La Punteta · 27 de Novembre de 2014. 14:52h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Brindo per Freixenet

David Bisbal, en plena actuació

Aquest país està molt malalt si ara comencem a parlar d’un boicot a Freixenet. Abans d'escriure aquest article he mirat tres cops l’anunci de Nadal de la coneguda marca de cava i no he sabut trobar cap vinculació amb l’actual moment polític.

És veritat que els dos protagonistes, David Bisbal i María Valverde, acaben brindant “por los próximos cien años juntos”. Però és que l’empresa fa cent anys: va ser fundada el 1914!. Ni tan sols hi ha l’excusa del Tricentenari. El 1714, el cava no s’havia inventat.

Potser el president de Freixenet, José Luis Bonet, va cometre la relliscada de barrejar una cosa amb l’altra durant l'acte de presentació. Quan li van preguntar si el lema de “100 anys més junts” tenia relació amb el tema Espanya-Catalunya, va dir que “amb el talent que hi ha a Espanya, si aconseguim estar 100 anys més junts, arribarem a l'èxit".

Però és que aquest home -com José Manuel Lara- no ha amagat mai les seves preferències pel que fa la relació entre Catalunya i Espanya. Jo diria que ni tan sols no ha amagat les seves preferències pel PP perquè el gener del 2014 ja va participar en una convenció d’aquest partit celebrada a Barcelona.

Bé, i què? L’empresari Àlex Fenoll -el que no va donar la mà al Rei-, era o és de Solidaritat i ningú no s’esgarrifa. Jo, per cortesia, li hagués donat la mà al monarca, però si ell no volia fer-ho estava en el seu dret. Una altra cosa és que, em temo, busqués el minut de glòria. Però fins i tot en aquest cas hi tenia tot el dret. Només faltaria.

Freixenet -com Codorniu i altres empreses del sector- ja van haver de patir el 2004 el famós boicot del cava. Potser cal recordar que qui va encendre la flama va ser Josep-Lluís Carod-Rovira, que va insinuar un boicot als Jocs Olímpics de Madrid.

Va ser la primera de les nombroses sortides de to -verbals o físiques-, del llavors vicepresident. Recordo que, poc després d’arribar al càrrec, també va proclamar que s’havia acabat “la impunitat empresarial” arran de la intenció de Philips de tancar una fàbrica de bombetes a la Garriga. L’empresa, no cal dir-ho, va acabar tancant.

Però ara serem els catalans els qui boicotejarem una empresa catalana?. Els 1.800 treballadors de Freixenet, inclosos els del comitè d’empresa, deuen estar contentíssims. És com tirar-nos pedres al nostre propi terrat.

Si volem que el procés sobiranista surti bé no podem repartir carnets de catalanitat. No hi ha catalans bons i dolents perquè això acabarà dividint el país. José Luis Bonet és tan català com Pau Claris, per entendre’ns. Estigui a favor o no de la independència.

I, sobretot, necessitem empresaris com ell o com l’editor de Planeta. Hi estiguin també a favor o en contra. Si no acabarem convertint Catalunya en un desert i, amb la crisi industrial, ja hem patit prou. El poder d’un país ja no es mesura per la força dels seus exèrcits, sinó de les seves empreses.

Jo només sé que José Luis Bonet va ser escollit recentment president de les Cambres de Comerç d’Espanya. A primera filera hi havia 280.000 milions en capitalització borsària: Isidre Fainé (la Caixa), Antoni Brufau (Repsol), Florentino Pérez (ACS), Francisco González (BBVA), Dimas Gimeno (El Corte Inglés), Pablo Isla (Inditex), Isak Andic (Mango) i César Alierta (Telefónica), entre d'altres. La primera filera feia goig. Per situar-nos: el pressupost de la Generalitat per a enguany és de 32.000 milions.

