Publicitat
La Punteta · 17 de Setembre de 2013. 07:53h.

ADRIÀ ALSINA

Consultor de comunicació

Catalunya pot enfonsar Europa

Després d’unes tímides expressions de simpatia per part dels països bàltics, la maquinària estatal –si, estatal, fixeu-vos que les empreses callen- europea ja ha tornat a irrompre al debat català. Proposant solucions imaginatives a un problema real? No, és clar! Imitant perillosament l’actitud espanyola. Amb dos arguments diàfans:

1.El “problema” és un afer intern d’un estat membre, per tant no existeix per a nosaltres.
2.Qualsevol part d’un estat membre que s’independitzi hauria de tornar a demanar l’adhesió, obrint així la porta a aranzels i d’altres represàlies per part de la resta d’estats.

Tot un prodigi de l’argumentació, oi? La Unió Europea -que es juga el coll per salvar els bancs d’una elit que no representa ningú- ve a dir que no li interessa què passa en aquest país que acumula una capacitat productiva molt superior a la grega. Doncs miri, a mi també comença a interessar-me bastant poc el que pugui passar a Brussel·les.

Però parlem del segon argument, que és el realment interessant. Perquè portat a l’extrem implica que la Unió Europea assistiria impassible a una venjança de la fúria espanyola, una autèntica guerra econòmica si hem de fer cas a determinats tertulians. Espanya posaria aranzels nord-coreans a tots els productes catalans, alçaria un mur com el de Gaza per impedir la llliure circulació de persones i fins i tot prohibiria que qualsevol avió amb destí Barcelona sobrevolés l’espai aeri europeu. Tot això amb uns ciutadans i empreses que, fins al dia anterior, eren europeus de ple dret.

Si la Unió Europea està disposada a permetre que Catalunya es converteixi en un estat pària, seria l’euro i tot el projecte europeu qui estaria tocat de mort. Una expulsió venjativa de Catalunya tindria els següents efectes sobre Espanya:

1.Fallida immediata del Regne d’Espanya en no poder assumir els compromisos de deute extern que es paguen gràcies a la contribució fiscal catalana.
2.Els pensionistes de Sòria no podrien cobrar la seva pensió perquè qui manté el precari equilibri de la Seguretat Social és el superàvit del sistema català. Ah, i la guardiola de la SS està invertida en... Deute del Regne d’Espanya.
3.Fallida immediata de tots els bancs espanyols, inclosos el BBVA i Santander, en perdre d’un dia per l’altre tots els dipòsits dels catalans, que sumen 500.000 milions d’euros, cinc vegades més que tot el rescat previst per Grècia.
4.Fallida, de gairebé totes les empreses de l’Íbex-35, incloses Telefónica i Repsol, que sense inversió pública ni el mercat català veurien com la seva facturació s’enfonsa un 50% de mitjana.
5.Col·lapse de bona part dels productors agrícoles i tancament indefinit de la Ford a València en no poder enviar els seus productes cap al nord, només multiplicant-ne el cost i col·lapsant el pas d’Irún.
6.I així podríem seguir. Madrid, sense poder pagar el mig milió de funcionaris i treballadors de l’administració que viuen a la capital, es convertiria en una ciutat fantasma. Milers de secretarios ministeriales farien de taxistes il·legals, intentant arreplegar les propines d’uns turistes que ja no vindrien perquè l’Estat s’hauria hagut de vendre fins i tot les pintures del Prado.

No cal dir que una fallida d’aquestes dimensions no la podria aguantar ni la màquina de fer euros del Banc Central Europeu i contagiaria, com a mínim, Itàlia i França. Amb tota probabilitat, Alemanya i els països nòrdics acabarien salvant els mobles pel seu compte creant una nova unió monetària.

I Catalunya?

Evidentment, a Catalunya no li hauria anat gaire millor, però com a mínim la Generalitat hauria reorientat una economia ja industrialitzada i exportadora cap a nous mercats, superant els aranzels amb una devaluació competitiva del 50 o del 60%, tant se val. La Caixa i el Sabadell farien fallida, però es podria obrir unilateralment el mercat bancari a milers d’entitats de països emergents deleroses de posar una pota en un país europeu, encara que marginat. Els catalans no podrien fer turisme durant una pila d’anys, però no moririen de gana.
...puja la música, apareixen les lletres THE END i s’acaba la pel·lícula apocalíptica. Sortim del cinema.

