La Punteta · 12 de Gener de 2016. 12:03h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Als catalans ens va la marxa

Francesc Homs, parlant amb periodistes duran el debat d'investidura

Confessem-ho: als catalans ens va el victimisme. El vicitimisme és part del carbó que alimenta la màquina de vapor del procés. L’endemà que el Rei ha decidit no rebre la presidenta del Parlament i enllestir Mas sense agrair-li els “serveis prestats” -una fórmula de cortesia en qualsevol cessament-, una part de la premsa catalana ha començat a treure foc pels queixals. Sobretot la digital.

A Nació Digital, el verb emprat era “evita”. A El Món, el diari més proper a Convergència, “rebutja”. A El Nacional, “trenca la tradició”. Si José Antich continua sortint tant a TV3 aviat hauran de fer dos canals en comptes d’un. Tant serveix per comentar el debat d’investidura com el judici de la Infanta.

Però no sé si cap d’aquestes webs va informar dels xiulets en les seves edicions el dia abans. Jo només ho vaig saber veure, a més d’e-notícies, a La Vanguardia Digital. I encara perquè m’ho va passar un lector. No cal dir que el Telenotícies vespre també es va afegir al festival. Toni Cruanyes explicava que "la casa del Rei no ha volgut rebre" el nou president i que "sempre s'havia fet".

Després, en una connexió en directe -diria que des de la Castellana, la Zarzuela deu quedar massa lluny-, el corresponsal a Madrid, Josep Capella, remarcava que era "en contra del que és habitual" i parlava del "cap de l'Estat espanyol". Com Franco, que era el Jefe del Estado.

Tampoc sé a TV3 van parlar de la xiulada la nit anterior perquè estava enfeinat pels passadissos del Parlament. Vaig escoltar deu minuts la Terribas i en vaig tenir prou. Semblava la Cope retransmetent un partit del Madrid. Però la Cope és privada i Catalunya Ràdio, no.

En canvi, El Punt-Avui titulava aquest dimarts a tota portada: “El rei menysté la investidura”. Tampoc he sabut trobar en aquest cas -en la quinzena de planes dedicades al debat d’investidura- un titular sobre els xiulets. I això que el director, Xevi Xirgo, també era pel Parlament. Jo mateix el vaig veure fent passadissos amb Francesc Homs.

Com la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que aquest dimarts se n’ha anat a Rac1 a lamentar que ha estat una ocasió perduda per, pel que sembla, fer pedagogia. En la seva opinió hagués estat "una excel·lent oportunitat per explicar al Rei la situació de Catalunya”.

Però amb la xiulada tampoc va fer res. Ni tan sols demanar respecte. De fet, el reglament de la cambra prohibeix les mostres de suport o de crítica del públic assistent. Ja entenc que, tal i com estava l’ambient, no fes res. Potser jo tampoc ho hagués fet. Però això: que l’endemà que no se’n vagi a una emissora a fer-se la víctima.

Reconec que, almenys, no va fer aquell somriure sota el nas que va exhibir Mas el dia de la xiulada al Camp Nou o de la guerra de banderes per la Mercè a la Plaça Santa Jaume. Tant se val, si jo hagués estat el Rei hagués rebut Forcadell i hagues acomiadat Mas amb la fórmula habitual. Però també entenc que n’estigui fins els nassos. Fins i tot un rei és humà.

El paper del monarca només indica, en tot cas, allò que va augurar un dia Manuel Cuyàs en un llunyà article a El Punt-Avui ara fa dos anys: si perdem la resposta de l’Estat serà terrorífica (1). El sobiranisme va treure a les darreres eleccions un 48% dels vots entre Junts pel Sí i la CUP. És absurd de pensar que l'Estat no farà res pel 51% restant que es considera o vol continuar sent espanyol.

En realitat, s’ho veu venir fins i tot el mateix Artur Mas perquè ho va advetir tant en la campanya de les municipals com en la del 27-S. L’advertiment, tanmateix, no va servir de res. Ni a Trias per retenir l’alcaldia de Barcelona ni a ell per repetir de president de la Generalitat. La cosa, doncs, deu estar francament fotuda.

En certa manera, hem menystingut l’Estat. Encara sort que Espanya no és com una dictadura malgrat que ho digui sovint l'exconseller Homs o a les tertúlies de Catalunya Ràdio. Si ho fos el primer que farien en comptes d'enviar-nos els tancs seria tancar TV3 i recuperar les competències en ensenyament. El sobiranisme, a la llarga, baixaria. Hi ha un 18% de suflé segons els baròmetres del CEO.

Però ens va la marxa, treure pit, sobretot pit i collons. Ja ho va dir Carles Puigdemont en el debat d'investidura: "no és època per covards". I l'endemà mateix, sortint de l’Ajuntament de Girona, proclamava que “Mariano Rajoy és un president en funcions i, per tant, fa declaracions en funcions. No m’interessa tant el que digui d’un projete que s’acaba”.

