La Punteta · 15 de Desembre de 2014. 11:41h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

Bankia: l'art de fer l'orni

El jutge del cas Bankia, ara farà dos anys, va requerir del Banc d'Espanya dos inspectors per a que elaboressin un informe pericial sobre Bankia. Els pèrits, ja dependents del jutge exclusivament, han presentat un informe on literalment subratllen una sèrie d'irregularitats per part de Bankia tot incomplint la normativa vigent del Banc d'Espanya.

Pel que fa a l'auditoria de Bankia, el que més destaca és que estava plagada de 'limitacions'. L'auditor expressa una opinió però, a la vegada, per si venen maldades, com és el cas, en algun lloc o un altre del gruix de l'informe d'auditoria, es cobreix l'esquena dient que no tenia tota la informació; això se'n diu 'limitació'.

L'informe dels pèrits judicials, inevitablement posa en evidència la manca d'efectivitat supervisora del Banc d'Espanya. No és que cap inspector -company dels pèrits - hagi actuat malament, ni molt menys, sinó senzillament que, en conjunt, el control no ha funcionat.

Tot el sistema ha estat capaç de fer l'orni. Orni deriva probablement  de borni i borni és la discapacitat que tenia Horatio Nelson quan el seu comandant militar, Sir Hyde Parker, li va fer senyals per a què emprengués la retirada. Ell va posar el llarga vista sobre l'ull borni, i no veient les senyals del comandant va decidir atacar els estols Danesos i Noruecs. D'aquí l'expressió anglesa 'To turn a blind eye'.

Nelson es va justificar amb el seu comandant: '[Putting the glass to his blind eye] "You know, Foley, I have only one eye - and I have a right to be blind sometimes... I really do not see the signal." ([Col·locant-se el llarga vistes  al seu ull cec] “Sap, Foley, jo tan sòls tinc un ull – i tinc tot el dret de tornar-me cec de tant en tant... Realment no veig el senyal”). És clar que a Nelson no li va passar res perquè va guanyar la batalla. Bankia, en canvi, ha estat una desfeta político-financera.

Tanmateix serà difícil condemnar ningú. Això de fer l'orni és un art; per definició es realitza sense cap vulneració de les normes. De fet el Ministeri d'Economia ja va posar una multa a l'auditor de 12,4 milions i va ser rebatuda pel Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de valors en el  sentit que consideraven no hi havia hagut un incompliment de les normes d'auditoria.

Ara, l'informe pericial detecta deficiències en  l'auditoria . Això canvia una mica les coses. Però difícilment pagarà  ningú d'acord amb la magnitud de la desfeta. El problema a Espanya és que hi ha unes normes que semblen dissenyades per a fer l'orni; com aquelles ulleres de cuir que portaven els animals de càrrega i que els  tapaven parcialment els ulls per evitar la visió lateral.

El resultat és que el contingut de veritat dels comptes de Bankia és similar a l'acudit de l'home dels nassos. Efectivament és cert que el 31 de desembre hom pot trobar un home pel carrer amb tants nassos com dies té l'any, ho afirma el banquer, ho comprova l'auditor, i ho supervisa l'inspector.

Publicitat
Publicitat

1 Comentaris

Publicitat
#1 Maria porta, Tarragona, 23/12/2014 - 22:42

Okpero volem un article sobre caixa catalunya