La Punteta · 25 de Maig de 2012. 13:29h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

CiU bada amb la immigració

L'altre dia vaig rebre un mail d'un corresponsal de TV3 -el nom del qual no revelaré per no posar en perill la seva carrera professional- que em felicitava per un article anterior sobre l'assistència sanitària als sense papers.

"Hi ha coses que trobo al·lucinants -deia-. Quan vaig ser a Catalunya per darrera vegada, vaig portar el nen al pediatre del CAP perquè li fessin una revisió i li posessin unes vacunes. La meva sorpresa va venir quan em van dir que, en no cotitzar a Espanya, havia de pagar 60 euros".

Jo, amb franquesa, tampoc no ho entenc. Perquè aquí estem donant sanitat i ensenyament de franc a tothom encara que hagi entrat al país sense papers. Només cal empadronar-se: amb un document d'identitat i un contracte de lloguer n'hi ha prou. Cosa, per cert, que no fan als EUA ni a Suècia, països amb un PIB molt superior al nostre.

Ara la classe política catalana s'ha esgarrifat amb el reial decret del Govern del PP que vol modificar-ho i restringir almenys l'assistència sanitària als immigrants sense papers. Dijous, al Parlament, la votació va ser unànime: CiU, PSC, ICV, ERC, Solidaritat i Ciutadans. No s'havia vist tanta unanimitat ni amb l'Estatut.

Però, i ja em perdonaran, la frase més assenyada de tot el debat la va dir la diputada popular Eva García que va criticar que "en aquest país una persona en situació irregular tingui, en vint-i-quatre hores, els mateixos drets que un immigrant en situació regular o que qualsevol ciutadà". "La nostra capacitat d’acollida com a país -va afegir- no és il·limitada, a veure si ho acaben d’entendre: el nostre cor ens diu que hem d’ajudar tothom, però el nostre cap ens diu que és impossible".

Tota la resta de partits se li van tirar a sobre. Josep Vendrell, d'ICV, va acusar el PP de governar "de forma autoritària, amb manca de diàleg". Com volen que governin si tenen majoria absoluta? Negociant amb els tres diputats d'ICV a Madrid? Llàstima perquè li vaig escoltar una intervenció sobre les preferents i com a parlamentari prometia.

Josep Maria Sabaté, de PSC, va parlar de la "coresponsabilitat ciutadana en el sistema sanitari" -en línia amb el que deia la ponència marc del PSC del desembre del 2010- però després, quan vénen eleccions, els socialistes s'arronsen. Així han acabat, amb 28 diputats. 

Però la pitjor intevenció va ser, de llarg, la de la diputada d'Unió Titon Laïlla. Convé apuntar aquesta frase per a la història: "Convergència i Unió, tant aquí com a Madrid, hem rebutjat el decret i el Govern, també amb fermesa, hi ha mostrat el seu desacord". Sánchez Llibre, des de la relliscada aquella dels concessionaris, no està gaire fi darrerament.

Perquè si CiU vota amb ICV en un tema com aquest com podrà després Duran i Lleida fer un discurs ferm en immigració quan hi ha eleccions? O advertir Pujol en el seu darrer llibre de memòries -en Manuel Cuyàs n'és testimoni- sobre els efectes de la immigració en la identitat del país? Si és així per què, a l'hora de la veritat, no fan res?. Fets, no paraules, que deien a can PSC.

No cal dir que els immigrants sense papers també són persones, que no s'ha de deixar morir ningú i que cal donar assistència sanitària sempre que calgui. Però també que tenim el sistema sanitari a punt de petar.

Només cal veure que al cèntim sanitari del tripartit hi han afegit ara l'euro per recepta. I que consti que sempre he estat partidari del copagament. Ja ho va dir un dia Montilla: "les coses gratis no es valoren". Clar que l'expresident ho deia per justificar que Zapatero ens cobrés als pares la meitat del que costava introduir els ordinadors a les escoles.

