La Punteta · 1 d'Octubre de 2012. 08:37h.

ADRIÀ ALSINA

Consultor de comunicació

Catalunya guanya al front europeu

El 'Gato al Agua' del 27 de setembre saltarà als annals de la història perquè un català com Aleix -àlies Alejo- Vidal-Quadras va demanar la intervenció de Catalunya per part d’un “general de brigada”. Com que tothom ja ha comentat a bastament aquesta salvatjada, m’agradaria parlar d’un altre moment del debat que va passar inadvertit.


El pobre Alejo s’estava exclamant perquè la Unió Europea encara no li havia dit clarament als catalans que la seva “quimera” els portaria automàticament fora de la Unió, de l’euro i no se sap quantes calamitats més. El presentador, Antonio Jiménez, responia que la Comissió Europea ja havia dit que Catalunya aniria fora. Però Vidal-Quadras avisava que als catalans no ens havia quedat prou clar, que calia un comunicat solemne de totes les institucions europees.


Ha estat clara o no, la Unió Europea? Crec que val la pena analitzar quina ha estat la posició de la Unió sobre el “problema català” durant les darreres setmanes.


El primer de pronunciar-se va ser el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, que en una resposta per escrit a una pregunta de la Lliga Nord italiana al Parlament Europeu va dir textualment que “en l’hipotètic cas d’una secessió d’una part d’un estat membre, la solució hauria de trobar-se i negociar-se dins l’ordenament jurídic internacional”. Aquesta fórmula, que no podria ser més neutra, va ser interpretada de formes gracioses per certa premsa de Madrid:


Barroso a Cataluña: 'La independencia les deja fuera de Europa', deia La Gaceta (http://www.intereconomia.com/noticias-gaceta/cataluna/barroso-recuerda-cataluna-que-independencia-les-deja-fuera-europa-20120830).


Però alguns catalans tampoc no es van quedar enrere: “Barroso obre la porta de la UE a Catalunya”, titulava Vicent Partal el seu editorial a Vilaweb (http://www.vilaweb.cat/editorial/4036924/barroso-obre-porta-ue-catalunya.html).


En realitat, Barroso simplement havia utilitzat una resposta de manual, tot i que ja representava una certa evolució respecte a la resposta tipus de fa uns anys de que això eren “afers interns espanyols”.


Però l’alegria dura poc a casa del pobre. L’11 de setembre El Confidencial titulava així: “La CE recuerda (sic) a Cataluña que la independencia implicaría salir de la UE“ (http://www.elconfidencial.com/espana/2012/09/12/la-ce-recuerda-a-cataluna-que-la-independencia-implicaria-salir-de-la-ue-105276/). Suposo que el redactor del titular devia tenir La Gaceta com a diari de capçalera, perquè si no no s’explica aquest “recuerda”, com si portessin anys dient-ho.


El cas és que l’11 de setembre alguns periodistes havien enganxat per sorpresa el cap de premsa de la Comissió Europea, Olivier Bailly, i li havien preguntat per la manifestació de Barcelona. Bailly se’n va sortir com va poder, tornant a la cantarella clàssica que era un assumpte intern espanyol. Com que li van insistir, li van arrencar que, com a estat independent, Catalunya “hauria de negociar la seva adhesió d’acord amb els protocols existents”. El que la premsa de Madrid va ignorar convenientment és que Bailly també va dir que no hi hauria cap problema amb que Catalunya seguís utilitzant l’euro, com fan Kosovo o Montenegro...


En tot cas, aquesta declaració és la que Vidal-Quadras entenia com a demostració inequívoca que la UE convertiria Catalunya en un estat pària. Però és clar, ja sabem que l’espanyolisme tendeix a confondre desitjos amb realitats...


Perquè només un dia després de la manifestació, el propi Olivier Bailly reconeixia que “la Unió Europea no pot especular sobre les conseqüències potencials” de la independència de Catalunya, i el vicepresident de la Comissió, Joaquín Almunia, reconeixia que Bailly s’havia “precipitat” en les seves declaracions el dia anterior (http://www.europapress.es/presidencia-eu/noticia-ue-bruselas-matiza-ahora-no-puede-especular-ninguna-consecuencia-potencial-si-cataluna-independiza-20120912124924.html). Una rectificació en tota regla que no va aparèixer en cap dels mitjans espanyolistes.


