La Punteta · 10 d'Abril de 2015. 12:25h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Al-Andalus a Catalunya

Com que, durant els darrers dos mesos, hi ha hagut cinc operacions contra el gihadisme s’ha instal·lat entres nosaltres una falsa sensació de seguretat.

El 24 de febrer, en efecte, es va desarticular una presumpta cèl·lula vinculada a l’Estat Islàmc, el 7 de març es va detenir a l’Aeroport del Prat un dona marroquina que havia intentat viatjar a Síria, el 13 els membres d’una presumpta xarxa de reclutament i el 31 quatre persones que volien enviar gent també a Síria.

Finalment, aquest dimecres onze més que suposadament preparaven atemptats imminents. Potser hauríem d’afegir la noia xilena, conversa a l’Islam, detinguda el 16 de desembre que també volia unir-se a l’Estat Islàmic.

N’hi ha prou per veure on van ser detinguts els sospitosos per adonar-se’n que el gihadisme està molt escampat a casa nostra. Perquè n'hi ha  Barcelona i Badalona, però també Sant Feliu de Guíxols, Sant Vicenç dels Horts, Piera, l'Hospitalet, Manlleu, Malgrat de Mar i Figueres.

Per això l’error que cometen les nostres autoritats -inclosos la majoria de mitjans de comunicació: de 8tv al 324- es limitar l’assumpte a una qüestió penal, quan no és només una qüestió penal, és una problema social.

Quants musulmans hi ha Catalunya? Ningú ho sap amb certesa. El conseller d’Espadaler parlava de 460.000 aquest dijous a Rac1. Per a la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya -citada per l’especialista en el Magrib Ignacio Cembrero dijous passat a El Mundo- al voltant de 509.000. Mentre que el Periódico, el passat 18 de gener, calculava que entre 300.000 i 400.000. En el benentès que sempre són més perquè els immigrants sense papers no surten a les estadístiques. I els nacionalitzats tampoc.

El que ens hauríem de preguntar és perquè, a Cataunya, viu un terç de la població musulmana que hi ha a tot l’Estat.? De fet, pel que fa a població només magrebina, Catalunya acull el 30% i duplica la segona comunitat autònoma, Andalusia, que només arriba al 15% malgrat que, per raons històriques i culturals, potser hauria de ser a la inversa. Sense oblidar que altres països asiàtics -com Pakistan- o africans -com Nigèria o Mali- també són predominantment de religió musulmana i amb creixents problemes de radicalització.

Ningú en vol parlar, però l’elevat nombre d’immigrants d’una mateixa nacionalitat dificulta la integració. Entre d’altres raons perquè, la immigració és una cadena: la gent s’instal·la òbviament en aquells barris on ja hi ha persones de la seva mateixa procedència. Ningú tampoc ho vol reconèixer obertament, però a Catalunya ja tenim guetos. Només cal visitar les localitats amb més immigració.

Aquest és el problema: hi ha famílies, comunitats de veïns o barris impermeables als valors occidentals. Ja ho deia l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, el passat 31 de març en declaracions a Rac1: “A Badalona, la primera comunitat estrangera és la marroquina. Tenint en compte que la majoria és musulmana, percentualment érem candidats a tenir algun radical”.

Mentre que el ministre de l’Interior, Jorge Fernández, deia una cosa similar aquest dimecres a Catalunya Ràdio: “La població potencialment radicalizable, la immensa majoria és de religió musulmana, de diferents nacionalitats, pakistanesos, marroquins, etcètera”.

La polèmica provocada pel ministre amb Àngel Colom i la Fundació Nous Catalans ha servit, en part, per amagar el veritable problema. Però, com deia abans, el que hauríem de fer és preugntar-nos com és que Catalunya acull tanta població musulmana?.

Hi ha una llegenda urbana segons la qual CiU va afavorir aquest tipus d’immigració en la creença que acabaria aprenent català a diferència de la immigració llatinoamericana, que ja tenia el castellà. Com si hi hagués la temença, després de la immigració dels anys 50 i 70, que el castellà pogués escombrar definitivament el català.

Recordo que al primer que li vaig sentir dir va ser al doctor Aguust Armengol, alcaldable de Plataforma al Vendrell, durant un míting d’aquest formació ultra a l’Hospitalet que vaig haver de cobrir el 2010. Ja em perdonarà el pediatra del Vendrell, però llavors vaig pensar que estava sonat.

Però una cosa és que ho digui el doctor Armengol i l'altra que ho digui Gregorio Morán, un dels meus periodistes de referència juntament amb Manuel Trallero, Arturo San Agustín o Manuel Cuyàs. "En Catalunya, en mayor medida que en el resto de España -afirmava en una sabatina del 6 de març del 2010-, se da la particularidad de que la emigración musulmana, magrebí en su mayor parte, fue promovida con mayor benevolencia que la latinoamericana, por razones políticas”.

