La Punteta · 12 de Desembre de 2016. 23:14h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Així no anem enlloc

Junqueras, el passat 29 de novembre

Suposo que ja tothom sap que aquesta serà una altra legislatura perduda. Fins i tot en el cas remot que, al final, hi hagi Pressupostos. Vostès creuen que un govern de Junts pel Sí amb la CUP va enlloc?. No, a hores d’ara ho saben fins i tot els del PDECAT.

Les rodes de premsa de Consell Executiu s’han convertit en una interminable successió de: El Govern “estudia”, “constata”, “adapta”, “impulsa”. Però poca teca legislativa. Certament, no se la de valorar només per la seva obra legislativa, sinó per la seva iniciativa política. Però fins i tot en això fallen.

I estan superant, amb escreix, la inacció dels últims mesos del tripartit quan allò era gairebé un campi qui pugui. Amb l’agreujant que llavors eren tres partits i ara només en són dos. En teoria, benavinguts. Sembla que no hi hagi vida -ni prioritats- més enllà de parlar del procés.

Només cal repescar l’entrevista a Anna Gabriel a El Punt-Avui de dijous passat convenientment silenciada per TV3. És curiós com la televisió nacional de Catalunya cita altres mitjans quan li convé -i mostra la portada en pantalla- i en aquest cas la va amagar completament. Senyal que devia fer mal.

Es van limitar a informar de la convocatòria del Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Carles Puigdemont és, almenys, un bon tàctic. Amb el no als Pressupostos va anunciar la moció de confiança per poder arribar més enllà de l’estiu. I ara s’ha empescat la convocatòria d'aquesta mena de parlament bis després de quedar descol·locats per la visita de Soraya i les crítiques de la CUP. Entre dos focs.

Perquè, com deia, n’hi ha prou amb rellegir les quatre planes. El millor de tot no era una reposta sinó una pregunta. Quan el director de l’Avui, que era qui la feia, li demanava en veure tantes reticències als Pressupostos: “Llavors de què han servit totes aquestes tandes negociadores?”.

I Anna Gabriel contestava: “Per poder dir el que pensem. I perquè qui ens escolta no incorpori res del que diguem”. Estem, doncs, on estàvem. La roda de premsa de Junqueras per presentar els Pressupostos el passat 29 de novembre em va recordar la del 27 de maig.  Amb la diferència que ha passat mig any. És un déjà vu.

junquerasimg1276.jpg

Junqueras, el passat 27 de maig

Per acabar-ho d’adobar només faltava la crisi per la crema de fotos del Rei. Cremar les fotos del Rei no hauria de ser delicte. Com als EUA, que no ho és ni cremar la bandera gràcies a aquell jutge conservador del Tribunal Suprem, Antonin Scalia, que va traspassar el passat mes de febrer.

Però atès que ho és el govern té un soci parlamentari que reclama la dimissió d’un conseller, el d’Interior, al crit de "botifler" i que equipara els Mossos a les “forces d’ocupació” com si encara estiguéssim en ple franquisme. Realment amb aquestes volen fer la independència?.

En fi, aquesta serà una altra legislatura perduda. I en portem unes quantes des de l’última de Jordi Pujol, aquella que només va servir per preparar l'aterratge de Mas. En plena revolució tecnològica estem badant. No podem supeditar les urgents reformes estructurales a la construcció d’un nou país que, si arriba, encara trigarà. Estem perdent el temps.

El líder del PSC, Miquel Iceta, ho va expressar en aquests termes en una conferència a les Drassanes el 10 de desembre del 2014: "la dedicació de tanta energia col·lectiva, política i mediàtica al procés independentista està erosionant, poc a poc, però de forma inexorable, la qualitat de la política i de les institucions catalanes”. Estem exactament en aquest punt.

Aquest país està abocat a eleccions anticipades tard o d’hora. Entenc perectament que el PDECAT -que a hores d’ara no té ni candidat- vulgui allargar al màxim la legislatura. Però més valdria recuperar la iniciativa política i convocar eleccions. La dignitat, en política, no s'hauria de perdre mai. Tot el que sigui posar pedaços serà allargar l’agonia.

Hi ha fins i tot precedents: el president Montilla va convocar eleccions el novembre del 2010 a l’espera d’una recuperació electoral que no va arribar mai. U dirigent socialista em va confessar aleshores que “si les hagués convocat el juny haguéssim salvat almenys sis diputats”. Els socialistes catalans van passar llavors de 37 a 28 escons. Va ser l’inici de la crisi. Estaria bé que el PDECAT prengués nota.

Publicitat
Publicitat

20 Comentaris

Publicitat
#5 APARTAR-VOS ¡¡¡ APARTAR-VOS ¡¡¡, Barcelona, 13/12/2016 - 13:31

Qui diu, que no anem enlloc?

Anem, en baixada i sense frens ¡¡¡¡

#4 Pepe, Alacant, 13/12/2016 - 12:35

El estado clientelar independentista con la fantasía del prusés se está forrando, cuanto más dure más cobrará. Mientras ser independentista conlleve cobrar, en vez de pagar, dentro de 300 años seguiremos con la misma tabarra.

#3 Galderic, Barcelona, 13/12/2016 - 10:59

Tot és molt més senzill sr.Rius, només cal que escrigui, "no vull que anem cap a la independència", ens faria un favor i sobretot se'l faria a vostè mateix.

