La Punteta · 28 de Novembre de 2011. 13:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Aprimar TV3

Una de les coses més importants que es va dir durant la darrera campanya electoral -juntament amb la del "renaixament ètic" de Duran, però d'això ja en parlarem un altre dia- la va dir Jorge Fernández malgrat que gairebé tothom se li va tirar a sobre perquè era el candidat del PPC: cal "aprimar" TV3.

Segons els darrers informes de la Sindicatura de Comptes, la CCMA ens va costar 239 milions d'euros el 2007, 271 el 2008, 320 el 2009. L'aportació pública l'any passat va ser de 350 milions i, enguany, de 300. Sense oblidar que el tripartit ja va assumir el 2007 els més de 1.000 milions de deute acumulat.

És veritat que els treballadors de la CCMA van acceptar fa poc una rebaixa del 5%  -els d'e-notícies, inclòs el director, encara més- però tenen un conveni laboral de 35 hores setmanals. L'acord marc també contemplava quatre pagues extraordinàries: juny, setembre, desembre i març.

Entre d'altres mesures socials, gaudeixen també de 35 dies de vacances; 20 per matrimoni, cinc per lliure disposició, tres per rmalaltia greu de familiar; i dos per canvi de domicili, a més de plans de pensions i assegurances.

Amb tots aquests avantatges, he sentit vergonya per TV3 en dues ocasions: la primera durant la vaga de funcionaris del 8 de juny del 2010 perquè, a la manifestació hi havia una representació del comitè d'empresa malgrat que no són ni funcionaris. Un alt càrrec de la CCMA -també haurien de retallar per dalt, per cert- em va dir que hi havien anat "per solidaritat".

L'altra, el 15 d'abril del 2011 quan el Secretari General de Presidència, Francesc Homs, va anar a donar una conferència a la Blanquerna i dos membres del comitè d'empresa, o del comitè professional o del comitè de salut pública -que ja venien d'un acte a favor de la Com- van aproitar per dir la seva. Com si allò fos un assemblea laboral en comptes d'un acte acadèmic.

El problema, diguem-ho clarament, és que TV3 ha estat intocable: els sindicats han pressionat sovint abans d'unes eleccions i mai ningú -ni CiU ni el tripartit-, ha volgut assumir el cost d'una vaga. Però, probablement, el Govern ha començat les retallades pel terrat.

Si es vol retallar el pressupost potser no cal començar pel futbol, sinó per la plantilla. Al capdavall, segons els mateixos informes de la Sindicatura esmentats més amunt, el 2007 la plantilla de la CCMA era de 2.719, el 2008 de 2.736 i el 2009 de 2.756. Del pressupost total, al voltant d'un 34% se'n va en despeses de personal.

Jaume Roures afirmava el passat 30 d'octubre en una entrevista al diari Ara, el mateix que ara fa pinya amb Terribas, que "fa temps que TV3 hauria hagut de fer el procés de reestruturació perquè més de la meitat dels diners que rep se'ls gasta en estructura i no en continguts".

Trenta anys després de la seva fundació, Televisió de Catalunya té el mateix problema de dimensions i envelliment que tenia RTVE el 2006 i que van arreglar amb un ERO. Només a Sant Cugat van prejubilar 600 treballadors. Això sí a 3.000 euros al mes. El món -amb internet i les noves tecnologies- ha canviat tant des del 1983.

El fundador de Mediapro ja em va dir un dia que feien La Sexta amb 100 i el director de Rac1, Eugeni Sallent, ha aconseguit fer una ràdio competitiva amb una xifra similar mentre que a Catalunya Ràdio són 400. Si pregunten a Jordi Basté o a Toni Clapés -jo ho he fet- quina diferència van trobar en passar d'una banda de la Diagonal a l'altra, els hi diran que tenien molts menys recursos, però que hi havia trempera.

Sí, ja sé que TV3 tenen més canals però el 3XL té una audiència d'1,5% i el Esports 3 -inaugurat a bombo i plateret el febrer del 2011, en plena crisi- un 1%. És com la ràdio l'antiga Catalunya Cultura -que en aquella època ja s'enduia un 20% del pressupost- ara reconvertida en ICat FM amb prou feiens arriba ara a 36.000.

Potser el rovell de l'ou de la CCMA no és el Barça ni la plantilla sinó les productores perquè amb 2.300 treballadors a TV3 no he entès mai que hagin de recórrer a productores. Potser programes com el Polònia, el Crackòvia o El Convidat està plenament justificat perquè són programes d'autor, però Els matins o el Banda ampla també?.

Un dia, després d'una comissió de control parlamentari, li vaig preguntar en persona a Mònica Terribas com és que havien fitxat Xavier Bosch per a l'Àgora i la resposta em va deixar garratibat: "a TV3 busquem el talent". No n'hi ha prou a la casa?.

 

 

Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre (12 euros):

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir a twitter:

@xriusenoticies

 

 

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#12 Pere, Catalonia is diferent, 30/11/2011 - 22:44

Ja n'hi ha prou!!! Tots coneixem el que cobren i els super-privilegis dels "treballadors" de tv3. Però si ells mateixos sempre se n'han pavonejat dels seus desorvitats sous i condicions laborals... Això ja ho coneixem tots, ara el que s'ha de fer ràpid és canviar-lo i readequar-lo als sous d'ara.

#12.1 Jaume, Barcelona, 09/02/2013 - 13:01

Senzillament a TV3 tenien salaris dignes, i a la resta del sector no tant o molt menys. Sense condicions laborals normals no es fa una bona radiotelevisió. Això és l'ABC. Si voleu fem-la amb quatre xavos o amb estudiants gratis.

#9 vergonyant, Barcelona, 30/11/2011 - 09:01

Es ben sabut que vosté treballa pel Madí. I ell, ha participat en una megaproductora que acabarà emportant-se els continguts de TV3: I la publicitat la comercialitzarà publipress, del grup godo. Però cal crear abans un estat d'opinió i abaratir allò que es vol "regalar als amics". I això feu..

#8 donitsibi, brn, 30/11/2011 - 00:16

Senyor Rius, de 5 dies de lliure disposició res de res, d'assegurances, les que obliga la llei a tota empresa, o es que a la seva empresa no compleixen la llei? I el pla de pensions només per qui se'l paga. I deixe-m'ho aquí perqué em sembla que ja ho sap però ja li convé intoxicar!

#7 cristina, Barcelona, 29/11/2011 - 13:34

puntualitzacions:
Pagués extraordinaries no són tal. El sou brut anual es divideix en el nombre que l'empresa decideix. 12, 14, 15 o 20. Això no vol dir cobrar mes.Prou demagogia.Que voleu? tornar als temps abans de l'estatut dels treballadors? Dons aneu a la xina: 20 hores per un plat d arros.

#6 Joan, Barcelona, 29/11/2011 - 08:09

Per què no preguntes quant cobra un redactor d'informatius a Rac1? Explica totes les dades i no només les que et van bé per explicar la teva postura de petar els mitjans públics en benefici del teu, un de privat.