta molt assenyada, però em vaig quedar amb el dubte de si efectivament era una pregunta o un desig: "Si en @xriusenoticies algun dia perd un ull per culpa d'una pilota de goma, les continuarà defensant com fa ara?".

A partir d'aquí, la cosa davallava cap a l'insult amb més o menys encert. Shady Koopa ‏@ShadyKoopa es mostrava partidari de l'avortament: "Sí a la libre elección para el aborto. Para que no crezcan más malnacidos como @xriusenoticies". Per a Gòmez de la Sorna ‏@odradek1: "Ets un fill de puta". L'edgar ‏@adaleced ho rebaixava una mica: "ets un inútil". O "un subnoramalet", segons Mundothorpe ‏@mundothorpe. Ja ho veuen, alguns repetien i tot.

Anomenar-te "feixista" és un clàssic, però vist el balanç de la història també et podrien dir "estalinista". J. Spiegel ‏@ozeiyo: "Pocas cosas son tan bonitas en esta vida como que te bloquee el gilipollas de @xriusenoticies. Ya tardas, fascista". O l'Ovidi D. ‏@gooniefrvr: "He dit periodista? Perdona, volia dir aficionat amb tocs feixistes!".

Fins i tot vaig aconseguir cridar l'atenció de la FAI ‏@_La_FAI "Ja sabeu que un tal @xriusenoticies es mor de ganes d'amputar òrgans a manifestants a base de bales de goma?". Aquests són els que van cremar la biblioteca del Cambó, oi? 

N'hi havia que es pensaven que eren Ramon Llull, però no sabien ni escriure: El Xavier Estatuet ‏@xavierestatuet deia que "tinc un amic andalus, que te un adjectiu que l'hi va molt be "gilipoyiya" el que diu bejenades perque parlin d'ell". Ho dic perquè bajanada s'escriu amb a.

O el Fuflunet de Montseny ‏@LoFuflunet: "hòstia tu! quina bio més filldeputesca que té aquest subproducte pedrojotaramiresc ---> @xriusenoticies #ruc #brètol #imbècil". Val a dir que la majoria de frikis difícilment posen el nom autèntic al seu perfil de Twitter. Generalment s'amaguen darrera un pseudònim.

També hi havia el sector viciosos: el Tipet Garcia ‏@TipetGarcia proposava "Imprimir en una impressora 3D boles xines de goma, quaranta-cinc concretament. Introduir-les a poc a poc al @xriusenoticies". O l'Ovidi D. ‏@gooniefrvr: "T'agraden les pilotes de goma pel culet, @xriusenoticies? Ets un viciós".

N'hi havia un parell que em deien que cobrava del CNI, un clàssic. Com el Nestor II*II ‏@eresmas7, que em va preguntar si "ja has recollit el sobre del CNI?". Mentre que el @Mingot32 deia que "ni aigua, ni llegir-lo ni anomenar-lo.Només com vaig fer jo fa temps, ignorar-lo. Cobra del CNI". Però si tinguessin l'amabilitat de dir-me'n l'adreça aniria a cobrar.

Finalment -he intentat fer un resum temàtic- alguns es desfogaven comparant l'e-notícies amb l'e-brutícies. Un renom que ens va posar un paio d'ERC de Sant Joan Despí, curiosament com el Xavier Vendrell, que va acabar endollat al CTTI. Però la gent no sap que és de les coses que m'excita més.

L'Àlex ‏@escuraxemeneies: "Però si tu i el teu e-brutícies sou els primers en donar mala imatge!". o el Bernat ‏@BernatBerenguer: "només cal mirar el nivell informatiu d'e-brutícies". Oscar ‏@oscartaxibcn: "tu si que ets un pilota i no de goma precisament, si no de brossa com el teu portal e-bruticies".

En fi, n'hi havia que -amb 26 seguidors-, donaven lliçons de periodisme com el Miquel Vila ‏@mvilacalvo, d'Argetona, donava lliçons i ens acusava de practicar "Periodisme d'escombraria i demagògic. Sí a les pilotes de goma quan te les disparin a la cara, cabró". 

O el Nacho Ferrer ‏@Bardaler "Felicitats, @xriusenoticies!! Gràcies a tu m'he decidit a acabar la meva enginyeria i començar periodisme per expulsar l'escòria com tu". Jo crec que no acaba ni enginyeria.

Val a dir que n'hi havia no exempts d'una certa dosi d'humor: Jéssica Vázquez ‏@tobcnwithlove: "En @putogilipolles te competencia bona, i aquesta es @xriusenoticies". L'amic del Font ‏@LamicdelFont "@xriusenoticies segons la seva bio s'hauria de bloquejar a ell mateix". Laiapuces ‏@laiapuces, de Sant Vicenç dels Horts: "si el coneixeu, sisplau no me'l presenteu".

Charles Xavier ‏@xarrupampolles "Llegint la bio de @xriusenoticies sembla que s'hauria de fer autoblock a sí mateix... les compleix totes!!!!!" i per a Niko ‏@nikolakozlov "sembla realment que li falti un bull". Mentre que d'altres, com la Laura Corralo ‏@LCorralo, demostraven un escàs respecte per la propietat privada: "que s'hagi cremat un Starbucks és una molt bona notícia".

Val a dir que no els vaig retuitejar tots. N'hi ha que no ho vaig fer per falta de nivell: com el Víctor López Simó ‏@victorlopezsbd, Joan Rota ‏@joandeblanes, La Guerola ‏@laguerola, Carles ‏@CVenturaCAT. Fins i tot per insultar cal tenir classe. I algun, com L'amic del Font ‏@LamicdelFont, si ho vaig fer és per a veure si -amb una mica de sort-, pujava de seguidors.