#3.1 estelada, bandera d'onan, egara, 13/12/2016 - 11:12

Galderic, quan aixo acabi com un Padania, seguiras defensant el proces i els seus principals actors (Mas, Junqueras, Forcadell i altres)?

#3.2 Ortiz, bcn.España, 13/12/2016 - 11:53

Lo que no puede ser no puede ser, y además es imposible. Los separatistas tenéis en contra a la mayoría de los españoles, a la mitad de los catalanes, al estado (con sus fuerzas armadas) y a la comunidad internacional. No es que no quiera es que sabe que no se puede.

#3.3 PepetCabrejat, Bcn, 13/12/2016 - 12:30

Tot és molt més senzill sr. Galderic, només cal entendre que es pot 'voler anar cap a la independència però no d'aquesta manera' . El día que ho entengui ens farà un favor i sobretot se'l farà a vostè mateix perqué deixarà de fer el ridícul.

#3.4 Galderic, Barcelona, 13/12/2016 - 12:46

La pregunta és molt senzilla, els extremistes espanyols esteu disposats a acceptar que la democràcia s'imposi i que si la independència és la opció triada pels catalans es porti a terme ?.
Preferiu la sang a la democràcia ?.

#3.5 Pepet , Barcelona, 13/12/2016 - 14:42

Benvolgut sr galderic, li contesto per ordre: no, si.
Per que la democracia que tenim ara es dolenta, pero em sembla que el que ofereix pdecat (o el que sigui ara) i la cup es una democràcia orgànica populista a la coreana (del nord). Vagi allà a cremar retrats, a veure que li passa, i després torni

#3.6 pepe.-., andorra, 13/12/2016 - 16:33

q gallego parece galderico, siempre desviando el tema, aqui no se trata de lo q piense el sr. rius, es independentista de verdad y no de rebaño, aqui se trata de q si estos politicos no se ponen de acuerdo en una autonomia, q pasara si son un pais.

#3.7 pepe.-., andorra, 13/12/2016 - 16:35

y la democracia tambien se defiende con sangre, te recuerdo la guerra civil americana y la frase de uno de sus padres fundadores, el arbol de la democracia deber ser regado de vez en cuando con la sangre de los patriotas. o yugoslavia...serias un buen tigre tu...

#3.8 La matraca interminable, Bcn, 13/12/2016 - 16:55

El problema de l'independentisme induït des de dalt rau en l'incapacitat per demostrar continuament que hi ha una majoría estable mentre els fracassos es produeixen un cop rera altre i no voler admetre que sense líders no es pot anar enlloc.

#3.9 Ortiz, bcn.España, 13/12/2016 - 18:11

Galderic. ¿El referéndum que propones respetaría el derecho a decidir de Hospitalet (y demás ciudades) a seguir formando parte de España si así lo deciden la mayoría de esas poblaciones?

#3.10 Galderic, Barcelona, 13/12/2016 - 21:04

Sant Papitu l'andorrà té l'estranya virtut de dir a la gent de què ha de parlar i de què no pot parlar. Em concedeix el dret de parlar del que vulgui ?.
Ortiz, hi ha parlament a l'Hospitalet ?. Hi ha cap partit hospitalenc que demani la independència ?. Pretén prendre el pèl a la gent ?.

#3.11 Pepe, Alacant, 14/12/2016 - 10:56

Para Galderic: ¿Aceptaría una hipotética República Catalana su partición, porque democráticamente se lo pidiera el 7% de su ciudadanía?, me parece que no.

#3.12 Galderic, Barcelona, 15/12/2016 - 18:15

Sant Papitu, per aquesta hipòtesi s'hauria de complir :
1) Que tingués un parlament amb partits que ho sol.licitessin.
2) Que fossin majoritaris.
3) Mitjançant referèndum o eleccions , a partir del 51 %.
Sense cap mena de dubte, ho acceptaria. Es dóna el cas ara ?.

#3.14 pepe, andorra, 16/12/2016 - 18:24

por supuesto galderic q puedes hablar y decir lo q quieras, yo tambien, en ningun momento se desprende de la lectura de mi comentario eso q dices, se cree el ladron q son todos de su condicion, y si romeva dice q segun tratado de venecia no se necesita un minimo, para proclamar la indepe de BCN, tampoco

#3.15 Galderic, Barcelona, 17/12/2016 - 09:53

Sant Papitu l'andorrà, la seva apel.lació a la independència barcelonina, és ridícula, per dir-ho suau. Per cert, dissimuli millor el seu autoritarime.

#3.16 pepe....., andorra, 20/12/2016 - 23:13

y pq no la independencia de BCN o q la seu de urgel quisisera unirse a Andorra, o q Tarragona dijese q es ciudad imperial, si, ridiculas, como la pretension de 2 millones de personas de decidir por 40. O lo ridiculo q es gastarse 100.000 mill.año en las autonomias.

#2 JUGUESQUES NACIONALISTES, CAP A ON? ALGÚ HO SAP?, Barcelona, 13/12/2016 - 09:26

Qui va triar a la CUP com a company de viatge?
Pues ara, us l'haureu de cruspir

Un heu convertit, vosaltres solests
en la TITELLA UTIL de ERC i la CUP
i sense futur

I l'estimat pais, que ?
que esperi que us afarteu de bogeria
o juguem a cremar fotos?

#1 Tv3 Cat Show, Vic , 13/12/2016 - 00:11

La CUP fills gamberro-politics de Corleone Pujol son els mes exposats y coherents del separatisme.
Quo vadis Puigdement/Junqueras ?