La Punteta · 20 de Març de 2017. 22:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Anglaterra, la magnífica

L'estàtua de Cromwell, tan odiat pels irlandesos, davant Westminster

Artur Mas, en la seva roda de premsa el passat dia 13 després de la sentència del 9N, va contraposar la “democràcia de qualitat al Regne Unit i la democràcia de fireta al’Estat espanyol”. I Romeva, entrevistat tres dies després per Skynews, també va dir que “estem gelosos del Regne Unit en termes de democràcia”

Un dels problemes de la nostra classe política és que ha llegit poca història. Anglaterra és aquell país en el que un primer ministre, Lord Palmerston, va dir que no té aliats sinó interessos. Al segle XIX!. No s’estaven per romanços.

Churchill va seguir el consell al peu de la lletra. És conegut que quan els alemanys van atacar la URSS el 1941 va dir que “si Hitler envaeix l’infern faré almenys una referència favorable del diable”. Ell que era un anticomunista furibund es va aliar amb Stalin. Els enemics comuns uneixen.

El Regne Unit ha estat, després de França, un dels estats més jacobins d’Europa. La prova és que gairebé han aconseguit esborrar del mapa l’escocès, el galés i el gaèl·lic. A Irlanda tenen estat, però després de quasi 800 anys d'ocupació anglesa amb prou feines tenen llengua. Malgrat que els carrers són bilingües.

Anglaterra és també el país que va esclafar a sang i fetge l’aixecament irlandès de Pasqua l'any 1916. Finalment van negociar la independència però van mantenir el control dels principals ports fins als anys 30. Tampoc van tenir inconvenient en dividir la illa i mantenir sota sobirania britànica els nou comtats de l’Ulster. Encara dura.

Els irlandesos anaven una mica de pasarells en les negociacions. Miedo escénico. Com passa sovint amb els catalans. Quan Michael Collins va acabar de negociar el tractat anglo-irlandès va dir que signava la seva condemna de mort. Ho va encertar. El van matar els propis irlandesos el 1922. Tenia 31 anys.

Sense oblidar que un dels herois de la la història anglesa, Oliver Cromwell, és un dels paios més odiats d’Irlanda. Es va acarnissar amb els irlandesos per ser irlandesos i per ser catòlics. Al seu costat el comte-duc d’Olivares era quasi un angelet.

I això que Cromwell -fins i tot té una estàtua davant de Westminster- és un de les figures que ha deixat petjada juntament amb William the Conqueror, Enric VIII, la reina Victòria i l'esmentat Winston Churchill. Margaret Thatcher, William Pitt o Gladstone -sense menystenir la seva importància- estarien en un segon nivell.

Si l’Estat espanyol hagués estat com el francès o l’anglès proablement a hores d’ara els catalans ja no existiríem com a poble. Seríem una cosa folklòrica o residual. La prova és la Catalunya nord on França n’ha tingut prou amb 300 anys per quasi anorrear la seva identitat.

Per això em fa gràcia que ens deixem enlluernar ara els anglesos. Al capdavall ens van deixar tirats com una burilla a la guerra del 1714. I això que, en teoria, vam ajudar a conquerir Gibraltar. Almenys hi ha una Catalan Bay al penyal.

Si fa no fa com l’arxiduc Carles. Molt criticar Felip V -i amb raó: la repressió va ser brutal-, però aquest tampoc va tenir inconvenient en abandonar-nos quan li van oferir la corona dels Habsburg un cop mort el seu germà. Entre una república catalana i un imperi no hi havia color.

Per cert, entre altres aportacions angleses a la civilització occidental hi ha també els camps de concentració. Els van inventar durant la guerra dels Bòers. I que consti que jo sóc anglòfil -i francòfil o germanòfil si cal-, però les coses com són. Ja n'hi ha prou de retocar la història segons convingui.

 

 PD/ Si t'ha agradat aquest article t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

 

Publicitat
Publicitat

32 Comentaris

Publicitat
#23 Anscari, Barcelona, 24/03/2017 - 20:08

Un petit incís: a la Guerra de Successió mai va haver-hi cap República catalana, allò va ser només una idea dels anglesos per tractar de debilitar Espanya, que ni austriacistes ni borbònics van acceptar. El catalans austriacistes fins al darrer moment van lluitar per Carles d'Habsburg com a monarc

#22 el talp venjador, Bcn, 22/03/2017 - 18:17

no són la panacea i sempre s'han cregut que són diferent,és evident, però hores d'ara son el més civilitzat que n'hi ha a EUropa.Si Catalunya no ha desaparegut ,no ha estat per la bona voluntat de cap nació,sinò per la seva tossuderia. Ep! i que no som perfectes és evident

#21 el talp venjador, Bcn, 22/03/2017 - 18:13

duc d'Olivares ha lluitat per esborrar Catalunya,la seva cultura i la seva llengua, i s'ha emprat a fons. Un altra cosa es que no ho aconseguit,de moment. Però no perquè són molt bons,sinó perquè son molt incapaços,en el fons.I quan parlo d'Espanya,parlo,evidentment de l'Estat . Que els angleso

#21.1 Pepe, Andorra, 24/03/2017 - 11:31

Andas despistado. Miraré lo de la unión de armas y veras. Al conde duque le daba igual mientras se contribuyese a pagar los tercios. Lo otro te lo inventas.

#20 el talp venjador, Bcn, 22/03/2017 - 18:11

l'imperi austriac o quedar-se a Catalunya,que savia que estava comdenada perquè els anglesos ens deixaven penjats.Ha de recordar que,si més no, s'endugue una bona colla d'exiliats catalñans amb ell,que inclús van tenir càrrecs elevats a Viena. I no em negarà, Rius,que Espanya, ja des del Comte-

#20.1 pepe.----, andorra, 27/03/2017 - 14:58

nchts, tambien hubo exiliados catalanes detras de Felipe V.....

#19 el talp venjador, Bcn, 22/03/2017 - 18:09

França ha estat,de sempre,un dels pitjors enemics de Catalunya,tant o més que Espanya.Son rabiosament jacobins i centralistes i en ares de la grandeur,(encara creuen que en tenen de grandeur)esborren qualsevol altre cultura. Quan a l'arxiduc Carles,havia d'escollir entre governar l'

#19.1 pepe.----, andorra, 27/03/2017 - 15:00

pues si, si Francia hubiese ganado la guerra de la independencia en 1808, Del Ebro a los Pirineos serian departamentos franceses y la cultura y el idioma catalan no existirian....Pero ya q estan, los usa para dividir en banderias a su adversario del sur....Lo llevan todo en el cinquieme bureaux...