La Punteta · 4 de Maig de 2011. 22:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Albiol, alcalde

Xavier García Albiol, amb unes ciutadanes

Si Jordi Serra continua apel·lant al vot de la por contra el PP aconseguirà finalment que Xavier García Albiol sigui alcalde de Badalona. Ho dic perquè totes les entrevistes que he llegit fins ara -com la del 27 d'abril a l'Avui ("Badalona ha de donar una bona lliço al PP) o la del 30 de gener a El Mundo ("No me imagino a Badalona gobernada por García Albiol porque no ocurrirá")- traspuen que està literalment acollonit.

S'entén que faci servir aquesta estratagema perquè José Zaragoza, un geni del màrqueting polític, n'ha tret notable rendiblitat electoral en successives eleccions generales, municipals i europees des d'aquell famós "Si tu no vas, ellos vuelven" o "Felipe o Aznar, tu decides". Però algú li hauria de dir a Jordi Serra que les eleccions es guanyen des de la il·lusió, no des de la por.

Badalona és, d'altra banda, un dels pocs municipis socioconvergents de Catalunya: governen plegats PSC i CiU. Ves per on, els socialistes critiquen molt el cas Palau, però a l'hora de la veritat obliden el detall que el tinent d'alcalde de Badalona, Ferran Falcó, està imputat pel cas Adigsa. Entre d'altres coses perquè necessiten dels vots de CiU per governar. I que consti que estic segur que Falcó és innocent.

A més de Barcelona, Badalona és una de les ciutats que els socialistes corren més risc de perdre: al desgast de governar des de fa 32 anys s'hi afegeix el fet que els sucessius relleus des de 1979 no han acabat de funcionar: a Joan Blanch el van fer fora de les llistes i ara s'ha tornat sobiranista, Maite Arqué ha acabat recol·locada al cementiri d'elefants del Senat -com un altre il·lustre ex: Joan Saura- i Jordi Serra no ha tingut prou temps per consolidar-se des que va accedir al càrrec el 2008. Com Jordi Hereu, pot passar a la història com l'alcalde que va perdre l'alcaldia. Segur que el seu partit no li perdonarà.

Per què? El periodista Enric Rimbau, en un excel·lent reportatge publicat a El Temps el passat 2 de novembre, afirmava: "si preguntem qui és Jordi Serra pocs sabran que ens referiem a l'alcalde de Barcelona, del PSC. Per contra, Xavier García Albiol, ha aconseguit una popularitat dins la ciutat i a fora".

Ho vaig poder comprovar in situ l'estiu de l'any passat quan, un dia de mercat, me'n vaig anar fins al barri de Llefià per veure com l'alcaldable del PP feia precampanya. No cal dir que més d'una senyora, entre petó i petó, li deia allò que ella havia votat tota-la-vida els socialistes, però que a les municipals el votaria a ell.

Com deia Àngel Vendrell, un líder veïnal de Badalona, en una entrevista a El Periódico el passat 22 de novembe: "alguns immigrants no estan acostumats a pagar despeses d'escala i generen friccions" i hi ha badalonins que ja "no se'n volen anar de vacances per por que els ocupin l'escala". A l'expresident de l'associació de veïns d'Artigues, per cert, no se'l pot acusar de xenòfob perquè fins i tot va recolzar la construcció de la nova mesquita malgrat les 5.000 signatures recollides en contra.

L'opinió sobe la immigració ha canviat: segons el darrer baròmetre del CEO és el tercer problema dels catalans -s'ha enfilat fins el 32% només per darrera de l'atur i la crisi- i quasi el 50% es partidari d'expulsar l'immigrant -fins i tot amb papers- que cometi qualsevol delicte. El mateix Ajuntament de Badalona va encarregar una enquesta, que no va fer pública fins un any després, segons al qual el 47% dels badalonins rebutja la immigració.

Amb aquests percentatges, a Xavier García Albiol només faltava que SOS Racisme o Iniciativa li fessin la campanya de franc amb les acusacions de xenofòbia davant la fiscalia. La immigració, ens agradi, o no té un impacte en al sanitat, l'educació o l'ordre públic. Si Xavier García Albiol transmet un missatge duresa és precisament perquè una part del seu electorat, cada vegada més ampli, és el que vol sentir.

Fins i tot, ara que l'han exculpat, la paraula romanès vinculada a la delinquència ha deixat de ser tabú: el passat dia 28 l'Avui informava, en portada, que Barcelona havia esdevingut una "Escola de carteristes" i que "grups de delinqüents romanesos capten carteristes i els duen a Barcelona per ensenyar-los a robar".

Tres dies després, el 31 de març, el gran Quim Monzó, se'n feia ressò a La Vanguardia ("Una vez más, Barcelona es líder"), que "hay grupos de rumanos que captan carteristas principiantes, los traen a Barcelona y aquí, a base de una sabia combinación de teoría y pràctica, día a día mejoran sus habilidades". Sense anar més lluny, crec que fins i tot els 52 presumptes membres d'una banda de robatori de coure desarticulada dimarts passat són de nacionalitat romanesa. Ja no sabria dir si d'ètnia gitana o no.

