La Punteta · 9 de Juny de 2013. 20:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Anirem gaire lluny amb aquesta classe política?

Com que he estat dos mesos a Irlanda l'altre dia vaig tornar amb l'esperança que aquest país estigués millor. Però em vaig equivocar: està igual o pitjor. Repassem una mica els fets.

Dilluns passat vaig anar a la roda de premsa de CDC després de la reunió del comitè executiu i van sortir Josep Rull i Lluís Corominas venent un codi ètic. Amb cinc presumptes casos de corrupció que esquitxen el partit!: ITV, Palau, Crespo, Adigsa i Pretòria. Encara que algun, com Pretòria, s'estigui desinflant. I en el recompte encara ens vam deixar l'Àngel Colom, que també va passar el plateret pel Palau.

El mateix dia Mas va anar a París. A mi, aquests del Diplocat -la colla d'Albert Royo i Roger Albinyana- em comencen a fer més por que una pedregada. A Royo el van cessar els seus (2007) i ara l'han repescat els de Convergència. Mentre que a Roger Albinyana, CDC el va posar de gerent al Centre d'Estudis Sobiranistes per controlar López Tena, tasca gairebé impossible. Jo, en temps de retallades, encara no he entès si cal una Secretaria d'Afers Exteriors i un Diplocat.

Què hi va anar a fer el president a París? Per què per enviar funcionaris -o becaris- de la Generalitat a la Unesco calia tant de rebombori? Jo crec que hi va anar perquè l'endemà els de La Vanguardia obrissin la secció de política -i sense moure's de Barcelona, per cert- amb el pessebre.

Com el dia abans, que li van fer un altre favor a CiU: "Trias, alcalde de la concòrdia". I amb lletra petita: "El primer govern nacionalista de Barcelona arriba a la meitat del mandat a còpia d’aliances inestables". Però de les relacions sexuals entre premsa i poder ja en parlarem un altre dia.

L'endemà, a les rodes de premsa de faristol, se'm va ocórrer preguntar al diputat de la CUP Quim Arrufat que, si estan en contra de les pilotes de goma, quina alternativa proposen. Collons, va acabar aplicant el conegut mètode Pujol de l'avui no toca.

Però Arrufat porta sis mesos de diputat -va néixer el 1982, dos anys després de la primera victòria de Pujol- i el llavors líder de CiU sis legislatures. Aquests de la CUP volen transformar la societat, però quan els fas una pregunta amb pessigolles tiren pilotes fora. Mai més ben dit.

Després va sortir la bicefàlia d'ICV, Dolors Camats, defensant els indignats que aquell infaust 15 de juny del 2011 van assetjar el Parlament. Què en deu pensar el seu company de partit Joan Boada? Em moro de ganes de fer-li una entrevista. Perquè al llavors exsecretari d'Interior el van empènyer i li van ruixar la calba amb un esprai. L'exconseller Ernest Maragall va anar pel terra i a Montserrat Tura em sembla que li van pintar una esvàstica a l'abric.

I la Camats defensant els violents -la "ciutadania", que deia- per arreplegar quatre vots. El problema d'ICV és que estan literalment acollonits per l'efecte CUP. Però aquell dia, els diputats -i els empleats del Parlament o els periodistes- van haver de sortir d'amagat, travessant el Parc de la Ciutadella com si estiguéssim en un safari, i sortir per la porta que dóna al Passeig Lluís Companys. Quan vam arribar, escortats pels Mossos, encara van haver-hi corredisses perquè tornaven els indignats.

Tot seguit va sortir el portaveu socialista, Maurici Lucena. Lucena s'esforça i ha millorat malgrat que, amb un partit com el PSC, ho té difícil. Però aquell dia hagués quedat com un rei si hagués fet autocrítica. Resulta que el PSC proposa ara esmenar la Llei d'Educació perquè subvenciona escoles de l'Opus que separen nens i nenes. Igual, igual, igual que la Llei Wert. Però la van aprovar ells el 2009!

La van pactar directament amb CiU -en realitat amb el sector més carca d'Unió- i van deixar de banda Iniciativa. I això que eren socis de govern. Els socialistes -ja ho va fer Rocío Martínez-Sampere al Twiter- quan no saben com justificar-ho fan servir aquella frase de Kenyes de "quan els fets canvien, canvio d'opinió". M'estalvio el paperot de la JSC -de les joventuts dels partits també ja en parlarem un altre dia- perquè ara fan una campanya en contra. Per què no la feien quan manaven ells?. Les joventuts dels partits són a la política el que la infanteria a la guerra.

M'estalvio de parlar de la roda de premsa de Govern de dimarts passat perquè estava empaitant un testimoni i vaig arribar tard. Però llevat de Pla Estratègic de Turisme (2013-2016) només es va aprovar renovar el títol de grau mitjà d'olis d'oliva, la bonificació per als camions que circulen per l'AP-7, un requeriment d'incompetència sobre l'acreditació dels verificadors ambientals i tres declaracions de béns culturals d'interès nacional. El mateix dia, l'atur a Catalunya era de 642.166 persones.
 
Anirem gaire lluny amb aquesta classe política? No és que no tinguem Pressupostos, és que no tenim Govern i començo a preguntar-me si tenim país.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#14 Enriqueta Colell, Barcelona, 14/06/2013 - 12:35

Uff, la prosa del senyor Rius és terrible, què hi farem. El que potser també s'hauria de preguntar és si anirem gaire lluny amb aquesta premsa, i no ho dic per l'E-notícies, que també.

#13 Josep, BCN, 14/06/2013 - 10:59

A Montserrat Tura no li van pintar una esvàstica. No intentis vincular indignats amb conceptes que no toquen. Repassar fotos, perquè això ho vau publicar aquí.

#12 Aleix, Bcn, 13/06/2013 - 11:32

I amb els periodistes que groguegen on anirem Sr. Rius? Critiquem molt els polítics però són el nostre reflex, qui fa la seva feina tan bé com sap? Ningú. Criticar els polítics per evitar l'autocrítica és tirar pilotes fora.

#11 Gustavo, BCN, España, 12/06/2013 - 23:41

Lo dije hace mucho tiempo en este medio y lo sigo diciendo: Toda esta movida independentista es un bluff y un souflé. No pasará nada. A los indepes les importa más que el Barça gane la liga que la independencia. Nadie arriesgará nada para conseguir la independencia. Eso sí, matraca la que quieras.

#11.1 3, BCN, 13/06/2013 - 18:34

Gustau, tu com la granota. No has entès res.

#10 Diari Liffey, Dublin, 11/06/2013 - 13:29

Home Rius, dos mesos a Irlanda i no et vas dignar a visitar la redacció del Liffey (www.liffey.cat)? Per cert, ha fet una setmana sencera de sol.