La Punteta · 30 d'Agost de 2016. 08:12h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

'Carpertovetonics'

La proposta d'Albert Rivera de defensar el trilingüisme com a model d'ensenyament de les llengües a Catalunya és sorprenent. Com s'ha dit, el model d'immersió actual ha funcionat (els infants acaben parlant català i castellà) i té l'aval d'una majoria amplíssima de ciutadans de Catalunya però, a part d'això, com Albert Rivera pot prendre's seriosament a Mariano Rajoy que no parla, ni anglès, ni català i que s'ha vist esquitxat per tantíssims casos de corrupció?

L'altre dia estava a la cua d'una oficina de La Caixa a Sant Adrià de Besòs i el caixer parlava en anglès amb uns clients. Amb mi va parlar en català. Les recepcionistes del meu gimnàs parlen anglès, espanyol, català... Els meus fills d'ençà que va tornar de l'Erasmus han arribat a parlar cinc idiomes. No els hi ha costat. A la universitat el coneixement de l'anglès és un requisit per a obtenir el títol.

On més problemes hi ha hagut amb les llengües és a l'Administració de l'Estat a Catalunya. Amb la taxa d'atur que hi ha La Caixa té per escollir tots els empleats que vulgui amb idiomes. A l'administració de l'Estat això no ho valoren.

Actualment, havent-se trencat el consens constitucional, la figura del Rei a Catalunya no està en el seu millor moment però a mi em sembla molt bé que utilitzi el català, sempre he pensat que era la seva obligació com a cap d'Estat i considero que afavoreix la convivència. En el mateix sentit l'altre dia escoltava per TV parlar en català un comandament militar del quarter de Sant Climent Sescebes. Me'l vaig prendre molt seriosament i vaig arribar a pensar allò que deia era molt correcte.

Hi ha gent oberta i gent que es pot permetre el luxe de ser tancada. El diccionari de la llengua espanyola hi ha un adjectiu que no té equivalent en el diccionari de la llengua catalana que és "carpetovetónico" amb la definició següent: "considerado como característico de la España profunda frente a todo influjo foráneo". És aquí on hauria d'incidir el senyor Rivera i el seu pretès projecte modernitzador d'Espanya. Què ens explica ara el senyor Rivera del trilingüisme? Els inspectors que vol enviar a les escoles seran trilingües?

S'ha dit que veuen en l'actual projecte d'immersió lingüística, que funciona bé, com l'origen de l'independentisme. Hauria de preguntar-se si el seu projecte polític interessa a Catalunya. A mi em sembla que no. A França són jacobins i centralistes després d'una revolució ideològica i han estat fidels als ciutadans amb independència del seu lloc de naixement. A Espanya l'administració central (i L'Estat) és per als madrilenys, amb menor mesura per als espanyols i pràcticament gens ni mica per als catalans. L'anticatalanisme a vegades pot arribar a estar institucionalitzat.

El model econòmic instaurat a partir de Felip V que se sintetitza en un esquema on les tropes felipistes, gràcies als impostos pagats pels catalans, compraven productes a uns empresaris catalans i així reproduïa un circuit econòmic, ha durat segles però s'ha acabat fa anys, exactament amb l'entrada a la Unió Europea. Les empreses catalanes exporten més a fora que a Espanya. Els joves catalans tenen molt més futur a Europa que no pas a Madrid on molt sovint no es contempla ni la possibilitat.

L'unionisme com a fórmula d'obtenir avantatges mútues té més sentit en l'àmbit europeu que estatal. Per exemple, la solidaritat interterritorial seria millor unificar-la en l'àmbit europeu. I és que, des del meu punt de vista, és el marc europeu el que determina uns canvis de fons i a llarg termini amb catalans parlant en castellà, català, anglès o alemany. Observis si no el paper que pren la Unió Europea en el discurs independentista del professor Andreu Mas-Collell. El nou context econòmic explicaria el fet – que és el que realment preocupa a Madrid- de la importància que ha assolit el vot independentista a la zona alta de Barcelona.

El senyor Rivera, català, advocat ,trilingüe, interessat per la política i l'oratòria, s'enganya. Un projecte pretesament modernitzador no pot funcionar a cavall del 'carpetovetisme'. Al contrari, és d'esperar que les contradiccions vagin a més.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 Gabriel de Araceli, Badalona, 05/09/2016 - 21:51

Per cert, en català sí que hi ha un adjectiu equivalent a carpetobetónico: ceballut. No coneixes algú que siguin de la ceba? De la catalunya profunda i refractari a tot el que vingui de fora? Jo en conec uns quants... Per la Catalunya central n'està ple ... són els néts reciclats dels carlistes

#2 Gabriel de Araceli, Badalona, 05/09/2016 - 21:47

Molt bé, però només una pregunta: no us heu preguntat mai perquè en els estudis d'opinió no es pregunta mai a la gent si estarien d'acord en tenir l'opció de triar l'escolarització en castellà?
Sabeu que els màxims caps polítics catalans porten els seus fills a escoles on no es fa la immersió ?

#2.1 Joaquim, Sant Adrià, 06/09/2016 - 21:53

El mètode el defineixen experts. Pel que ens hem de preguntar és pels resultats. Els resultats són els fets.

#1 Roger Vall-llosera, Fontrubí, 01/09/2016 - 12:49

Quina palla mental! En el moment que ha diferenciat els catalans com si no fòssim espanyols he deixat de llegir. Un altre llepasubvens que viu als mundos de yupi.