La Punteta · 21 de Gener de 2016. 15:48h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Brometes radiofòniques

S’han d’acabar les bromes radiofòniques. Encara recordo que el gener del 2011 el llavors Rei Joan Carles es va posar al telèfon del programa “Tot és molt confús”, que presentava Pere Mas a Catalunya Ràdio. La conversa, clar, no es va emetre, però curiosament és va acabar filtrant. No miro a ningú.

Tampoc sé si això li va costar la no renovació a l’esmentat Pere Mas. Però tant se val perquè de seguida va trobar aixopluc a TV3. És un dels tertulians fixos del Divendres, aquell programa model d’equanimitat. Encara que tampoc s’entén que el facin fora d’un mitjà i el contracti un altre mitjà del mateix grup.

Mentre que el que es va fer passar per cap de gabinet d’Artur Mas, Ricard Ustrell, ha fet carrera. Em sembla que ara presenta El Suplement, l’espai de cap de setmana que presentava fins aleshores Sílvia Coppulo. El greu, en aquest cas, és que Catalunya Ràdio és una ràdio pública -encara que sovint no ho sembli- i el seu comportament hauria de ser impecable.

Més enrere -en la meva opinió també és criticable- hi ha el cas de Toni Clapés, llavors ja a Rac1, que el 2006 va entrevistar un suposat directiu de Renfe. El programa deixava la imatge de la companyia a l’alçada del betum encara que tampoc calia un programa de ràdio per a això. Ho dic jo que en sóc usuari.

Va córrer com la pòlvora per les xarxes socials i, de fet, encara hi és: jo mateix l’he trobat en un bloc a Vilaweb l’autor del qual ha d’especificar després, en lletra petita, que tot plegat era fals. Però hi ha gent que encara es pensa que era autèntic.

Ara ho han fet els companys del programa “El matí i la mare que el va parir” de Ràdio Flaixbac. La Sara Gutiérrez, que és la productora, és testimoni que quan he rebut la nota de premsa els hi he enviat un mail de resposta dient que “Em sap greu dir-ho, però el Rajoy té raó: “no es serio”.

A favor seu cal reconèixer almenys que el presentador, Carles Pérez, ha tallat de seguida la brometa i s’ha presentat abans que la cosa no anés a més. Però, en efecte, Rajoy té raó: això no és seriós. Tots aquests que fan bromes per antena m’agradaria saber què dirien si se les fessin a ells.

I el Col·legi de Periodistes? i el CAC? i el Consell de la Informació de Catalunya? Tots els que vetllen per la puresa del periodisme a casa nostre, què hi diuen? Tots aquests que qüestionen els blocs electorals, però miren cap a una altra banda quan la pífia és nostra. Què diríem si 13TV o la Cope fessin, per exemple, el mateix amb el president Carles Puigdemont? Llavors seria un atemptat a la dignitat de Catalunya.

Les bromes d’aquest tipus haurien d’estar prohibides. Com les càmeres ocultes llevat delicte flagrant o risc per a la integritat física del periodista. Ja entenc que si un periodista s’atreveix a saltar la tanca de Corea del Nord, posem per cas, per explicar la situació dels coreans sota la fèrula de Kim Jong-un no ho faci amb una càmara a l’espatlla. Però la resta sempre hem d’anar de cara. A mi m’ha costat més d’un disgust. Mai em faran Secretari de Comunicació del Govern.

El problema és que han posat al president Puigdemont en evidència: han trucat abans d’un programa de ràdio que del Palau de la Generalitat. Sí, ja ho sé que tothom es queixa que el president Rajoy no l’ha felicitat, però també cal recordar que dilluns passat, després de deixar l’alcaldia de Girona, va dir gairebé que era cosa del passat. “Està en funcions i fa declaracions en funcions”, va afegir Carles Puigdemont. La primera relliscada del nou president. Esperem que sigui l’última.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

24 Comentaris

Publicitat
#21 LLUC, MARXEM JA, 22/01/2016 - 17:04

Article típic del sr Rius "al gusto" per demostrar-nos quin peu calça. Si el protagonista hagués sigut Mas o Puigdemont i la Cope, haguéssim assistit a una dura crítica de quin país hem de construïr si un becari por saltar-se els filtres de la Generalitat. Titulat "País de pandereta".

#21.1 Oriol2, BCN, 23/01/2016 - 17:26

Potser tens raó, Lluc, no ho sabem. Però la "brometa" implica: 1) Suplantació d'un càrrec públic; 2) Radiodifusió d'un enregistrament efectuat sense consentiment de l'interessat. Mal que em pesi, el Rajoy tenia raó: això no és seriós.

#20 Es que le sale de dentro!!!, San Quirze , 22/01/2016 - 10:14

No lo puede evitar...tiene el carácter "espanylozu" que tienen a veces los de Girona y su provincia...
Los de Barcelona y su provincia lo sabemos...muchas veces somos víctimas de su carácter...jejeje lo digo de buen rollo EH!
Es q los catalanes sólo somos diferentes a veces!!!
Jajaja

#19 luca, bcn, 22/01/2016 - 09:32

no sabia que una broma ha de ser seriosa.

#18 Pere Pagès, CATALÀ EMPRENYAT, 22/01/2016 - 08:28

LA CLAVE DE TODO:
http://www.elconfidencialdigital.com/politica/Moncloa-empresario-Artur-instigador-Rajoy_0_2641535839.html

Y MÁS:
http://www.elconfidencialdigital.com/politica/Radio-Flaix-Rajoy-recibe-Generalitat_0_2641535821.html

#17 ALEX, Terrassa, 22/01/2016 - 08:24

Entre semana haciendo bromitas y el finde a esquiar a Andorra, que dura es la vida del oprimido estelado.