No cal dir que vaig rebre també mostres de suport, fins i tot d'un diputat al Congrés Pere Macias i Arau ‏@peremaciasiarau. Voldria donar les gràcies, no per ordre d'aparició, a Josep Prat ‏@jprat, soltrek ‏@mussoltrek -sobretot perquè ho feia "sense que serveixi de precedent"-, Joan ‏@joanguirado, José Luis Osorio ‏@jlosoriof, Xavi Torres ‏@xaviedsquared, Josep Salvat ‏@josepsalvat, Marc Mestres Marquès ‏@marcmestress, Alex_Bosch ‏@AlexBosch77. Com va dir Xavi BlackFenix ‏@XaviBlackFenix "Un cert aire àcrata envolta les CUP, és lamentable, malgrat conec cupaires que no pensen així".

Perquè el més trist de tot saben què és? Que la majoria eren de la CUP. La majoria es definien com a cupaires o utilitzaven el hashtag #joCUP. A més, ho dic per experiència, els indignats insultaven en castellà. Un dia en van gravar un que era incapaç de dir "vergonya" en català i es va haver de passar al castellà per insultar els Mossos.

Fins i tot hi havia algun càrrec electe com l'Eudald Calvo Català @eudaldcc: regidor d'Argentona i membre del consell comarcal del Maresme, que donava lliçons‏: "periodisme?. Com està el gremi... amb el 20 minutos almenys podiem embolicar calçots". O el Lluís Sales i Favà @lluissalesfava, un que es pensa que és una eminència intel·lectual. Ja me l'he trobat un parell de vegades al Twitter. Només ahir em va dir "demagògic" i "ruc".

Aquests eren els que havien de regenerar la política catalana? Però si fins i tot van contractar Método 3. La veritat és que la majoria de periodistes parlamentaris vam rebre com una mica d'aire fresc l'arribada dels tres diputats de la CUP. El mateix David Fernàndez va fer una estrena gloriosa el seu primer dia només comparable a la que va fer, a l'altre banda del ventall ideològic, Albert Rivera el 2006. Però Rivera venia d'Esade i Fernàndez de La Directa.

Els de la CUP encara et miren amb aquella superioritat moral pròpia de l'esquerra convençuts que tenen tota la raó. Els del PSC, ICV i ERC -després del seu pas pel tripartit-, almenys l'han perduda. David Fernàndez encara perquè abans d'exercir de diputat ha estat periodista i sap entomar les preguntes amb una mica de mala bava, les úniques que paga la pena en una roda de premsa.

Però a Quim Arrufat li vaig preguntar un dia pels Països Catalans i es va empipar. I això que la CUP no ha passat més enllà de l'Ebre. Pel que fa al cap de premsa no sé ni com es diu. A mi em recorda un comissari soviètic perquè, quan em veu, sembla que vegi un agent del capitalisme, un quintacolumnista de Franco, un espia del CNI o simplement el dimoni.

Però, llevat aquesta excepció, el primer que fa qualsevol cap de premsa en arribar al Parlament és presentar-se a tots els periodistes perquè, al cap i a la fi, del que es tracta de vendre el teu peix. Ho han fet tots fins ara: de Ciutadans a Solidaritat. Fins i tot Rubèn Novoa, cap de premsa de SI a l'anterior legislatura, tenia una bona relació professional amb els periodistes d'El Mundo, l'ABC o La Razón perquè, com ell, eren uns mandaos.

En fi, acabo. Com que a l'època d'Internet ja no està de moda la filatèlia o la numismàtica -la veritat és no he tingut mai prou paciència-, prefereixo col·leccionar insults a segells o monedes antigues. Per això voldria donar les gràcies a tos els que m'han insultat. Fins i tot als més bèsties. Al capdavall els que queden retratats són ells. Quan tingui temps els inclouré a l'apartat corresponent de la meva web personal. Ja patia perquè darrerament rebia més elogis que insults.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

41 Comentaris

Publicitat
#37 Bud, Barcelona, 07/06/2013 - 09:12

Es que s'ha de ser un inútil per defensar les pilotes de goma amb la quantitat de mitjans segurs que hi ha per reduir una persona.
Això no és la Loca Acadèmia dels Mossos 7, això és Catalunya, un país civitlitzat, crec.

#36 Joaquim, Barcelona, 05/06/2013 - 08:22

e-noticies està plagat d'insults, fins i tot els articulistes insulten als que no combreguen amb el nacionalisme obligatori, i a vosté no li fa tanta mandra denunciar-ho.

Quina hipocresia.

#35 dj, bcn, 05/06/2013 - 00:02

M'estimo més està sotmès a un presumpte abús d'un Mosso que davant el presumptre abús d'un CUPaire. Vaja calanya.
Mai un col·lectiu havia insultat tant. I aquests son els progres superdemócrates? Qualsevol que cau a les seves mans ho té clar ...és que no han tingut pares que els eduquin?

#34 llpv, cat, 04/06/2013 - 20:16

Rius, jo t'he criticat algunes vegades pel teu grogisme i per que aculls a aquesta colla de comentaristes professionals de c's i pp, però fa molts anys que et segueixo i t'estic molt agraït pel que dónes i per la teva feina gairebé solitària. Ets un lluitador i et respecto per això.

#33 bertu, bcn, 04/06/2013 - 17:52

Normalment ja no llegeixo articles d'opinio del mossos precisament perqué em fan angunia els comentaris que "aporta" després la gent.
Trobo que aqui hi han dos problemes endémics:
-Aquí, a Catalunya i a Espanya indiferentment, en els darrers anys, s'ha creat un grup de gent cada vegada més gran que