La Punteta · 21 de Maig de 2013. 14:04h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Àngel Colom i el cas Ziani

El cotxe de Ziani. Foto: El Punt-Avui

Hi ha diverses coses del cas Ziani que no entenc: si el dirigent de CDC era innocent perquè no va convocar una roda de premsa? Tenia por de les preguntes? Ni tan sols hi ha l'excusa que el van expulsar fulminantment perquè des que va transcendir la notícia fins a la seva expulsió definitiva han passat gairebé 10 dies.

La indirecta serveix tant per Noureddine Ziani com per Xavier Crespo, per exemple, perquè als periodistes ens agrada que la gent doni la cara. Però el president de l'espai catalano-marroquí de CDC només ha fet servie el twitter -que es va afanyar a obrir quan va començar el merder- i alguna declaració puntual.

A més, almenys a casa nostra, ha negat ser salafista però no que cobri dels serveis secrets del Marroc. De fet, juntament amb el silenci de Ziani en aquest punt, hi ha un altre silenci curiós: ni l'ambaixada marroquina a Madrid ni el consolat a Barcelona han expressat la més mínima protesta.

Marroc -que aprofita la mínima per generar una crisi diplomàtica: sempre hi surt guanyant- ha romàs en silenci malgrat l'expulsió d'un ciutadà tan destacat; que fins i tot gestiona, a través de la seva entitat, 74 mesquites a Catalunya.

Perquè aquesta és la qüestió: si les acusacions del CNI són certes què els explicava als imams d'aquestes mesquites? Sabem de debò què s'hi cou als més de 200 oratoris musulmans, segons dades oficials, que hi ha a Catalunya. Aproximadament, per cert, se n'obre una de nova cada mes i mig.

Si, a la de Terrassa, la segona més important del país, l'imam donava consells de com apallissar les dones, què deuen explicar a altres més petites repartides per tot el territori?. A més, hi ha localitats on ja n'hi ha més d'una com Santa Coloma de Gramenet (8), Terrassa (7), Sabadell (6), Badalona (4) i Martorell (4). Amb franquesa, segur que els Mossos no tenen tanta gent.

Però, a més d'aquest fet, hi ha un altre aspecte curiós: no parlava català com mostra aquest vídeo gravat quan CDC va inaugurar la nova seu de la Fundació Nous Catalans, a Santa Coloma, la qual cosa demostra un curiós sentit de la integració en el país d'acollida.

De fet, per cert, em va enredar: em va dir que portava "diez años" quan, en realitat, en portava catorze -fins i tot ho deia El Punt-Avui del dia 11 de maig -el dia que va esclatar l'escàndol- o El País del 19. No hi ha res que emprenyi més als periodistes que els enredin.

I la tercera, ja em perdonaran, és que tingués el Mercedes que il·lustra aquest article. Espero que el senyor Ziani no hagi convertit la política en un modus vivendi. Al capdavall, abans d'acostar-se a CiU va estar proper al PSC fins que aquest partit va perdre la Generalitat. I m'estalvio les acusacions que cobrava del Marroc perquè no han estat provades.

En tot cas, les seves declaracions a favor de l'estat propi han estat molt lights: “Treballo i treballaré sempre per Catalunya, el catalanisme i la diversitat”. Això ho podria dir fins i tot un militant del PP o de Ciutadans. Potser perquè, com a súbdit marroquí, si està a favor de la independència de Catalunya, també ho deu estar de la del Sàhara també, oi?

El problema és que hi ha una part del sobiranisme que veu la immigració com aliats en l'anomenada transició nacional i això és un greu error. El mateix Àngel Colom es vantava al seu facebook el passat mes de novembre, en plena campanya electoral, de predicar l'independentisme a les mesquites.

Mentre que l'Èric Bertran acabava l'altre dia un article dient que somiava en el dia "en què en Noureddine Ziani pugui tornar amb el passaport de la República de Catalunya". I això no pot ser. Drets, però també deures.

Arran de tot aquest afer, CDC hauria de fer una reflexió a fons sobre les activitats de la sectorial d'immigració, que sembla que va per lliure. Fins i tot de la política d'immigració del Govern perquè el més important que ha fet el director general, Xavier Bosch, en dos anys ha estat un tuit dient que la policia espanyola havia segrestat Ziani.

CiU sempre ha estat acomplexada amb la immigració perquè, tradicionalment, era un feu electoral del PSC fins que va arribar Àngel Colom. Però deixar tota la política d'immigració de la federació en mans de l'exlíder d'ERC és un perill. Per al partit i sobretot per al país.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies 

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#13 Ben dit, Bcn, 25/05/2013 - 11:50

Bon article, impecable.

#12 Jaume Vila, barcelona, 25/05/2013 - 10:27

"El Mercedes que il·lustra l'article" és un classe C (el "més econòmic" de la seva època) i que fa uns 10 anys que no es fabrica.
Queda molt bé l'al·lusió al Mercedes del Sr. Ziani, però és molt tendenciosa, com tot l'article.

#11 Jaume Vila, barcelona, 25/05/2013 - 10:22

"El Mercedes que il·lustra aquest article", és un classe C (el que llavors era el "més econòmic") i fa uns 10 anys que no es fabrica.
Queda molt bé l'al·lusió al Mercedes de Ziani però és molt tendenciosa, com tot l'article.

#10 lector, -, 23/05/2013 - 13:25

L'immigració actual és una consequència de la globalització i de l'actual model econòmic mundialitzat. El que em sorpren és que gent que rebutjen aquest fenòmen siguin alhora fervents partidaris de la globalització. A mi no m'agrada la globalització ni el multiculruralisme.

#9 Albert BCN, BCN, 23/05/2013 - 13:19

Amb l'immigració actual s'ha de fer el mateix que amb la dels anys 60: integrar-la en la mesura del que sigui possible. Si no ho fem nosaltres ho faran els col-lectius espanyolistes. No hi ha més camí que aquest.