Publicitat
La Punteta · 18 de Març de 2013. 07:47h.

JOSEP LLUIS CLERIES

Portaveu del Partit Demòcrata al Senat

Canvis immediats a la llei hipotecària

La sentència del Tribunal de Justícia de la UE feta pública la setmana passada obre el camí per a la tan necessària reforma de la Llei Hipotecària espanyola, vigent des del 1946, perquè deixa sense protecció els consumidors davant de possibles clàusules abusives de les entitats bancàries. Els canvis haurien de tirar endavant de forma immediata perquè la citada norma, tal com estableix la sentència, “és contrària al dret de la Unió” i fa impossible o excessivament difícil garantir els drets del particulars. Ara més que mai, davant la conjuntura econòmica que deixa sense llar a milers de persones que no poden fer front a la hipoteca, es el moment adequat per iniciar un procés de canvis que freni una situació jurídicament anormal i que ha comportat, i comporta, en molts casos desnonaments.

A Espanya, la Llei Hipotecària vulnera el dret fonamental a l’habitatge recollit a la Constitució, és abusiva i està feta més a mida dels bancs que de les famílies. Cal aturar els excessos.

Qualsevol llei, i això el president del Govern espanyol Mariano Rajoy hauria de tenir-ho present, no és inamovible. De vegades, una norma que en un moment determinat solucionava situacions concretes queda obsoleta. Per tant, les lleis s’han d’adaptar a la realitat, estan fetes per servir les persones, no les persones a les lleis. Per sobre dels governs, que gestionen els països en funció de la seva ideologia, hi ha la democràcia i la sobirania popular. Res no és inamovible. Legislar és, en bona part, donar forma jurídica a les respostes que calen en funció de les necessitats de les persones.

Des de CiU hem sol·licitat la convocatòria urgent dels grups parlamentaris per adaptar la sentència europea de desnonaments als textos legislatius en tramitació. És urgent modificar la llei hipotecària espanyola per tal que es puguin aturar els desnonaments quan hi hagi clàusules abusives. Des de CiU vam facilitar, entre altres, que la Iniciativa Legislativa Popular sobre desnonaments hagi iniciat la seva tramitació a les Corts. Cal que es convoqui quant abans millor els grups parlamentaris per adaptar la sentència a la realitat.

En casos com aquest, cal consens i unitat, com també rapidesa. Les persones, les famílies no poden esperar. Ara calen respostes ràpides i eficients, una nova oportunitat per posar en valor la política en majúscules. Ara, no fallem, som-hi!

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat