La Punteta · 25 de Setembre de 2011. 17:32h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Barril, un dels nostres

Joan Barril

Una de les decisions més encertades de la meva vida professional ha estat esborrar-me del Col·legi de Periodistes. Abans encara et servia per tenir mútua gratis i perquè la Guàrdia Urbana et perdonés les multes d'aparcament. Però pels que vivim fora de Barcelona el primer avantatge és un incovenient i el segon una vergonya.

Tant de bo el Col·legi de Periodistes fos com el Cercle d'Economia. D'acord, el Cercle funciona per quotes -hi tenen fins i tot un filòsof com Josep Ramoneda, deu ser en representació del PSC- i el president tria el successor -no com al Círculo Ecuestre, que fan eleccions-, però almenys és un òrgan de reflexió. Els documents del Cercle són sempre un toc d'atenció i en algun, com el de La responsabilitat de l'empresariat català (2007), no estalvien l'autocrítica. Tant de bo els periodistes fessim el mateix.

Perquè hem tornat a quedar retratats amb el fixtatge de Joan Barril com assessor del líder d'Unió abans de les eleccions generals. No he sentit fins ara ni al Col·legi de Periodistes, ni al Sindicat de Periodistes, ni al Consell de l'Informació de Catalunya ni al CAC ni al consell de govern de la CCMA ni a la direcció de Catalunya Ràdio ni tan sols al comitè d'empresa de l'emissora badar boca per l'afer Barril.

Tampoc -espero equivocar-me en algun cas- entre alguns dels més il·lustres columnistes de la premsa escrita que arrodoneixen després el sou a les tertúlies de TV3 o Catalunya Ràdio. Ni tampoc, clar, entre els col·laboradors de Joan Barril al seu programa. Convé donar-hi un cop d'ull perquè hi ha fins i tot un periodista com Vicent Partal. Ni entre la majoria de diaris de paper: La Vanguardia per no incomodar Duran. I El Periódico perquè el propi Barril n'és columnista. A més, el líder d'Unió ja els hi ha fitxat també Xavier Bru de Sala, que és membre del consell editorial.

Perquè, es miri com es miri, que un candidat a les eleccions generals fitxi com assessor un periodista que presenta un programa informatiu en una emissora pública és de jutjat de guàrdia. Però el silenci posterior -entre la professió o els grans mitjans- demostra una cosa encara pitjor: la promiscuïtat en aquest país entre premsa i poder. Sobretot entre poder i mitjans públics. A Barril se l'ha tractat com un dels nostres.

Els últims en treure's el mort de sobre van ser els onze membres del benemèrit consell de govern de la CCMA -a 115.000 euros anuals abans de la retallada- que, pel que tinc entès, li han encolomat el cas al director de Catalunya Ràdio, Ramon Mateu. En teoria són els que havien de despolititzar la Corpo.

S'entén perquè el president, Enric Marín, està més amoïnat per salvar la cadira. Només cal veure les reverències que fa a Mas cada vegada que l'entrevisten a TV3 o a Catalunya Ràdio. Semblen les que feia el Piqué el dia que va rebre George Bush a Madrid. O a Condolezza Rice, tant se val.

Amb un sou de 128.000 euros anuals -l'altre dia se'm va queixar que li havien retallat un 15%-, més val fer reverències que tornar a la universitat. I això que va arribar al càrrec saltant-se la llei. Els quatre de CiU, per descomptat, tampoc gosaran criticar un fitxatge de Duran. I els tres socialistes tampoc per, si de cas, Barril recupera el seny.

El més trist és el silenci dels periodistes en aquest òrgan tan honorable. Tot i que, en aquest cas, no se sap mai si estan per la seva condició professional o per la seva proximitat ideològica a un partit polític. Entre aquests n'hi ha fins i tot un de la casa, Eduardo Berraondo, però atès que va ser escollit a proposta d'Unió -amb mi sempre presumia d'independent- dubto que hagi dit res.

Em costa qualificar, d'altra banda, Anna Balletbò de periodista encara que hagi exercit fins i tot de professora i, després de més de 30 anys de càrrecs públics amb el PSC, s'acollís a l'ERO de TVE per poder cobrar els 3.000 euros al mes que pagaven. El mateix podríem dir d'Àngela Vinent -que es va passar un munt d'anys fent de cap de premsa de Pasqual Maragall, a l'Ajuntament i després a la Generalitat- o de Pep Vinyeta -jo el vaig conèixer de cap de premsa d'ICV, com ha progressat-.

Per situar-nos en la gravetat del fet: què diria CiU -amb Duran al capdavant- si Joan Barril hagués assessorat Montilla a les darreres eleccions al Parlament?. O què diríem tots plegats si assessorés el PPC, Ciutadans, UPyD o fins i tot Anglada?. Això sí, després ens esverem amb el que acaba de passar al consell d'administració de RTVE. El Periódico mateix hi dedicava l'altre dia quatre planes: clar, la iniciativa va sortir del PP. El que s'ha de fer per menjar.

