La Punteta · 20 de Març de 2016. 17:58h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

CDC gira a l'esquerra

Turull i Munté, entre Lluís Rabell i Raül Romeva, a la manifestació

Una de les conseqüències del procés és que el mapa polític ha girat a l’esquerra. Han deixat des del centre fins a la dreta un immens espai buit. Més que un espai buit, han deixat un veritable penya-segat. No hi ha cap partit capaç de defensar, des del catalanisme, les classes mitjanes. I tard o d’hora algú l’haurà d’omplir. CDC ja no serveix.

Per això crida l'atenció que Artur Mas, en l’entrevista amb Antoni Bassas d’aquest dissabte a l’Ara, digués que vol “ajudar a refer tot l’espai central del país i això passa per Convergència i va més enllà. És un tema urgent i necessari”. De fet no és nou, al consell nacional del passat 6 de febrer ja va parlar de la necessitat de reconstruir un “centre ampli”. Però si s'ho ha carregat tot.

La prova que Convergència ha girat a l'esquerra és que ha participat, també aquest dissabte, en la manifestació contra el feixisme, el racisme i la islamofòbia. Fins i tot s’hi van sumar Demòcrates de Catalunya amb Antoni Castellà, Mercè Jou i Gerard Ardanuy al capdavant d’una delegació del partit. Ara, tots plegats volen ser més progres que ningú.

En les seves declaracions a la premsa, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el president del grup parlamentari, Jordi Turull, semblaven de la CUP. Com la resta d'oradors, que han criticat "l'acord vergonyós entre la UE i Turquia" o la "militarització de les fronteres".

Munté, en efecte, ha justificat la seva presència institucional com una evidència de la voluntat del Govern de “defensar la dignitat i els drets de les persones refugiades”. De retruc, ha considerat "absolutament lamentable” la resposta del Govern espanyol a la carta que el president Puigdemont va enviar al comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, oferint l'acollida a Catalunya de 4.500 refugiats.

Turull, per la seva banda, ha afirmat que “hem participat a la manifestació de suport als refugiats perquè Catalunya és terra d’acollida i no ens ho volem mirar de lluny”. Mentre que l’alcaldessa de la Garriga, Meritxell Budó, també presidenta del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, ha reivindicat el paper clau de les administracions locals en la matèria.

Però saben quants immigrants hi ha a la Garriga? Només 900 en una població de més de 15.000 persones segons dades oficials. Amb prou feines supera el 6,23%. I a Parets -desconec si el senyor Turull encara hi viu o s'ha mudat a Sant Cugat: la localitat amb més convergents per metre quadrat- de 18.000, tan sols 1.200 són estrangers: un 6,72%.

El propi Artur Mas va participar dijous passat com a militant de base en una mena de sessió de teràpia col·lectiva que a CDC han batejat amb el nom de Torn Obert i que consisteix en fer-se preguntes mútuament sobre el collonut que som. Saben a on? A la seva agrupació de Sarrià-Sant Gervasi. Per descomptat, no és Salt ni Llefià.

Sí, la crisi dels refugiats és un drama, però què fem? Els deixem entrar tots?. Perquè portem quasi un any -d'ençà de l'estiu- i el flux de persones no s'atura. Governar és també prendre decisions sovint doloroses, no deixar-se endur pel mainstream ni estar pendents sempre dels titulars.

Del paperot de la premsa en tota la crisi ja en parlarem un altre dia però aquí va un tast: TV3 va dedicar dissabte quatre minuts a la detenció de Salah d’Abdeslam, el cervell dels atemptats de París que van provocar 130 víctimes mortals. Ni tan sols es van atrevir a dir que era un terrorista islàmic. No fos que els hi muntessin una manifestació conta la islamofòbia a les portes de Sant Joan Despí.

Després de mesos de desgavell i efecte crida provocat per Angela Merkel -la cancellera devia estar farta de les crítiques per Grècia i la nena palestina a la que li va negar el dret d'asil- Europa ha fet l’únic que pot fer: reforçar les seves fronteres. Això sí a un preu molt alt amb el seu acord amb una Turquia cada cop més autoritària. I això que era fins ara l'únic país musulmà amb democràcia parlamentària.

Dret d’asil?. Sí, però en origen i a veritables refugiats. Ho tornaré a dir si cal: A Europa no hi cap tothom.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

10 Comentaris

Publicitat
#10 PepetCabrejat, Bcn, 22/03/2016 - 11:15

'Dret d?asil?. Sí, però en origen i a veritables refugiats.'
En Fernandez Díaz, que no m'és gens simpàtic, ja va dir que es podien colar elements perillosos amb tot aquest desgavell i que calia un cert ordre i control. 'Fatxa' va ser l'insult més suau que va rebre.
I així estem.

#9 PepetCabrejat, Bcn , 21/03/2016 - 22:48

Molt criticar a la Merkel però ha donat fins ara la cara en aquesta crisi: 1 milió 100 mil refugiats té actualment Alemania..Merkel ho ha pagat a les regionals de fa 4 dies. Són els altres que s'han passat les quotes pel folre pq els seus polítics tenen por que els hi passi factura.

#8 Pepón, Bcn (España), 21/03/2016 - 13:12

Estos no son los mismos que han privatizado la sanidad ante el silencio y la negligencia de los Colaus, Anna Gabrieles y Herreras???
No son ni carne ni pescado. Si los votas no sabes realmente qué estas votando más allá de que estás dando tu apoyo a un partido con las sedes embargadas por chorizos.

#7 Pepón, Bcn , 21/03/2016 - 13:07

Lo único que van a conseguir abriendo de par en par las puertas a los refugiados es que la extrema derecha se haga fuerte. Con un 20% de paro puedes montar un campo de refugiados pero no puedes darles un plan de vida más allá. Se ha de actuar en origen, lo demás es engañar a la gente.

#6 VOSALTRES SOLETS US HEU VENUT, Barcelona, 21/03/2016 - 10:31

CDC i el seu ESPAI NATURAL de SENY I CENTRE

A les mans dels "progres"
A les mans de ERC
A les mans de la CUP

Tambe sera culpa de Madrit?