La Punteta · 29 de Març de 2015. 20:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

CiU s'equivoca de campanya

Ja no sé com dir-ho: és un error de CiU convertir les muncipals del proper 24 de maig en un test de les eleccions del 27 de setembre. Sembla mentida que Ramon Espadaler i Lluís Corominas, els dos directors de campanya, caiguin en aquest parany perquès són gent bregada en la política. L'altra opció és que, a la federació, la campanya sigui un campi qui pugui.

El que ho té més clar és l’Alberto Fernández, que s’ha afanyat a aprofitar l’avinentesa. “Artur Mas i Xavier Trias volen convertir les eleccions municipals en la primera volta de les plebiscitàries a favor de la independència”, ha afirmat aquest diumenge. En la seva opinió, el que s’ha de fer es parlar dels temes locals: “seguretat, polítiques d'immigració i millora dels barris”.

Certament, sembla que li estiguin fent la campanya a l’alcaldable del PPC per Barcelona. I de franc. El propi Mas, en la presentació de Josep Maria Corominas dissabte passat a Olot, va manifestar que “ara el país necessita ajuntaments per estar al costat del gran projecte de país”.

Com Josep Rull quan va presentar l'alcaldessa de Cunit i candidata, Montserrat Carreras: “Catalunya necessita ajuntaments compromesos amb el procés”. O Mas un altre cop l’11 d’aquest mes en la presentació de Carles Pellicer, l’actual alcalde de Reus, que aspira a la reelecció. “Én el moment de rellançar Catalunya, cal que tota la seva estructura territorial estigui al servei del projecte.”

L’error l’ha comès fins i tot Xavier Trias que, en la inauguració de la Convenció Municipal de CDC el 20 de febrer, va esperonar els 600 alcaldes i regidors presents a “guanyar les eleccions municipals per poder encarar el 27 de setembre, dia en què els ciutadans hauran de decidir si Catalunya ha de ser un estat independent”. El que faltava, Trias fent-se l’indepe.
 
Artur Mas, de fet, ja els hi va fer una putada convocant les eleccions al Parlament després de les municipals. Si hi ha vot de càstig els alcaldes de la federació seran els primers en rebre. L’estratègia pot acabar passant factura no només a Xavier Trias -per votar indepe ja hi ha Alfred Bosch- sinó també a Albert Abelló (Tarragona), Albert Batalla (La Seu d’Urgell), Quim Fernández (Mataró), Ferran Bel (Tortosa), Marc Castells (Igualada), Xavier Fonollosa (Martorell) o l’esmentat Carles Pellicer, per citar només alguns alcaldables.

I al propi Mas, per cert, si s’entesta en aquesta estratègia suïcida. L'endemà de les eleccions andaluses un opinador de Convergència recordava a la tertúlia de TV3 que el candidat del PP per Andalusia l'havia posat la Moncloa i que Rajoy havia anat fins a cinc cops a aquesta comunitat autònoma. Espero que tingui la mateixa memòria l'endemà del 24-M perquè poden ser processos similars. Potser el problema de fons és que, llevat el procés, el Govern pot vendre poca obra de govern.

Però, a les municipals, la gent vota el candidat, no el partit. I l’electorat està més amoïnat pel fill sense feina, els problemes de convivència o l'incivisme al carrer posem per cas que pel procés sobiranista en si.

Si el suflé està baixant és absurd que CiU plantegi la seva campanya electoral per a les municipals entorn el procés. Jo no sé si està baixant o no, però en el darrer baròmetre del CEO hi havia una pregunta que era: “Vostè se sent independentista?”. El 54,4% deia que no i només el 42,4 que sí. Vaig malament en matemàtiques, però em sembla que són dotze punts de diferència.

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#10 pepe, andorra, 31/03/2015 - 21:33

q pesadez con el monotema de distraccion para evitar hablar de las cosas verdaderamente importantes, ya zETAparo uso al PNV para desviar la atencion y los pepero usan el independentismo para evitar hablar de cosas importantes. Srs,. indepes, proclamen ya la independencia o callense y trabajen.

#9 Siso, Salt, 31/03/2015 - 19:42

Quina amargor, que desprens sr. Rius, voti qui vulgui i deixi la gent que també ho faci, sembla més aviat que vostè te por i no se'n refia de les enquestes que diu.

#8 Pep, vic, 31/03/2015 - 15:21

Dons a Vic les enquestes donen un resultat on el vot se'l emporta CIU,ERC,CUP i pràcticament ningú mes.

#7 Josep, Lleida, 30/03/2015 - 19:14

Patètic article, cap català amb una mínima dignitat i decència votarà MAI el PP o ciudadanos entre d'altres partits anticatalans ja siguin eleccions municipals, europees o intergalàctiques. Si et preocupa més l'incivisme que no pas que ens robin 16.000 milions o ens desitjin la mort, ja ho dius tot.

#7.1 Capiotalizar la decència, Bcn., 30/03/2015 - 20:56

No és de rebut acusar els que no pensen com un mateix de manca de dignitat i decència. Caldría demanar-se si qui ho fa no pateix de la falta d'alló que reclama.

#7.2 A., Barcelona, 30/03/2015 - 22:39

Que Catalunya té dèficit fiscal ho sap qualsevol (Jo també pateixo un dèficit fiscal de la hòstia). La meva pregunta és si això dels 16.000 mil·lions ho has calculat tu o t'has empassat les mentides de TV3, Sala i Martí, Forcadell i altres. Hi ha dèficit, però 16.000 ni de broma.

#6 Sharp I, Tarragona, 30/03/2015 - 18:50

La sociedad catalana esta ya cansada del monotema. Los intentos de convencer a los indecisos de con la Indepnencia TODO se resolvera, requiere que el "process" este en todas las sopas, pese a que el tema ta aburre. Solo falta leer los peiodicos y las noticias del "prucess" ya no son las importantes

#6.1 Sense independència no hi ha polítiques socials, Lleida, 30/03/2015 - 19:17

Qui és la societat catalana? Qui parli de polítiques socials, d'economia, creació de treball, desenvolupament, I D, polítiques d'integració etc.. sense ser independentista és un cínic, un oportunista i un miserable que s'aprofita del sufriment de la gent primer robant-los i després enganyant-los..

#6.2 Pablo, Madrid, 30/03/2015 - 21:23

¿Y eso quien lo dice? ¿LOs mismos que han hecho recortes?