La Punteta · 2 de Març de 2017. 21:51h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Catalunya, una democràcia de baixa qualitat

Junts pel Sí està a punt de fer trampes al Parlament: aprovar la llei de transitorietat jurídica -la més important de la legislatura perquè equival a la independència- pel procediment de lectura única. Tot plegat prèvia reforma ad hoc del reglament de la cambra. Amb altres paraules: poder canviar les regles del joc a la mitja part.

Curiosament, les notícies sobre la malifeta coincideixen amb anuncis de la pròpia cambra en la que es vanta de la seva “transparència” legislativa. Vatua l’olla! Ens han près definitivament per imbècils. L’increment de publicitat institucional és un indicador infal·lible que s’acosten eleccions. I, llevat el procés, hi ha poc bacallà per vendre.

Ho he dit sempre -i em penso que l’Alfons López Tena n’és testimoni-: aquestes coses s'han de fer ràpid. Si jo hagués estat un diputat del grup Mixt hagués presentat a la primera sessió després de l'estiu -quan la gent encara està endormiscada- una resolució que digués: “El Parlament de Catalunya declara la independència de Catalunya”. Si tens una folgada majoria d’entre 90 i 120 diputats -millor 120 que 90- això seria imparable. Ara, si no la tens te n'oblides durant una temporada. En comptes d'estar cinc anys fent bullir l’olla.

Però un cosa és fer-ho ràpid i l'altra és fer-ho sense garanties democràtiques: aprovar el projecte de llei directament al ple sense passar per comissió és escamotejar el debat parlamentari.  Això fins ara només es fa quan hi ha el consens de tot els grups. Deu ser una nova mostra d’astúcia? I allò que deien que les coses s’havien de fer a poc a poc per “fer-ho bé”. Recordo haver sentit aquestes mateixes paraules -en un moment o altre del procés- a Artur Mas, Francesc Homs, Neus Munté. Ara ja no compta?

articletransparenciaok.jpg

Tant dir que Espanya és una democràcia de baixa qualitat. Una prolongació del franquisme. Una monarquia bananera i ara ens posem a la seva alçada. Aquí no havíem de ser impol·luts?. L’altra dia li vaig preguntar a la consellera Munté i em va dir que “m’està barrejant moltes coses”. També em va demanar parlar “amb la màxima exactitud possible”. Ella que, una setmana abans, havia negat la reunió Rajoy-Puigdemont a la Moncloa. Va passar com passa sempre: no va contestar. Munté ha superat amb escreix l’habilitat de Quim Nadal de tirar pilotes fora.

Perquè posats a donar lliçons de democràcia aquí també tenim, a més, un munt d’organismes de la Generalitat el mandat del qual està caducat, però que no es renoven per no perdre'n el control. Com el Consell de Garanties Estatutàries, pendent des del novembre del 2015!. Organisme que, d’altra banda, és un model de puresa orgànica. En pla aigua mineral.

Perquè tant criticar la politització del TC -i de la justícia, però després acaben absolent l’alcaldessa de Berga- i resulta que aquest òrgan se’l reparteixen també per estrictes quotes de partit. Com les tertúlies de TV3. Fins ara hi havia un exsecretari general d’ERC, Joan Ridao; un exdiputat del PSC al Congrés, Pere Jover; i dos exassessors parlamenaris: un de CiU (Àlex Bas) i un altre del PPC (Carles Jaume). Els únics per quota professional -sense obviar proximitat ideològica perquè si no no et proposen- són Jaume Vernet per ERC i Marc Carrillo per ICV.

Potser el cas més flagrant, tanmateix, és el del consell de govern de la CCMA , que hauria d’haver renovat la meitat dels seus membres el març del 2015. Però com que la cosa va per sorteig  l’antiga Convergència no vol córrer el risc de de perdre el control de TV3 i de Catalunya Ràdio en ple procés. Imaginin que seria de Mònica Terribas, Helena García-Melero o Xavier Graset.

