Publicitat
La Punteta · 11 de Maig de 2015. 11:42h.

XAVIER DEULONDER

Arribarà el canvi al País Valencià?

Com és que amb la seva política d’arraconament i de quasi persecució del català, amb la seva incompetència i irresponsabilitat demostrada en casos com l’accident del Metro de València, amb el seu foment de l’especulació i del malbaratament més desenfrenats i amb els seus casos de corrupció, el primer dels quals va ser el de Palop-Naseiro el 1990, el PP ha conservat durant vint anys el govern de la Generalitat Valenciana i el dels principals ajuntaments del País Valencià? Potser la resposta és que no hi havia alternativa, perquè era molt raonable pensar que amb governs del PSPV-PSOE els resultats serien si fa no fa iguals, tal com ho demostra el cas d’Andalusia. Al capdavall, no va significar pas un gir de cent vuitanta graus la substitució el 1995 en la presidència de la Generalitat Valenciana de Joan Lerma (PSPV-PSOE) per Eduardo Zaplana (PP), com tampoc no sembla que ningú se’n recordi dels candidats que l’executiva socialista valenciana va proposar per enfrontar-se a Rita Barberà, alcaldessa de València des de 1991. M’és igual si el PP pot impedir o no que Alfonso Rus es presenti a les eleccions, el cas és que elements com aquest han de desaparèixer de la vida política, i, sobretot, cal assegurar-se que no siguin substituïts per d’altres de semblants.

Durant els darrers anys, la coalició Compromís, defensora del valencianisme catalanista definit per Joan Fuster (1922-1992), s’ha presentat com l’autèntica alternativa a tot el desgavell perpetrat pel PP durant aquests dos darrers decennis; Mònica Oltra i Mireia Mollà s’han fet un nom en la política valenciana a base de denunciar barbaritats i despropòsits com ara, per posar només un exemple entre molts, l’intent de Rita Barberà de destruir el barri del Cabanyal. Així doncs, el proper 24-M pot començar una nova etapa en la història del País Valencià, on es posi fi a una mena de gestió que ha merescut sancions, fins i tot, de Brussel·les, on s’ha multat Espanya per haver maquillat el dèficit públic valencià, resultat, evidentment, de l’aeroport sense avions de Castelló, de la despesa de la visita papal, de l’ampliació de la seu de les Corts Valencianes, de la Copa Amèrica, del Circuit de Fórmula 1, dels fracassos urbanístics de la Patacona i del Nou Natzaret, del nou Complex Administratiu 9 d’octubre, de la Ciutat de les Arts i de les Ciències, del nou estadi del València, de l’Institut Valencià de la Paella, etc.

Una altra força a l’alça és Ciutadans —o potser caldria dir ja Movimiento Ciudadano?— la qual, però, es dirigeix a aquells sectors espanyolistes radicals però desenganyats del PP; que patètic que resulta veure Rita Barberà intentant desqualificar Ciutadans dient que es proposen governar València des de Barcelona, com si per als del PP, Madrid no fos el centre del món, o és que no li faria il·lusió ocupar un ministeri al govern espanyol? D’altra banda, un cop s’hagin consolidat arreu d’Espanya, Ciutadans ja traslladarà la seva seu central a Madrid, tal com ho fan tots els partits espanyols.

Podemos, que en només un any s’ha moderat tant que ja diu el contrari del que deia al principi, pot treure profit del descrèdit del PSPV-PSOE, però, és clar, els seus dirigents valencians ja se’n cuidaran prou de no fer res que pugui enutjar aquell gran amic de Pablo Iglesias que és Sa Majestat el Rei Felip VI d’Espanya; de totes formes, si Compromís hagués de fer pactes, millor seria amb Podemos que amb el PSPV-PSOE, els de Pablo Iglesias són més novells i, a més, a Madrid no tindran tant de poder i tanta influència com els socialistes.

I sobre els perjudicis socials que causa l’espoli fiscal espanyol que pateix el País Valencià, tant greu com els de Catalunya i les Illes? Bé, d’això només en parlen els de Compromís.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 Lúculo, bcn, 14/05/2015 - 18:05

Cansino.

#4 Wil, Valencia, 14/05/2015 - 13:29

Bravo por los 4 comentarios!!! Corroboro cada uno de ellos...Una pena Compromis,q si q es verda q es el q mas lucha x los valencianos,pero lo malo es lo de siempre,q son catalanistas...si no, les votaria, yo y muchisima mas gente.

#3 zeppelin74, bcn, 12/05/2015 - 10:38

Primer:No és País Valencià és comunitat valenciana.
Segon:Tinc familia i amics a aquella comunitat i no volen saber res de "prucessos" ni de Països Catalans.Imperialista de merda.

#2 Nacho, Llagostera, 11/05/2015 - 21:04

Dejad a Valencia en paz, imperialistas trasnochados.

Menuda obsesion que teneis. Y vuestro Caballo de Troya, Compromis, no se va a comer un colin por mas que traten de esconder la estelada.

#1 -emilio, a, 11/05/2015 - 15:37

los valencianos pasan de ti

#1.1 pepe, andorra, 12/05/2015 - 20:49

los valencianos, los andorranos, los mallorquines, los menorquines, los ibicencos. Cualquiera con dos dedos de frente y q no este subvencionado o atontado no quiere atarse a esta gente q en 30 años han hundido el chiringuito en lugar de hacerlo mejor.