En canvi, a la conferència d'Artur Mas dimarts passat a l’Auditori hi havia -a més dels de Femcat-, els habituals de sempre: Gay de Montellà (Foment), Miquel Valls (Cambra de Barcelona), Antoni Abad (Cecot), Josep González (Pimec) i Eusebi Cima (Fepime). Però no grans empreses com la Caixa o Gas Natural. El veritable poder econòmic no hi era.

En fi, confesso que jo no sóc bevedor de Freixenet. Ni tan sols de cava perquè la beguda alcohòlica de més graduació que resisteix el meu cos és el Vichy catalán. També sóc calvinista encara que -a diferència del president de la Generalitat- no hagi anat a l'Aula. Encara que els bons són els metodistes, com la Thatcher. La dama de ferro es va convertir al protestantisme per casar-se.

Per això aquest Nadal brindaré amb Freixenet. Per la independència, si cal. I, si us plau, un últim favor: que algú feliciti David Bisbal, María Valverde i el director de la meva part. L'espot mereixeria un premi a Cannes.

 

Xavier Rius és director del digital català e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Qui sóc

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#35 Joel, Bcn, 01/12/2014 - 19:42

Jo no brindaré amb Freixenet perquè paga preus de misèria als pagesos que li venen el raïm. Té una posició dominant al mercat i els preus que paga no cobreixen els costos de producció.
Per altra banda el cava Freixenet a l'estranger es considera "un vi espanyol barat".

#34 Fuera castamepresarial, bcn, 30/11/2014 - 07:13

Animo a que los independentistas exigan a las empresas independentistas a que hagan anuncios pidiendo que sus productos solo los compren independentistas, el milloncete ese y pico. ¿Empezamos por las pizzitas y las zapatillitas horteras de co.ones? Venga, patrotas: tornarem a vencer!

#33 Salvador, Es Migjorn Gran, 29/11/2014 - 19:12

Lluís: no és l'anunci. Són les opinions. La principal obligació dels empresaris és fer bons productes. No cal que es defineixin políticament; però si ho fan han d'atenir-se a les conseqüències. De cara al seu negoci, penso que el Sr Bonet és un imprudent. De totes maneres, hi ha caves millors.

#33.1 Oriol, BCN, 29/11/2014 - 22:00

Potser en Bonet és imprudent, però en qualsevol cas no em sembla legítim boicotejar un producte per les idees polítiques de l'empresari -una altra cosa seria si, p.ex., no respectés els drets dels treballadors-, igual que no crec que s'hagi d'assetjar ningú per les seves idees.

#33.2 Oriol, BCN, 29/11/2014 - 22:01

La caverna espanyola ha fet que Espanya sigui un país irrespirable, i jo, com molts d'altres, en vull marxar. Coi, no comencem, ja abans de la independència!, a fer que Catalunya sigui una segona Espanya.

#33.3 Oriol, BCN, 29/11/2014 - 22:02

Això sí, estic d'acord amb tu que hi ha caves millors. De fet, on hi hagi una bona cervesa bavaresa, o de la Selva Negra... (ho sento, sóc germanòfil, almenys pel que fa a la beguda).

#30 LLCR59, Banyoles, 28/11/2014 - 23:17

De totes maneres, Sr. Rius, boicot apart, jo tampoc el beuria, ni el beuré. M'agrada massa el cava per fer-ho.

#29 BEJOTA, BCN, 28/11/2014 - 20:34

En realitat, va votar només el 35% del cens electoral. Uns dos milions de persones d'un total de 6,2. I, d'aquests dos milions, un 1,8 va votar a favor de l'estat independent. És a dir, la independència no va arribar al 30% del total del cens.
GAME OVER !

#29.1 BEJOTA, BCN, 28/11/2014 - 20:35

FREIXENET TÉ 4 MILIONS A CATALUNYA I 40 FORA DE CAT.JA VEUREM LA RESTA...DE MOMENT ,EL SECTOR HA PERDUT EL 30%..