Per aquest procediment poden continuar fent la viu viu Núria Llorach i Brauli Daurt (CiU), Rita Marzoa (ERC), Antoni Pemán (en representació d'un partit que ja jo existeix: Unió), Josep Vilar (PSC) i Armand Querol (PP). Amb el resultat electoral del 27-S, Ciutadans hauria de tenir-hi representació. En fi, de moment TV3 ha caigut ja a la tercera posició. Tot és provisional. Ningú prèn decisions.

Catalunya, un país d’’alta qualitat democràtica.

 

PD/ Si t'ha agradat aquest article potser t'agradarà aquest llibre:  https://www.amazon.es/dp/B01N9TAZXB?ref_=cm_sw_r_kb_dp_-fFGybRE91WSQ&tag=kp0a0-21&linkCode=kpe

Publicitat
Publicitat

27 Comentaris

Publicitat
#15 AQUETS ENS HAN DE SALVAR?, Barcelona, 04/03/2017 - 13:32

Al 2012 quan va avançar eleccions CDC tenia 62 i Catalunya li va dir NO

Mes de 4 anys i montar tot aquest sidrall, per aixo?
“No nos lo dijeron con la suficiente claridad”
“no volvieron a insistir”
“todo fue obra de los voluntarios”

VERGONYA ALIENA

#14 Gonzalo, Barcelona, 03/03/2017 - 20:15

A Dinamarca també es modifica a mida el reglament del Parlament amb caràcter d’urgència perquè es puguin votar projectes de llei sense debat??? Qué fàcil es donar lliçons de democràcia als altres!!!

#13 Francesc777, Barcelona, 03/03/2017 - 13:40

"Catalunya, una democràcia de baixa qualitat" = Quina rabia que la majoria a Catalunya no pensi com jo

#13.1 Pepon, Bcn, 04/03/2017 - 19:22

El último intento de burlar al Estado os ha salido muy mal. Habéis quedado retratados como unos demagogos nada demócratas.

#13.3 pepe.----, andorra, 06/03/2017 - 10:50

Entonces cuando los separatas dicen eso de q España es una democracia de baja calidad es tambien pq tienen rabia de no tener una mayoria en España q piensen asi? Tu argumento es simplista, reduccionista y hasta un niño de 10 años plantearia algo mas inteligente y menos reaccionario.

#12 Pepe, Alacant, 03/03/2017 - 13:03

Ningún nacionalismo es democrático, si además es identidario menos aún, empezando por ahí es fácil entender el resto.

#12.1 pepe.----, andorra, 06/03/2017 - 10:53

recomiendo el libro el fin del nacionalismo, de K.Adenauer. Una joya de la q ningun separata se acuerda cuando habla de Europa. Ese lugar donde se rien de unos por nacionalistas y de otros por no hacer nada ante los ultranacionalistas

#12.2 pepe.----, andorra, 06/03/2017 - 10:53

recomiendo el libro el fin del nacionalismo, de K.Adenauer. Una joya de la q ningun separata se acuerda cuando habla de Europa. Ese lugar donde se rien de unos por nacionalistas y de otros por no hacer nada ante los ultranacionalistas

#11 Jos, VNG, 03/03/2017 - 12:54

Per cert Sr Rius, no hi haurà independència sense acord amb l'estat. La resta és vendre fum.
A no ser, és clar, que definitivament ens haguem tornat bojos, i es vulgui una guerra,.

#11.1 Pepe, Alacant, 04/03/2017 - 10:18

Los hay que sí la quieren con la irracional esperanza que por evitarla el gobierno español ceda a sus propósitos.

#11.2 pepe.----, andorra, 06/03/2017 - 10:55

los hay q estan pagando para q eso suceda, el mismo q financio a los ultras ucranianos, un tal Soros. Estan empeñados en crear guerra en Europa y estan alucinando de lo q somos capaces de aguantar, pq en otros lugares, por mucho menos, la tienen liada de ordago a la grande.