La Punteta · 12 de Novembre de 2013. 11:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Botiguers: cornuts i pagar el beure

L'alcalde, Xavier Trias

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anat aquest dimarts a can Basté i ha posat el crit al cel sobre les declaracions del secretari d'estat de Comerç demanant a Barcelona que liberalitzi els horaris comercials. "Això és un escàndol -ha afirmat-. No entenc com aquest senyor està tan atabalat amb el tema. Que ens deixin tranquils". "Si ja no podem manar sobre el nostre comerç, sobre què podrem manar al final a Catalunya?" ha afegit.

Curiosament, el mateix dia La Vanguardia publica l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una modificació del pla general metropolità que permetrà al centre comercial La Maquinista -un dels més grans de Catalunya- passar de 92.000 metres quadrats de superfície comercial a 137.000. En guanyarà 45.000 de cop.

Passa el mateix de sempre: en teoria Convergència és el partit dels botiguers, però a l'hora de la veritat sempre els ha donat pel sac. Saben quantes grans superfícies hi ha Catalunya? 60. La majoria, no cal dir-ho, aprovades amb els governs de CiU, tot i que amb el tripartit també hi va haver mànega perquè així es disputaven aquest segment de l'electorat. Més d'un milió de metres quadrats de superfícies comercials s'han inaugurat des de l'any 1980.

Encara recordo el president de la Generalitat, Artur Mas, dient el passat 8 d'abril durant el lliurament dels Premis a la Iniciativa Comercial i als Establiments Comercials Centenaris: "El model comercial català és un petit tresor que entre tots hem de saber mantenir i fer progressar".

Però d'ençà del retorn de CiU a la Generalitat s'han obert el mega Ikea de Sabadell a més d'un MediaMarkt i un Esclat a Lleida. També la tercera ampliació de La Roca Village. D'altra banda, estan previstos o en vies d'inauguració dos Brico Depot i un Mercadona. Fins i tot la Generalitat ha desencallat El Corte Inglés de Mataró malgrat que ho va tombar el TSJC. I em penso que no me'n deixo cap.

En el fons, si CiU s'oposa a la llibertat d'horaris comercials és només per dissimular que, amb les grans superfícies, sempre han acotat el cap. Però la societat ha canviat, anar contra la llibertat d'horaris és anar contra l'economia.  I no sé si, en temps de crisi, ens ho podem permetre.

Com pot ser que una ciutat turística com Barcelona, on els diumenges arriben creuers carregats de turistes americans amb la butxaca plena, les botigues de luxe de Passeig de Gràcia estiguin tancades?  A Dublín, alcalde, les botiques estan obertes en diumenge. I és, probablement, la capital del país més catòlic d'Europa occidental.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

13 Comentaris

Publicitat
#11 pepeta, bcn, 13/02/2014 - 09:46

tanqueu a les 8 i no obriu els dissabtes...
però la competència no s'atura

#10 Víctor G., Barcelona, 14/11/2013 - 13:07

"Sector serveis" significa que et serveixen a tu, no que tu els has de servir a ells. D'altra banda crec que molta gent confon "petit comerç" amb "comerç petit". Un petit comerciant pot tenir un establiment de milers de m2 mentre que una multinacional en pot posseir un de minúscul.

#9 Carles, BCN , 12/11/2013 - 21:48

Si tenim que liberalitzat fem ho amb tot, la banca, la sanitat, la funció publica i etc. etc etc

#9.1 Albert, BCN, 12/11/2013 - 23:00

I què aporta de positiu la liberalització, m'ho pots explicar? Perque jo només hi veig inconvenients. Això de la liberalització és la teologia del segle XXI malgrat que està punxant per tot arreu i els seus efectes només fan que perjudicar a molta gent.

#8 Albert, BCN, 12/11/2013 - 13:39

La liberalització d'horaris comercials només afavoreix les grans superfícies i les multinacionals, i atempta a més contra el comerç de proximitat, que és en definitiva el que des de sempre ha construït la ciutat. Però en definitiva això és la globalització, que el peix gran es mengi el petit.

#7 Ferran, Figueres, 12/11/2013 - 13:31

Quí pot fer la compra al matí? els jubilats i els aturats, imagino. Ja no queden mestresses de casa com abans, o n'hi a molt poques. Adaptació als temps moderns....no cal treballar més hores necessariament, sino conjuntar les necessitats del consumidor amb la cap. d'oferir servei de la botiga.