La Punteta · 12 de Maig de 2011. 08:24h.

XAVIER RIUS

Punt de mira

Alberto Fernández, tinent d'alcalde?

Monòleg d'un client, dimarts passat en una barberia de l'Eixample:

- "Yo antes había votado socialista pero ya no les voto: estoy muy decepcionado. Llevan 32 años y Barcelona se ha convertido en un parque temático: cobran por todo. ¿A quién votar? ¿al médico? El Mas nos vendió la moto pero ahora con las retalladas. Se han lucido con el tema. ¿Al guaperas? ¿al papanatas?. Hay que votar. No sé si votaré en blanco."

Deixo a la discreció dels lectors endevinar a qui es referia amb el "guaperas" o el "papanates". L'únic que no va sortir en la conversa va ser l'Alberto Fernández, del PP, però atès que es va confessar exvotant socialista costa de creure que pugui haver-hi un transvasament tan ampli de vots des del PSC al PP.

Ja sé que els periodistes no hauríem de fer servir mai ni els taxistes ni els barbers com a font informativa, però aquesta conversa reflexa fidelment l'ambient electoral de Barcelona i, per extensió, de tot Catalunya. Certament, és la pitjor campanya que he vist mai. I això que, des del 1977, n'he vist moltes de campanyes.

Xavier Trias es presenta com "l'alcalde de les persones". Clar, no serà lalcalde dels animals o dels zombis. Com que va va de sobrat, fa una campanya txatxi- piruli. Només parla de l'Ajuntament, però encara no sé quina Barcelona vol Trias.

El "A mi m'agrada aquesta ciutat" de Jordi Hereu està pensat per als turistes, però que jo sàpiga els turistes no poden votar. La foto de Ricard Gomà sembla que li hagin fet els de l'FBI. I el "Centrados en ti" podria ser l'anunci del PP però també d'una casa de barrets o del PP. Des de 40 euros.

Portabella camufla les sigles d'ERC darrera les d'Unitat x Barcelona a veure si cola. Per salvar la cadira s'ha aliat sense consultar-ho amb els responsables del desastre electoral d'Esquerra el passat 28-N: Laporta i Regrupament. Si volien unitat haver-ho pensat abans de què els diputats independentistes al Parlament passessin de 21 a 14. Jo sóc Puigcercós i li obro un expedient disciplinari.

El PP de Catalunya no pinta res: fins i tot la publicitat els hi ve feta de Madrid. El cartell d'Alberto Fernández recorda els primers anys de la Transició. Com si el disseny gràfic -i el màrqueting polític- no hagués avançat gens. Els hi deu haver fet un publicitari del PSOE. La prova que el PPC és un sucursal de Madrid és que ni tan sols tenen autonomia per posar un banner. A mi em faria vergonya.

Pel que fa a Iniciativa, el lema electoral de l'alcaldable del meu poble és "coherència, energia, rigor, solidaritat, honestedat, transparència, experiència, diferència eficàcia, diàleg, proximitat". No sé és només el del candidat del meu poble o és l'eslogan genèric, però si els d'Iniciativa necessiten tants mots per definir-se van ben arreglats. Una mostra més que la manca de consistència ideològica de l'esquerra. Parafrasejant a Bauman, l'esquerra ha esdevingut una esquerra líquida.

Si van al web d'ICV comprovaran que, per definir-se, necessiten una desena d'adjectius: "democràtica, catalanista, republicana, d’esquerres, ecologista, feminista, municipalista, ecosocialista, sobirana, plural". També un organització "d’homes i dones" que "volen transformar el món" i defensar "la justícia social, la pau, la igualtat, la radicalitat democràtica, la llibertat, la laïcitat i la solidaritat". Jo també vull totes aquestes coses i no sóc d'Iniciativa.

Sóc dolentíssim fent prediccions. No he encertat mai una travessa ni esportiva ni política, però a aquest pas segurament guanyarà Trias -perquè com va dir Maragall d'Artur Mas: "ara toca"- tot i que amb un resultat més ajustat del que es pensen al carrer Córsega i a l'altra banda de la Plaça Sant Jaume, on ja manen.

Si no hi ha sociovergència -que no crec- haurà de pactar amb el PPC i nomenar Alberto Fernández tinent d'alcalde. De fet, el PPC ja governen a Galícia i té la presidència del Parlament al País Basc. Tard o d'hora, també a Catalunya, tocaran cuixa. L'extripartit no suma ni boig i, com que la majoria absoluta a l'Ajuntament són 21, Portabella no arribarà ni amb PSC-ICV ni amb CiU. Laporta encara no sap on s'ha ficat.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Bianor, Gantxetolàndia, 14/05/2011 - 11:34

Pues a mi me da Sr Rius que a partir del 22M,sí va a pintar.Aunque lo que pinta no nos guste a muchos.Pero eso nos pasa con casi-por no decir todos- todos los demás.Que le vamos ha hacer!

#5 Rodrigo, Butxafava, 14/05/2011 - 06:57

Que quiere decir que a ud le daria verguenza no poder decidir nada desde el PPC? Que son una sucursal de Madrid es tan malo?quiere eso decir que CiU, PSC,ERC,SI de Lleida deciden sus candidatos y su campaña? o la deciden desde BCN? Es tambien una verguenza ser una sucursal de Bcn, o eso si mola?

#3 Ajuiciador, Barcelona, 12/05/2011 - 14:17

El PP es un partido cuya jerarquía establece la cúspide en Madrid, decir que el PPC no pinta nada, es como decir que CIU Barcelona no pinta nada. Puesto que las decsiones útlimas se toman en un ámbito superior al municipal, sea Madrid, Cuenca, Burgos o Barcelona.
Eso al votante del PPC le gusta.

#2 a, a, 12/05/2011 - 10:48

Que fas propaganda pel PP?

#2.1 Xavier Rius, director d'e-notícies, Barcelona, 12/05/2011 - 11:25

Vostè s'ha llegit bé l'article: "El PP de Catalunya no pinta res ..."

#2.2 a, a, 12/05/2011 - 12:39

Em sembla que llegeixo correctament. Si m'equivoco potser és perquè vostè no sap combinar correctament allò explícit amb allò implícit.

Evidentment no qüestiono la seva llibertat d'opinió. Faltaria més !!!