Curiosament, des de la Diada la Unió Europea no ha tornat a parlar i les úniques declaracions de pes sobre el tema han arribat d’Espanya. Les més sonades, les del Ministre d’Exteriors d’Espanya, José Manuel García-Margallo, que en un discurs antològic va dir que Catalunya es quedaria fora de la UE “eternament” (http://www.lavanguardia.com/politica/20120919/54350572042/margallo-catalunya-fuera-ue-eternamente.html). Li va faltar dir que també seria assolada per una plaga de llagostes.


I quan ja ens havíem acostumat al muts i a la gàbia europeu, aquest diumenge ens hem trobat dues bombes: La primera es el “vamos, hombre” de la número dos de Durao Barroso: Viviane Reding li diu a un astorat periodista del Diario de Sevilla que "Ninguna ley dice que Cataluña deba salir de la UE si se independiza” (http://www.diariodesevilla.es/article/espana/1364398/ninguna/ley/dice/cataluna/deba/salir/la/ue/si/se/independiza.html). Tot un torpede contra la línia de flotació de l’argumentari de la por del nacionalisme espanyol.


L’altra bomba és la sorprenent entrevista de Nació Digital al cònsol alemany a Barcelona, Barnhard Brasack, en què parla en termes molt elogiosos del “democràtic” moviment independentista, descarta una intervenció militar espanyola i fins i tot recorda que el consolat d’Alemanya a Zagreb es va convertir d’un dia per l’altre en flamant Ambaixada d’Alemanya a Croàcia (http://www.naciodigital.cat/noticia/47259/brasack/diada/transmetre/missatge/positiu/mercats).
Vist tot això, pot Vidal-Quadras esperar un comunicat europeu que amenaci Catalunya amb l’ostracisme si s’atreveix a independitzar-se? Em temo que els nacionalistes espanyols s’han arribat a creure les seves pròpies mentides i esperen que els catalans ens les creguem també.


No en tingueu cap dubte, Europa acollirà Catalunya amb els braços oberts, i si els espanyols emprenyen gaire encara seran ells els que acabaran fora de la Unió.


Adrià Alsina
www.twitter.com/adriaalsina

Publicitat
Publicitat

14 Comentaris

Publicitat
#10 Rodrigo Martínez, Barcelona, 03/10/2012 - 20:28

Lo más negativo del artículo es que centra todas las esperanzas del independismo en lo que dicen: uno u otro personaje de Catalunya, Madrid o Europa; o en lo que dicen los periódicos; en vez de preocuparse de reflexionar sobre el espacio democrático donde realmente se decidirá el problema: la CE.

#9 Paco Pil, Hojpitalé, 02/10/2012 - 17:13

Si Catalunya és independent, la UE es penedirà d'haver admès Espanya: és un pou sense fons, una sangonera constant. A Catalunya, la pot espoliar perquè la llei i les armes l'emparen, però Europa un dia l'engegarà.

#9.1 pepe, andorra, 02/10/2012 - 19:32

Argumento falso de todas, todas, en Andorra son independientes, nadie les sablea, y están exactamente igual q en Cataluña, sin un duro. La independencia no arreglaría nada, pero si te quieres tirar a la piscina, alegría, ya veremos, yo de momento me quedare en Andorra a ver q pasa.

#9.2 pepe, andorra, 02/10/2012 - 19:35

y por cierto, las mayores sanguijuelas de Cataluña son los ultras catalanistas, tipo momium y demás sectas ultras q chupan todas del bote de la subvención, incluyendo la peor de todas, la ANC. germen del futuro partido único.

#9.3 María Jesús, Barcelona, 03/10/2012 - 10:49

No creo que los nacionalistas podáis presumir, porque Cataluña es la región más endeudada de ese país tan cutre (que lo es) llamado España.

Un verdadero agujero negro.

#8 pepe, andorra, 01/10/2012 - 19:48

otro q confunde realidad con percepción de la realidad. Si te hace ilusión. De todo esto q dices, hasta q no pase no lo sabrás, echadle arrautxus y proclamad unilateramente la secesión, ya veremos q pasa, pero como todo es un farol, no pasara nada.

#7 -emilio, a, 01/10/2012 - 16:28

¿el Mas ha dicho ya la palabra "independencia"? ufff me temo lo peor, que todo sea un órdago para conseguir el pacto fiscal y que entonces cuando Mas lo consiga Ciu y Godó dirán que la independencia ya no interesa, y sacaran encuestas para demostrar que no la quiere casi nadie..... a k si?

#6 -emilio, a, 01/10/2012 - 16:23

En Estados Unidos el Obama ya hubiera mandado a la Guardia Republicana. ¿Que no conoces la historia de los Estados Unidos y en concreto su Guerra Civil o Guerra de Secesion? Anda corre bonito a informarte.