“Los cerebrinos mandris del pujolismo -afegia- juzgaban más útil la integración de quienes debían optar por una lengua nueva, que aquellos que traían su condición de castellanohablantes. Que yo sepa, no se llegó a formular de manera explícita, pero sí se llegó a practicar de manera implícita. Morán acabava advertint que “la pelea con la emigración islámica en Occidente no ha hecho más que empezar y es de una complejidad inédita”.

No sé si CiU va promoure expressament la immigració magrebina per raons polítiques, però una de les primeres oficines obertes l’estranger va ser precisament la de Casablanca, on Àngel Colom hi va viure sis anys. El que sí sé és que ara tenim un problema: la majoria -sempre hi ha excepcions notables com les escriptores Nahat el Hachmi o Laila Karrouch, entre d’altres- té una identitat social, cultural i religiosa molt forta com per facilitar la integració.

Tampoc es pot criminalitzar ningú, però si com dèiem a Catalunya hi ha 460.000 musulmans, només que un 1% sigui susceptible de radicalitzar-se em surten 4.600 persones disposades a anar a Síria a matar infidels o començar a matar-los aquí mateix. Tant de bo m’equivoqui, però com que no hem fet res dintre de quinze o vint anys tindrem els mateixos problemes que França té ara amb les banlieues. Hem tancat els ulls.

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

InsultsPublicitat
Publicitat

39 Comentaris

Publicitat
#12 Pepón, Bcn (España), 14/04/2015 - 10:01

Está claro que se prefirió la inmigración marroquí a la sudamericana por cuestiones lingüísticas y el eterno complejo de último mohicano. Y uno de los responsables es el Sr. Colom, gran hispanófobo como su sucesor Carod. Los de ERC son un peligro. Que le pregunten a CDC. 62-50-???

#11 Sisco, bcn, 13/04/2015 - 11:32

Quan hi hagi el primer atentat yihadista a Catalunya (que hi serà) es veurà quin grau de maduresa tenim com a societat. El feixisme ho voldrà aprofitar per penetrar i els bonistes cauran en el parany de negar l'evidència. Solució: donar drets i imposar deures a canvi.

#11.1 Quica, bcn, 13/04/2015 - 12:26

Quan hi hagi la hipoteca-escombraria jueva nº 6.669.669 a Catalunya (que hi serà) es veurà quin grau de maduresa tenim com a societat. El feixisme ho voldrà aprofitar per penetrar i els bonistes cauran en el parany de negar l'evidència. Solució: donar drets i imposar deures a canvi.

#10 pepe, andorra, 12/04/2015 - 18:21

q mania con al-andalus en cataluña, si al-andalus en cataluña ya existe desde hace por lo menos 75 años. ¿xq demonios te piensas tu q yo tuve q emigrar a las escaldas?

#9 Memoria, Barcelona, 11/04/2015 - 20:42

Nunca lo olvidaré: hace unos 15 años le escuché decir a una tertuliana nacionalista en Els Matins de TV3 que creía que el gobierno español podía intentar enviar inmigración latina a Cataluña para "castellanizar" y que había que apostar por los magrebíes por el tema de la lengua. De esos polvos...

#9.1 Memoria, Barcelona, 11/04/2015 - 21:06

Por cierto: ¿No será Colom responsable del número de musulmanes en Cataluña? ¿Que coño hizo 6 años viviendo en Marruecos sinó promover la inmigración a Cataluña para contrarestar la llegada de latinos "españolizantes"? Creo que el catalanismo tiene mucha responsabilidad en este peligroso tema.

#9.2 Casper, Bcn, 11/04/2015 - 22:43

Qué jodida manía que tiene algunos en llamar latinos a los sudacas. No son del Lazio. No son de Roma. No son descendientes de italianos. Son sudacas. Y en Cataluña (y en España) hay tres veces más sudacas que musulmanes

#8 Núria, Vallès, 11/04/2015 - 16:52

"Al-Andalus a Catalunya"... a CAT hi ha el DOBLE d'immigrants d'andalusos, el TRIPLE d'il.legals sudacas, però el Sr. Rius sempre acaba parlant dels àrabs que no volen deixar-se robar pel seus amics jueus.

#8.1 pepe, andorra, 11/04/2015 - 23:40

sera q los arabes no se dejan robar por otros arabes y por eso llevan ya mas de 2500 mujeres y niños muertos en yemen por el fosforo saudi. Pero a los nazis como nuria troll solo les importan los muertos arabes si israel esta por medio.

#8.2 pepe, andorra, 12/04/2015 - 13:23

pepetroll de andorra, no me seas doblemente pepetroll: como todo el mundo sabe (los arabes lo conocen directamente en su propia carne) el fosforo nunca ha sido saudi. Es una prerrogativa nuestra, juedeo-norteamericana, para hacer avanzar el Gran Israel hasta Vladivostok.