Publicitat
La Punteta · 3 de Juliol de 2017. 12:05h.

JOSEP MARIA ORTA

Josep Maria Orta

Carn de canó

Ara el Parlament acaba d'anul·lar -fins i tot amb els vots del PP i Ciutadans- les sentències franquistes a Catalunya. Aprofitant aquest fet m'agradaria comentar els grans oblidats de la incivil guerra.

Esquemàticament, el cop d'estat va estar patrocinat principalment per les grans fortunes del país, l'església i una part de l'exèrcit a més d'una reduïda part de la societat. Els defensors de la legalitat vigent van ser uns quants més. Hi havia més gent sensibilitzada, però a l'hora de la veritat també eren una minoria.

El gruix de les tropes van defensar una causa o altra ho van no per ideologia si no per la loteria del lloc on es trobaven en el moment del cop. La incorporació a files en molts casos va estar lluny de ser voluntari i molts, de cop i volta i amb una molt minsa preparació, es van trobar amb un fusell a la mà i a tirar trets.

No cal dir que molts d'aquests soldats forçosos van ser una part important del mig milió de morts que calculen que hi va haver durant la fratricida lluita. Molts van morir sense saber per què però defensant uns interessos que no eren els seus. En un i en l'altre cantó si no tiraves endavant t'afusellaven els que teòricament eren els teus. És la llei de la guerra, el superior ha de fer por als seus súbdits perquè l'obeeixin.

Les personalitats significatives d'un i d'altre bàndol que van morir se'ls ha fet homenatges, han tingut carrers (primer uns, ara uns altres) però els molts soldats de lleva que en un cantó i un altre hi deixaren la pell per defensar interessos d'altres sols els recorden els seus familiars i potser també estaria bé tenir un record per aquells que un bon dia van deixar-hi la pell i que uns i altres els van fer servir de carn de canó.

3 Comentaris

Publicitat
#3 Pepe, Alacant, 08/07/2017 - 15:27

Estaría bien que no se homenajeara a reconocidos asesinos cualquiera que fuera la ideología bajo la que cometieron sus crímenes, y que no se omitiera a nadie de reconocido mérito por motivos ideólogicos.

#2 Teniente Dimitri, BCN, 05/07/2017 - 00:10

Ahora toca revisar el golpe frustado del 34.

#1 botifler1914, Sin Itaca, 03/07/2017 - 13:58

Que mejor memorial que el Valle de los Caídos?