El Govern de CiU ha fet el mateix que els socialistes andalusos o bascos -que també seguiran donant assistència sanitària a tort i a dret- amb la diferència que, a Catalunya, no tenim el concert econòmic com a Euskadi. No entenc que la consellera Rigau assumeixi fil per randa les retallades en educació -fins i tot amb una taxa a la Formació Professional- mentre el conseller Ruiz les rebutgi en sanitat.

La diputada Titon Lailla em va dir l'endemà, al Twitter, que el que s'havia de fer és "regular la immigració". Però qui ha regulat la immigració en els darreres deu anys? Ningú. Ni els governs del PP ni els del PSOE. Amb Aznar (1) va ser màniga ampla -base del boom immobiliari que ara estem pagant- i amb Zapatero les regularitzacions massives. Catalunya ha rebut més d'un milió de persones en deu anys. No hi ha cap país del món, almenys sense estructures d'estat, que hagi patit un impacte demogràfic similar.

Per això si no hi ha política en matèria d'immigració almenys cal recórrer a restringir alguns deures. Però CiU aconseguirà l'efecte contrari perquè els immigrants sense papers que no rebin assistència sanitària a les comunitats autònomes governades pel PP -la majoria- on es pensen que s'empadronaran ara?

Els partits no veuen els immigrants com a immigrants, ni tan sols com a persones, sinó només com a futurs votants. A veure qui escombra més cap a casa. L'altra dia vaig anar a la inauguració de la seu de Nous Catalans a Santa Coloma -la megainversió de CDC en matèria d'immigració, espero que els calés no hagin sortit del cas Palau-: ni Mas ni Oriol Pujol van esmentar allò de drets i deures. I em sap greu, president, perquè aquell era el lloc ideal per fer-ho. La correcció política ha fet molt de mal en aquest país.


 


(1) L'exconsellera Capdevila recordava en el mateix ple que "el 2004, quan va acabar el Govern del senyor Aznar del Partit Popular, a Catalunya hi havia 700.000 immigrants, dels quals 200.000 estaven en situació d’irregularitat".

 

 

Un llibre sense pèls a la llengua (12 euros):

Contra la Barcelona progre

Crítiques i ressenyes:

http://www.contralabarcelonaprogre.cat/

També em pots seguir al Twitter:

@xriusenoticies

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#5 Núria, Catalunya, 31/05/2012 - 07:25

És veritat que, en la seva curtesa de mires, els partits busquen el vot de la immigració. El que sembla que no veuen és que, quan alguns d'aquests grups estiguin completament consolidats, formaran els seus propis partits i els deixaran amb un pam de nas. Ja està passant, sobretot a Andalusia.

#4 Joan, Barcelona, 28/05/2012 - 13:32

Rius, ja saps que l'FP és gratuïta també per als sense papers? Passa't algun dia per un centre d'FP i fes el mateix experiment que vas fer a un ajuntament. Si ets coherent, estaràs a favor de la taxa a la Formació Professional.

#4.1 JEIPER, uraura, 29/05/2012 - 16:22

Això no és ben bé així. Es dóna ajudes a la gent amb menys medis, i de vegades, si algú dels dos membres de la família treballa sense cotitzar (com dones de neteja catalanes) l'ingrés que consta és menor del que és en realitat. Molta gent contracta treballadors sense contracte i després es queixa.

#3 Tim, Bcn, 26/05/2012 - 15:29

Un inmigrante ilegal debería estar pendiente de expulsión. Retenido en un centro para extranjeros en situación ilegal. Allí se le tratará como a un ser humano (alimentación, sanidad, TV3) hasta que se resuelva su caso. Punto. NI tarjeta sanitaria ni tarjeta DIA ni ostias.

#2 Joan Abella, Hospitalet, 25/05/2012 - 17:14

Molt bé per l'Eva Garcia ! Té més raó que un sant...

No he votat mai al PP però reconec que en això tenen tota la raó.

#1 Només ens queda un partit , barcelona, 25/05/2012 - 14:15

Despres de llegir aquest article, ja no tinc cap dubte del partit que tindrà els meus vots: la PxC.