El primer error del nou president. Espero que sigui l’últim. La història està plena de valents que no van arribar enlloc.(1) “Terrorífic”, 25 de setembre del 2014

 

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

37 Comentaris

Publicitat
#20 Davide, Barcelona, 14/01/2016 - 15:44

Bueno vaya si les va la marcha, sólo hay que ver las firas de Sant Narcis o las juergas Laportianas Luz de Gas mediante. Lo realmente cínico como se lo escuche una vez a un estelado convergente es que los suyos no hacen esas cosas. Se ve que son de guardar y están todo el día en misa. Chirría.

#19 LLUC, MARXEM JA, 13/01/2016 - 13:20

Rius seguint amb el tema "el món contra mi". Mitjans dolents : TV3, CatRadio, NacioDigital, Vilaweb, ElNacional, ElPuntAvui, Rac1. Mitjant bons : LaVanguardia, ElPeriodico, LaRazon, eNoticies, ElPais, ABC i ElMundo. NO HASE FALTA DESIR NADA MAS

#19.1 pepe, andorra, 14/01/2016 - 13:34

curioso, ves la paja en el ojo ajeno y no el petrolero de tu ojo, los separatas tambien estan siempre con el rollo de el mundo contra nosotros y nadie te lo va recordando cada dia como haceis vosotros con Don Xavier. Q sois vosotros el problema de Cataluña, q si no fuera por vosotros,todo iria mejor

#18 Manolo, Barcelona, 13/01/2016 - 12:24

El nuevo president me parece que tiene algunas semejanzas con el pajarito Companys

Ojala que rectifique

#18.1 pepe, andorra, 14/01/2016 - 13:35

cuidado con lo q dices, como se entere el ultra Espot q te metes con el traidor companys, dicho por Negrin, te va a meter una denuncia por lo q sea q te vas a enterar. Falangistas o separatas, al final, son todos iguales.

#18.2 Venga, va, 14/01/2016 - 23:49

No Pepe no todos son iguales, primero que Franco ya murió y de toda España, los únicos que adoctrinan nilños es Cataluña, así que grabatelo a fuego en la sesera, si España estuviera llena de asociaciones pro lengua y demás mierdas Cataluña dura lo que un caramelo en un colegio.

#17 Circus, .cat, 13/01/2016 - 04:50

Un estelado sin TV3 y todos sus tentáculos mediáticos asignándole consignas,hasta con el humor, sería como un percebe hecho en salsa a la vizcaína(osea no pegaría ni con cola)un androide sin programación,una ameba vagando por el cyberespacio. Un subser sin su detritus.En fin sería lo que es.Un Circo

#17.1 jajaja...suerte q sentido del humor tenemos, Barcelona, 13/01/2016 - 16:45

Pues ahora q lo dices!!!
Esperemos q NO q aquel la lío bien gorda!!!
Pero suerte a él hoy muchos viven muy bien!

#17.2 pepe, andorra, 14/01/2016 - 13:37

la cabra siempre tira al monte, como demuestra la historia, el problema no es q la cabra tire al monte, el problema es algunos para justificar el chiringuito en la rioja o en cantabria usan los rollos estos separatas. El problema no esta en BCN, esta en Madrid.

#17.3 Nivel, estelado=tópicos de cueva troll, 14/01/2016 - 15:36

Si el humor estelado es ver trozos de APM cogiendo a frikis hablando en Castellano, tíos con gafas de vaso de cubata(si Dalmau eres tú) o minorías absolutas cambiando el chascarrillo a el personaje simplón Andaluz. aviaos vais, que nivel.

#16 Pedro, Barcelona, 13/01/2016 - 04:45

"....seria tancar TV3 i recuperar les competències en ensenyament. El sobiranisme, a la llarga, baixaria..."

En efecto y con la enseñanza igual, terminado el tentáculo infinito de TV3 que vertebra a todo el resto de televisiones a pura consigna bye bye independentistas, se acabaría su Matrix.

#16.1 pepe, andorra, 14/01/2016 - 13:38

lo de tv3 sera tu problema, yo tengo un estupendo mando a distancia y jamas veo tv3 ni nada q se le parezca, lo mismo q hago con el pais, por ejemplo, q la culpa no la tiene el q vende, sino el q compra. Q mientras haya tontos, los listos viviran.

#16.2 Sin teles y radios separatas, adiós Matrix, 14/01/2016 - 15:41

El problema pepe es que hay fanáticos que sólo se nutren de consignas con teles separatas mientras el resto no las miramos o nos dedicamos a ver algo más sustancioso sea en Discovery Channel o al estilo. Pero esa otra parte de la sociedad necesita desenchufarse de su jaco, su droga. Independentismo.