 

 

Segueix-me al twitter: @xriusenoticies

Recomana el meu llibre: Contra la Barcelona progre

 

                                                  ==============

 

Una de las decisiones más acertadas de mi vida profesional ha sido borrarme del Colegio de Periodistas. Antes todavía te servía para tener mutua gratis y para que la Guardia Urbana te perdonase las multas de aparcamiento. Pero los que vivimos fuera de Barcelona la primera ventaja es un inconveniente y la segunda, una vergüenza.

Ojalá el Colegio de Periodistas fuera como el Círculo de Economía. De acuerdo, el Círculo funciona por cuotas -tienen incluso un filósofo como Josep Ramoneda, debe ser en representación del PSC- y el presidente elige el sucesor -no como en el Círculo Ecuestre, que hacen elecciones-, pero al menos es un órgano de reflexión. Los documentos del Círculo son siempre un toque de atención y en alguno, como el de La responsabilidad del empresariado catalán (2007), no ahorran la autocrítica. Ojalá los periodistas hiciéramos lo mismo.

Porque hemos vuelto a quedar retratados con el fichaje de Joan Barril como asesor del líder de Unió antes de las elecciones generales. No he oído hasta ahora, ni en el Colegio de Periodistas, ni el Sindicato de Periodistas, ni al Consejo de la Información de Cataluña, ni al CAC, ni al consejo de gobierno de la CCMA, ni en la dirección de Catalunya Ràdio, ni siquiera al comité de empresa de la emisora, abrir la boca por el asunto Barril.

Tampoco -espero equivocarme en algún caso- entre algunos de los más ilustres columnistas de la prensa escrita que redondean después el sueldo en las tertulias de TV3 o Catalunya Ràdio. Ni tampoco, claro, entre los colaboradores de Joan Barril en su programa. Conviene dar un vistazo porque hay incluso un periodista como Vicent Partal. Ni entre la mayoría de diarios de papel: La Vanguardia para no incomodar a Duran. Y El Periódico porque el propio Barril es columnista. Además, el líder de Unió ya les ha fichado también a Xavier Bru de Sala, que es miembro del consejo editorial.

Porque, se mire como se mire, que un candidato a las elecciones generales fiche como asesor a un periodista que presenta un programa informativo en una emisora pública es de juzgado de guardia. Pero el silencio posterior -entre la profesión o los grandes medios- demuestra algo aún peor: la promiscuidad en este país entre prensa y poder. Sobre todo entre poder y medios públicos. A Barril se le ha tratado como uno de los nuestros.

Los últimos en sacarse el muerto de encima fueron los once miembros del benemérito consejo de gobierno de la CCMA -a 115.000 euros anuales antes del recorte- que, por lo que tengo entendido, le han endosado el caso al director de Catalunya Ràdio, Ramon Mateo. En teoría son los que debían despolitizar la Corporación.

Se entiende que el presidente, Enric Marín, está más preocupado por salvar la silla. Sólo hay que ver las reverencias que hace a Mas cada vez que le  entrevistan en TV3 o en Catalunya Ràdio. Parecen las que hacía Piqué el día que recibió a George Bush en Madrid. O a Condolezza Rice, para el caso es lo mismo.

Con un sueldo de 128.000 euros anuales -el otro día se me quejó de que se lo habían recortado un 15%-, más vale hacer reverencias que volver a la universidad. Y eso que llegó al cargo saltándose la ley. Los cuatro de CiU, por supuesto, tampoco se atreverán a criticar un fichaje de Duran. Y los tres socialistas tampoco por si Barril recupera el famoso seny.

Lo más triste es el silencio de los periodistas en este órgano tan honorable. Aunque, en este caso, no se sabe si están por su condición profesional o por su proximidad ideológica a un partido político. Entre estos hay incluso uno de la casa, Eduardo Berraondo, pero dado que fue elegido a propuesta de Unió -conmigo siempre presumía de independiente- dudo que haya dicho nada.

Me cuesta calificar, por otra parte, Anna Balletbò de periodista aunque haya ejercido incluso de profesora y, después de más de 30 años de cargos públicos con el PSC, se acogiera al ERE de TVE para poder cobrar los 3.000 euros al mes que pagaban. Lo mismo podríamos decir de Ángela Vinent-que se pasó un montón de años haciendo de jefa de prensa de Pasqual Maragall, en el Ayuntamiento y después en la Generalitat- o de Pep Viñeta- yo lo conocí de jefe de prensa de ICV, como ha progresado-.