I ara parlem seriosament.

Tota la Unió Europea estarà rotundament en contra de la independència de Catalunya fins un minut abans de la independència. I tota –sí, tota, Espanya inclosa- estarà a favor de la permanència de Catalunya amb drets i deures a la Unió Europea a partir d’un minut després. Quan vegin que les seves amenaces buides no han afectat el resultat del referèndum.

Adrià Alsina
www.twitter.com/adriaalsina

Publicitat
Publicitat

82 Comentaris

Publicitat
#46 Llibertat i prosperitat, o submissió i expoliació, 24/09/2013 - 11:12

USA Today: «Catalunya és la vaca que Espanya muny constantment»

Font:
http://usatoday30.usatoday.com/news/world/story/2012/09/27/as-spain-sinks-many-in-catalonia-wants-out/57848100/1

#46.2 Pa Vaca, tu partener, 24/09/2013 - 13:34

Oh sí, como ordeña España! Por ejemplo, todo el IVA de la luz que se paga en León, Galicia, y el impuesto sobre la luz de Las Canarias, se liquida en Cataluña, sin que se produzca en Cataluña ni por catalanes.
Por suerte, señor munyidor, eso cambiará con la independencia.

#45 Consultor, Molins, 24/09/2013 - 08:40

Leído el articulo se concluye Como no lo hemos hecho antes?
España hundida -seria nuestra felicidad mas profunda- y aunque nosptros también, sería igual, o sea, morir matando en plan épico, una posición muy inteligente y digna de un pueblo avanzado intelectualmente. Que tontos no?

#44 Mesmer, Prishtina, 24/09/2013 - 08:25

Algu s'ha plantejat amb xifres i fets no amb papanatisme si ser membre de la UE te tants beneficis? Si ho feu us adonareu de que el que importa, la lliure circulacio de mercaderies, la tens amb un acord comercial com el de Turquia o Marroc.

#44.1 Juas, juas, 24/09/2013 - 10:23

De hecho, según Junqueras, como muchos turcos tienen nacionalidad alemana, Turquía ya pertenece a la EU.

#43 Andrés Matas, Madrid, 24/09/2013 - 01:29

Este cómico es muy bueno ¿trabaja con Buenafuente?

#42 En Gran Bretaña también quieren salir, de la UE, 23/09/2013 - 16:22

Si Cataluña se independiza, saldrá automáticamente de la UE quedando al nivel de países como Noruega, Mónaco, Andorra, Islandia o Suiza.

#42.1 No te jode, BCN, 23/09/2013 - 17:10

O como Bostwana o viva Honduras

#42.2 charlie gordon, País de la Piruleta (extracomunitària), 23/09/2013 - 19:49

Noruega = petróleo
Mónaco = casinos
Andorra = ya sabemos
Islandia = bacalao y bases americanas
Suiza = banca
Catalunya =?

#42.3 Estat Català, estat del benestar, Esp= tercermundisme, 23/09/2013 - 21:09

Segur que millor que Espanya, Grècia o Portugal estarem sent independents, tan dins com fora de la UE Catalunya independent és plenament viable i ho reconeixen economistes internacionals com Kenneth Rogoff ex director del Fons Monetari Internacional.

#42.4 Gavarres, Girona, 23/09/2013 - 21:56

Charlie gordon, a ver, un poco de creatividad...... Que tal un puerto franco en el sud de Europa para la entrada de mercancias de oriente/china? Que tal base americana permanente de flota EEUU? Oportunidades hay muchas.......

#42.5 No te inventes, historias, 23/09/2013 - 23:00

Kenneth Rogoff ex director del Fons Monetari Internacional, ha dicho que CAT y Madrid, formando parte de España, son dos regiones ricas de Europa, y que esa es una de las fortalezas de España.

#42.6 Jaume, Gràcia, 24/09/2013 - 00:35

Catalunya pot exportar castellers, Vies catalanes, estelades, Vamcats i el nou disc d'Els Pets.

Som imparables.

#42.7 Claro, claro..., 24/09/2013 - 10:25

#42.3

fuera de España (nuestro mejor cliente) y fuera de la UE (nuestro segundo mejor cliente), ya no habrá paro, cobraremos el triple, pagaremos menos impuestos, todo será gratis, y viviremos felices y comeremos anises.