 

Publicitat
Publicitat

31 Comentaris

Publicitat
#14 mesaliina, Gava, 11/05/2011 - 21:41

Sr. Rius, un liberal com vostè que està en contra dels pijoprogres, hauria destar a favor de la immigració. Als EEUU ho tenen molt clar: les empreses més importants com Yahoo, Intel o Google les han creat immigrants. A Catalunya la primera empresa Mango també. així dons necessitem més immigrants!

#14.1 tomàs, rubí, 11/05/2011 - 22:23

Les empreses necesiiten immigrants per tenir mà d'obra barata. El país, des del punt de vista social, mediambiental, cultural i econòmic no pot admetre tothom que vingui. És impossible. I menys encara per mantenir el liberalisme, sistema fracassat que ha provocat la major criso de la història.

#14.2 Xavier Rius, director d'e-notícies, Barcelona, 12/05/2011 - 07:41

Benvolguda mesalina,

Jo també llegeixo els discursos d'Obama. No és un tema d'immigració, sinó d'integració. Gràcies, tanmateix.

#13 josep, terrassa, 09/05/2011 - 20:16

La immigració és idea de la dreta: s'aprofita dels països pobres, que no avancen, i aprofita per empitjorar les condicions laborals dels autòctons.
Els immigrants també són racistes envers nosaltres i s'aprofiten - fan bé-dels autòctons que es poden permetre tenir sentiment de culpabilitat.

#12 josep, terrassa, 09/05/2011 - 20:12

El PP no té vergonya: ells van obrir la porta a la immigració descontrolada i sii l'esquerra continua negant els problemes que causa, la dreta se n'aprofitarà. Comentaris com l' 11 del Jordi fan molt de mal: els immigrants es pensen això i només cal que gent d'aquí els recolzi.

#12.1 Jordi, Llefia, 09/05/2011 - 22:05

Mal per dir la veritat? De fet, no soc jo qui diu aixo, som els experts que han escrit l'informe per La Caixa. Noi, et pagaram la pensio aixi que potser els has de recolzar tu tambe!

#12.2 josep, terrassa, 10/05/2011 - 13:16

Jordi, si les feines que fan els immigrants les fessin els catalans aturats - en condicion dignes, és clar- no caldrien els immigrants. Si tu et creus el que diguin experts pagats per qui els exploten o tu mateix te n'aprofites, perfecte. Però no em vinguis amb històries. Ah, i per racistes, ells.

#12.3 josep, terrassa, 10/05/2011 - 14:49

Ah, i pagaran la teva pensió, però no la dels seus compatriotes ni faran que els seus països avancin; ni pagaran la pensió dels teus fills, que hauran d'emigrar perquè al seu teòric país no tindran futur. Espero que, com a mínim, no vagis de solidari per la vida.

#12.4 Jordi, Llefia, 10/05/2011 - 16:47

Les xifres a l'informe de la caixa son les que son. Una altre cosa es que aixo no encaixi amb els teus prejudicis. Aixo no es un problema dels immigrants que, vet aqui la paradoxa, et benificien molt a tu amb la seva feina i el seu esforc

#12.5 josep, terrassa, 10/05/2011 - 17:08

Sí Jordi, quan s'empitjoren les condicions laborlas per l'excés de mà d'obre m'afavoreix molt. I quan hi han ciutadans a qui sembla que no s'hagi d'aplicar la llei, també. M'alegra molt que tu tinguis la feina assegurada o no et calgui treballar, però no és el cas d ela majoria de catalans.

#12.7 Jordi, Llefia, 10/05/2011 - 18:34

Si no tens feina, pensa que t'ajudaran subvencionant ajuts i serveis socials per la poblacio local, de fet un altre cop mirant a les xifres, contribuiexen molt mes del que gastan. De fet, ves per on, son com Catalunya

#11 Jordi, Llefia, 09/05/2011 - 14:31

Als immigrants els hauriem de donar les gracies - menys demagogia i mes realitat!

http://www.lavanguardia.com/vida/20110504/54150346490/los-inmigrantes-aportan-al-estado-del-bienestar-mucho-mas-de-lo-que-reciben.html

#11.1 josep, Barcelona, 11/05/2011 - 09:41

Es nota que no has anat recentment a urgències o a consultes amb el metge de capçalera....

#11.2 jordi, Llefia, 11/05/2011 - 11:58

Uns serveis medics que els immigrants pagan mes que del que fan us. I si tu vas al metge de capcelera i a urgencies tant sovint per veure aquestes coses, potser estas posant el sistema sota pressio

#10 jordi, barcelona, 09/05/2011 - 13:31

Del 1979 al 1983 l'alcalde de Badalona va ser el senyor Màrius Díaz, del PSUC. O sigui que no són 32 anys d'alcalde socialista, només 28.