Para situarnos en la gravedad del hecho: ¿qué diría CiU -con Duran al frente- si Joan Barril hubiera asesorado a Montilla en las últimas elecciones al Parlament?. O ¿qué diríamos todos si asesorara al PPC, Ciutadans, UPyD o incluso Anglada?. Eso sí, después nos escandalizamos con lo que acaba de pasar en el consejo de administración de RTVE. El Periódico mismo dedicaba el otro día cuatro páginas: claro, la iniciativa salió del PP. Lo que hay que hacer para poder comer.

 

 

Sígueme en twitter: @xriusenoticies

Recomienda mi libro: Contra la Barcelona progre

Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#7 Pere, CATALONIA IS DIFERENT, 03/10/2011 - 13:35

Lo del col.legi de periodistes és una vergonya. Un forat negre, una banda de esquerrossos-nacionalistes desfasats, que només es queixen quan toquen un dels seus, i a la resta que no comulguen amb el seu pensament esquerrós-nacionalista-anti-espanyol, el deixen morir... fan verdader fàstic!

#6 emilio, a, 26/09/2011 - 00:35

Es que ser catalanista es una carrera profesional muy rentable, mas que juez, notario o cirujano. Y no se piden estudios sino tener mucha jeta.

#6.1 pepe, andorra, 26/09/2011 - 18:47

y seguir los boletines y argumentarios para saber q opinar, q los ultras catalanistas no suelen tener opinión propia. Son como las veletas, se mueven por el viento de las consignas. Bueno y lo q les enseñaron en las madrasas extremistas q es para lo q sirve la escuela publica, para enseñar a odiar.

#5 pepillo, barcelona, 25/09/2011 - 22:36

Me parece que era Pío Cabanillas que decía con humor: He visto tantos cambios de chaqueta que yo ya no sé si soy de los nuestros.

#5.1 pepe, andorra, 27/09/2011 - 19:05

como decia la cuñadisima, yo soy siempre de los nuestros...

#4 Antoni, La Pobla de Segur, 25/09/2011 - 21:47

Tal com ho expliques n'hi ha per estar amoinat. Una pregunta, per si algú me l'ha pot contestar feta des de la meva ignorància en la matèria. És legal el que en Barri fa o és incompatible legalment ?

#4.1 pepe, andorra, 26/09/2011 - 18:42

y q mas da, la ley para esta gente es como el chicle, es ilegal cobrar dos sueldos del estado, pero pajin y la mujer de montilla los cobra, es cierto q no es sueldo, son dietas por asistir a consejos de administración, se saltan la ley de incompatibilidades con las empresas publicas

#4.2 Antoni, La Pobla de Segur, 26/09/2011 - 22:17

Home, no és ben bé igual. A mi m'agradaria saber-ho. És important saber si això és legal o no ho és. Si es legal, en Barril pot ser criticat però res més. Ell compliria la Llei, Si és ilegal, llavors és un casus belli.

#3 Libre, Barcelona, 25/09/2011 - 19:15

Es por estas cosas por las que cuando oigo a algún catalanista diciendo que "els catalans som més europeus que els espanyols" me asusto: ¿cuánta falta de autocrítica hay que tener para decir esta chorrada? ¿Cómo no se dan cuenta de lo que de verdad somos? ¿Tanto ciega el nacionalismo?

#3.1 David, Granollers, 25/09/2011 - 21:48

No sé què collons té a veure el nacionalisme català amb la corrupció actual a Catalunya. Que jo sàpiga ni Macià ni Pau Casals, etc. no eren corruptes. Sóc independentista i abomino d'aquesta fastigosa corruptela. O sigui que menys calumniar i més rigor en les opinions, espanyolot Libre.

#3.2 GALAICOMAN, BARCELONA, 25/09/2011 - 22:05

No sé de qué te extrañas, Libre. Todos sabemos que los catalanes -sin excepción- son bellos, cultos e incorruptibles, a diferencia de los españoles, que son todos feos, ignorantes y corruptos.

No ha lugar -por lo tanto- a ningún tipo de autocrítica.

(dedicado a Fèlix Millet)

#3.3 GALAICOMAN, BARCELONA, 25/09/2011 - 22:29

Tal vez tú seas un independentista lúcido, David. Pero es que el 99 % de los que profesan tus ideas en e-notícies no lo son; y cuando hablan de los españoles es para adjudicarles todos los males, mientras los catalanes parecen el paradigma de la honestidad y la europeidad.

A eso se refiere Libre.

#3.4 pepe, andorra, 26/09/2011 - 18:45

galaicoman, parece q no lo pillas, cuando dicen espanyolot es como un insulto, q es a su vez una copiada del españolazo proetarra. Pero no caigas en su trampa, pq lo q buscan es q tu digas "catalan fotut" para asi justificar aun mas sus insultos "eufemisticos" si, david, eres un ultra catalanista.