La Punteta · 16 de Juliol de 2012. 16:28h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Cap a on ens porta Artur Mas?

Els 'pares' de l'Esatut. Llevat Mas no en queda cap

La prova que la cimera del pacte fiscal de dimecres passat va anar malament és que el mateix dia el president Mas va sortir dient que "hem de fer el nostre camí". I l'endemà Francesc Homs -el mateix que va negar eleccions anticipades-, tornava a parlar de referèndums en una entrevista a Rac-1. La primera temptació del polític és la fugida endavant quan van mal dades.

Ha passat gairebé una setmana, però si encara volen saber com va anar la cimera de veritat agafin les declaracions d'Albert Rivera i les d'Uriel Bertran i facin un mix. Com que els dos estan en un extrem del ventall ideològic surt, si fa no fa, la mitjana. Almenys aquest cop no ens van fer anar fins a Miravet.

La qüestió ara és saber si CiU vol tirar per elevació -amb Esquerra- o pactar-ho amb el PSC i el PPC amb l'objectiu remot de colar-ho a Madrid. Però negociar un nou sistema de finançament -que és el que de debò és el pacte fiscal- amb majoria absoluta del PP a Madrid, en plena època de retallades i amb Brussel·les mirant-t'ho tot amb lupa és gairebé suïcida. 

De fet van tenir mala sort fins i tot amb la data perquè la cimera va tenir lloc entre l'anunci de les retallades de dimecres i el Consell de Ministres de divendres. I CiU ni tan sols té una estratègia clara de negociació al respecte. Entre d'altres raons perquè difícilment la pot tenir amb un govern en minoria.

Encara recordo que Homs va llançar un dia la proposta d'una consulta sobre el pacte fiscal -com surti amb la mateixa abstenció que l'Estatut-, Duran la va refredar després a TV3, posteriorment Mas va defensar una Agència Tributària pròpia de totes totes i, al final, la proposta de dijous passat eren simplement dos folis. Tot plegat un embolic.

Potser al que aspira CiU és que quan pitjor, millor; però pensava que això només li interessava al sobiranisme. Si no hi ha pacte fiscal convoquem eleccions anticipades -en pla plebiscit personal- per intentar assolir majoria absoluta.

Però un dirigent assenyat de Convergència -encara en queda algun- em deia l'altre dia: i si arribes a la majoria absoluta per fer què? Perquè si les convoques en protesta contra el rebuig al pacte fiscal ja només et queda declarar la independència unilateral al Parlament.

Ho dic sempre: serem independents el dia que CiU, la Caixa i La Vanguardia es facin independentistes; però no estic gaire convençut que tots els diputats de la federació hi votessin a favor. I no em refereixo només als d'Unió.

Més aviat penso que, en temps de crisi, pot passar de tot en cas d'eleccions anticipades. Rivera ja va esmentar dijous passat el cas d'Álvarez Cascos. I a Grècia no és que estiguin per tirar coets després de dues convocatòries consecutives. A mi sempre em ve al cap el que li va passar a Chirac el 1997, que es pensava que arrasaria i li va sortir Lionel Jospin. Fins i tot podem ensopegar amb un Parlament fragmentat. Aquest és el principal risc.

L'Estatut va cremar tota una generació política. Només cal veure que de tots els dirigents que es van fer aquella foto històrica el 30 de setembre del 2005 -el dia que el va aprovar el Parlament-, no en queda cap en actiu llevat d'Artur Mas. I no sé si el president de la Generalitat és conscient que està jugant amb foc.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#8 Pepe, Barcelona, 17/07/2012 - 23:58

Si baixés un extraterrestre i veiés lo del pacte fiscal, es posaria a riure. Quina manera de perdre el temps i distreure a la gent, quan hi ha coses molt més importants.

#7 centralitat, bcn UE, 17/07/2012 - 18:49

La Vanguardia no es pot qualificar de ser un diari anti-independentista.Segueix el procés que fa el país.La Vanguardia fa temps que s'està movent cap el catalanisme.I el catalanisme és independentista,

#7.1 El Conde, BCN, 26/07/2012 - 18:18

Hombre claro, el grupo Godó es super independentista, donde va a parar

#6 pepet, barcelona, 17/07/2012 - 14:21

Senyor Espina, fa molts anys jo el creia seriós, però ara veig que vosté és molt de la broma.

#5 wifredo espina, barcelona, 17/07/2012 - 09:48

Wifredo Espina ?@wifredoespina
Molt Honorable President Sr. Artur Mas: És vosté partidari d'un 'cop d'estat' del Govern de Catalunya?. Sigui 'clar i català'. Gràcies.

#4 Soro, Barcelona, 17/07/2012 - 08:24

La cosa es clara , qualsevol dirigent estant en minoria i que fa unes propostes de viabilitat per millorar, quan la resta de partits li donen l'esquena, ha de dimitir donant les explicacions del motiu de la dimissió a la ciutadania i tornar-se a presentar per treure la majoria.