La Punteta · 16 de Setembre de 2011. 21:08h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Barril, dimissió

No sé si se li ha ocorregut a la directora de campanya, Marta Llorens, o al propi Duran, però cal reconèixer que fixar Joan Barril per al consell assessor del líder d'Unió és una jugada mestra. Tampoc és l'únic periodista -hi ha també Xavier Bru de Sala, que escriu El Periódico- i fins i tot un antic càrrec de Felipe González: l'exsecretari d'estat d'Economia Alfredo Pastor.

El problema és que Joan Barril presenta El Cafè de la República, l'informatiu nocturn de Catalunya Ràdio. Amb quina neutralitat podà informar ara de CiU? o entrevistar Duran si s'escau? O el propi conseller Felip Puig perquè al cap i a la fi ambdós són col·legues a l'esmentat consell assessor? Amb quina objectivitat escriurà a partir d'ara els seus editorials?.

Joan Barril ha oblidat que treballa en una ràdio pública i des d'una ràdio pública hi ha coses que no es poden fer. El Cafè de la República deu tenir oients de CiU, però també del PSC, del PPC, d'ICV, d'Esquerra, de Ciutadans, de Solidaritat o fins i tot de Democràcia Catalana si ens atenim a l'actual composició del Parlament.

Que consti que si critico ara Joan Barril per donar suport a Duran l'hauria criticat també la legislatura passada si hagués donat suport a Montilla o a qualsevol altre candidat. Els periodistes dels mitjans públics no només han de ser neutrals, ho han de semblar.

Des d'aquesta mateixa columna he qüestionat també que Xavier Sardà, tertulià de Manel Fuenes, demanés el vot pel PSC a les darreres eleccions. O fins i tot que Enric Calpena -el periodista que millor sap explicar la història, fins i tot abans que Joan B. Culla- presentés un acte electoral d'Oriol Junqueras. I això que són amics des de fa vint anys.

Que consti també que considero Joan Barril un dels millors articulistes en premsa que tenim, però mai he sabut si la seva carrera radiofònica ha estat per mèrits propis o per la seva proximitat ideològica -fins ara- a un partit polític. És com si a mi em toqués donar classes de física nuclear.

Al capdavall va arribar a presentar els matins de ComRàdio o a presentar programes a Barcelona TV quan els socialistes tenien majoria absoluta tant a la Diputació com a l'Ajuntament de Barcelona.

I després de barallar-se amb Celestino Corbacho el van acabar recol·locant a les tardes de Catalunya Ràdio -com Sílvia Coppulo, per cert- sense que els índexs d'audiència hagin justificat la seva incorporació-. Mai ha assolit el lideratge i, a la darrera onada de l'EGM, Àngels Barceló, li treia gairebé el doble. Curiós que ara, en plena davallada del PSC, hagi vist la llum.

Tant se val: el director de Catalunya Ràdio, Ramon Mateu, té un problema -un altre, vull dir-: un problema d'autoritat. Barril pot assessorar qui vulgui, però simultàniament no pot presentar un espai informatiu a una ràdio pública. Per això hauria de plegar immediatament.

Publicitat
Publicitat

16 Comentaris

Publicitat
#17 secret, Bassanes, 20/09/2011 - 00:11

http://ca.wikipedia.org/wiki/Muriel_Casals_i_Couturier

#16 Almogàver, La Sagrera, 18/09/2011 - 15:54

Salvant les distàncies: recordeu La Codorniz que deia Donde no hay publicidad, resplandece la verdad? Avui has de llegir entre línies i, encara, costa prou treure l'entrellat. No només son els polítics, la premsa Déu n'hi do.

#15 jOAQUIM DE jUIÀ, Juià, 18/09/2011 - 11:57

2.- Per agafar persones col.laboradores a sou i per estirar mes el braç que la màniga així es troben els partits... endeutats fins a les celles o als tribunals quanaquests funcionen - com a Chirac a França... que va pagar les seves campanyes electorals amb diners dels sanguinaris dictadors africans

#14 Joaquim de JUià, Juià, 18/09/2011 - 11:50

1.- Aquest es l'arrel del mal de les nostres eleccions. Si el candidat, el Duran i Lleida no te idees que deixi el seu lloc a un altre que en tingui. I amb més raons si aquestes idees les ha de comprar..... perquè no crec que tota aquesta colla de persones col.laboradores ho fassin de franc.

#13 Assumpta, Sant Cugat, 17/09/2011 - 23:39

Barril pot assessorar a la dreta i a l'esquerra però si es presta (no sé si el paguen) a fotografiar-se en favor de Duran, automàticament queda retratat i aixpo l'inahbilita a dirigir un programa informatiu on ha de ser "imparcial" Barril ha de dimitir i si no ho fa l'han de destituir!.
Assumpta