La Punteta · 8 de Maig de 2014. 13:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Catalunya, terra d'acollida?

Avui dimecres sentia la inconfusible veu de Mònica Terribas llegint els titulars de l'informatiu de les vuit del matí de Catalunya Ràdio i explicava que "Els Mossos desarticulen la banda que assaltava cases a les comarques de Girona". Llavors entrava la seva col·lega de micròfon que afegia que "el grup que robava i atacava violentament els veïns sobretot al Baix Empordà se li atribueixen accions violentes en els últims tres anys".

Però, com la resta de mitjans, amagaven o no destacaven una dada dels detinguts: tots eren marroquins menys una dona de nacionalitat belga. Fins quant en aquest tema -l'impacte de la immigració en la seguretat ciutadana- continuarem sent tan políticament correctes?

Perquè si no hi hagués cap impacte com és que més del 45% dels reclusos a les presons catalanes són estrangers?. Recordo una entrevista que li va fer el 2012 una col·lega d'El País, Rebeca Carrenco, al comissari Josep Lluís Trapero, ara el màxim responsable operatiu dels Mossos:

-  ¿Quiénes protagonizan el crimen organizado?, li preguntava la periodista

- Hay españoles, personas del Este, de la antigua URSS… También rumanos. En el tráfico de drogas, que es el delito predominante, encontramos a colombianos y, cada vez más, organizaciones mexicanas. Algunos subsaharianos y marroquíes se dedican al tráfico de hachís.

I el Jordi Basté tenia el passat 6 de febrer del 2013 l'inspector de policia especialitzat en tràfic de drogues Javier Martínez, que deixava clar que "Barcelona és la pincipal puerta de acceso de heroína de todo el estado". "El control del mercado negro está en manos de la comunidad paquistaní que la distribuyen a pequeños vendedores, de etnia gitana", afegia. "La comunidad paquistaní -insistia- es la que actualmente casi monopoliza el mercado de la droga". Fins i tot un d'ells, per cert, s'havia fet de Convergència.

No cal dir que també hi ha marroquins o pakistanesos -i d'altres nacionalitats- que són honradíssims i excel·lents persones. I, per descomptat, que hi ha delinqüents espanyols i catalans, però fins ara l'únic que ha fet el Govern de CiU en la matèria és aprovar un Pla d'immigració que reforça "la identitat naciona" i la "cohesió social". No és broma.

Cada vegada que algun lector -cada vegada menys- em diu xenòfob o racista per escriure un article sobre la immigració penso que el que s'ha de fer precisament és parlar-ne. Perquè no fer-ho -com veurem a les properes eleccions europees- només alimenta la ultradreta.

A més, en aquest cas, jo sempre penso en les víctimes. Al capdavall els darrers detinguts empraven una violència extrema: "Les agredien -explica la nota de premsa dels Mossos- per obligar-les a dir on es trobaven els objectes de valor. Utilitzaven la violència i les amenaces de manera que causessin el màxim terror possible en les víctimes. En una ocasió, els detinguts van ruixar amb gasoil la víctima i la van amenaçar de cremar-la viva. En un altre cas, van fer la ruleta russa amb un revòlver per saber on era la caixa forta. I en altres ocasions, van agredir sexualment algunes víctimes".

I si no em volen fer cas a mi, facin cas a Lluís Foix -sens dubte un periodista més assenyat que el que signa aquesta columna- que arran de la polèmica sobre empadronar o no sense papers a Vic va publicar llavors un article en el qual afirmava: "La extrema derecha en Francia ha vuelto a alcanzar el 20 por ciento de los votos en muchas partes del país. La victoria de la Liga Norte en las regiones más ricas de Italia es otro aviso. La extrema derecha ha ganado en Hungría y puede obtener muy buenos resultados en Holanda. No se puede esconder el debate."

 

 


(1) Entrevista: “La policía nacional aborda competencias que no tiene”, 28 d'octubre dle 2012

(2) Article a La Vanguardia: "El debate sobre la inmigración, 15 d'abril del 2010

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

28 Comentaris

Publicitat
#17 fran, Vilassar de dalt, 09/05/2014 - 23:05

Latine loqui lingua, prima lingua terra Catalonia. Tribus novi officialis lingua est.

#16 egarenca, Terrassa, 09/05/2014 - 21:01

Per descomptat que som una terra d'acollida.
Sempre que llegeixo una notícia d'aquest tipus sento com diuen la nacionalitat dels delinqüents o be si son veïns de Barcelona, Sabadell, Rubí, etc, etc.
Però el sr. Rius últimament té una fòbia a tot el que ve de Cat.Ràdio i TV3, potser està crispat

#15 Roger, L'h, 09/05/2014 - 19:42

El dir la nacionalitat dun criminal, es una bona manera de criminalitzar tot un colectiu. La delinquencia no te k veure amb la nacionalitat, sino amb la educacio i la pobresa. Tot tot aixo ens acosta al feixisme.

#14 Trinxaire, Vic, 09/05/2014 - 14:14

El govern català pot legislar sobre inmigració ? Pot portar fins a les últimes conseqüencies la Llei d'Estrangeria ? Pot regular l'arribada d'estrangers amb permisos de treball ? Pot arribar a acords bilaterals amb altres paisos, sobre inmigració ? Doncs au !

#13 les coses clares, CAT, 09/05/2014 - 14:00

El fracàs del sistema neoliberal, tant defensat pel Xavier Rius, el descrèdit dels partits tradicionals sotmesos a la tecnocràcia de la Troika, junt amb la crisi i atur, és el que alimenta l'ascens dels partits extremistes.Però és clar, del que es tracta és de no culpabilitzar mai el sistema,oi Rius