La Punteta · 18 de Setembre de 2013. 20:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Amb la independència, a la merda Convergència

És molt d'agrair que, per primer cop en molts anys, els dirigents de Convergència pensin més en la independència que en el partit. Perquè és evident que si mai Catalunya esdevé independent -toquem ferro-, CDC se'n va a la merda.

No ho dic jo. Fins i tot ho dei un dels dirigents més proconvergents d'Unió, Toni Castellà, en una entrevista a El Periódico l'agost passat: "El que tinc clar és que el moment en què CiU no tindrà sentit és quan Catalunya aconsegueixi l’Estat propi" (1).

De calaix: a un nou marc institucional, nou mapa polític. A més, si Catalunya esdevé un estat propi per què cal un partit que, fins ara, ha basat la seva estratègia en el peix al cove, l'estira-i-arronsa, la puta i la ramoneta?.

Sí, ara s'ha fet independentista, però en aquest cas sempre val més l'original que la còpia. Veig un transvassament en massa de dirigents de CDC cap a Esquerra. Al capdavall ja ho va fer Pere Esteve quan va veure que les coses anaven mal dades. La política, de vegades, és com la història: es repeteix.

La generació d'Oriol Pujol, de Francesc Homs, de Lluís Corominas, de Josep Rull, de Jordi Turull serà doncs, paradoxalment, la generació que ens durà a la independència, però també la que enfonsarà Convergència.

Val a dir que té mèrit perquè CDC era fins ara insubmergible, com el Titanic. No l'ha enfonsat ni Unió, ni la retirada de Pujol, ni el tripartit, ni set anys de travessa del desert ni tan sols els casos de corrupció.

De fet, l'esmentat Pere Esteve, quan encara era secretari general de CDC, ja es va empescar allò de Després de Pujol, Convergència perquè l'esquerra tenia l'esperança que, retirat el fundador, el partit es dissoldria com un terròs de sucre. La teoria llavors no es va confirmar.

Però, per descomptat, tampoc no passa res si CiU se'n va en orris. Només cal veure què li va passar a la Lliga. Encara que, en aquest cas, va haver-hi una guerra pel mig.

O al totpoderós PSUC -25 diputats a les eleccions del 1980!- durant la Transició. El partit més poderós del franquisme no va sobreviure a la democràcia. Ben mirat l'únic que ha sobreviscut del PSUC és Rafael Ribó a 113.000 euros a l'any.

Al capdavall, a diferència dels matrimonis -almenys en teoria-, els partits no són per tota la vida. La societat no està al servei dels partits, sinó a l'inrevés. I si les classes mitjanes d'aquest país consideren que CDC ja no és un instrument vàlid per fer política en triaran un altre. Però no sé si, al carrer de Còrsega, això ho veuen.
(1) El Periódico (Fidel Masreal): "Unió està radicalment a favor de l'Estat propi", 17 d'agost del 2013.

Publicitat
Publicitat

48 Comentaris

Publicitat
#34 Oriol , Breda, 31/12/2013 - 01:54

Tot al contrari Rius. Convergència sap que amb la independència algun dia podria governar un país, no hi ha cosa més il·lusionant i alhora llaminera que aquesta. Fins i tot pel senyor Duran, que podria ésser per fi ministre d'Exteriors.

#33 joan, barcelona, 23/09/2013 - 13:47

doncs que ERC passi a governar i veureu els que critiqueu CiU...encara no recordeu el desastre del tripartit? quan ErC governi que Déu ens agafi confessats, el que passa que no volen cremar-se amb la crisi...però tot arribarà...i la gent veurà que ERC no serveix per governar només per blablabla

#32 Pablo, Madrid, 23/09/2013 - 13:15

Pero como no se va a ir a la mierda, si a pesar de que Artur Mas tiene casi todos los medios bajo su control, es tan incompetente que no hace más que beneficiar con ellos a ERC y pasarle votos...

#31 albert, girona, 23/09/2013 - 12:32

Rius, t'has begut l'enteniment??

ERC ha pujat pqè no han volgut entrar a governar. Això és fer trampa.
Però quan a gent vegi el desastre que són ERC a governar CiU serà mes forta que mai.

Jo no votaré mai de la vida Esquerra, en cap circumstància

#31.1 Mesmer, Barna, 28/09/2013 - 12:02

ERC no es va lluir governant, pero tampoc podem dir que els governs de CiU s'hagin lluit gaire. Les vegades que he tractat amb gent dels governs de CiU per coses de la feina, la impresio ha estat ha estat mes aviat pobre, i aixo que la feina els ve feta de Madrid i son mers administratius amb fums.

#31.2 Mesmer, Prishtina, 28/09/2013 - 12:04

Siguem realistes: la gran pujada d'ERC va ser a les ultimes eleccions quan el partit no havia tingut encara cap oportunitat de governar. ERC ha pujat perque molta gent l'ha vist nacionalment mes fiable que no pas a CiU. El Sr. Duran els ha donar la rao.

#30 vado, BCN, 22/09/2013 - 22:46

Des de la perspectiva ciutadana els partits no son la finalitat sinó el mitjà. Sembla que el Sr. Rius això no ho comparteix. a més el contingut ideològic, al marge de l'aspecte nacional és liberal i si hi ha una Cat independent seguirà defensant aquesta ideologia en el nou marc d'interdependències.