La Punteta · 5 d'Agost de 2016. 13:43h.

JOAQUIM MARIA PERRAMON

Ciutadà Warren Buffett

Warren Buffett (1930) és un bilionari nord-americà que  apareix en la llista de Forbes 2016 com el tercer més ric del món amb una fortuna estimada de 60,8 bilions de dòlars. La seva fortuna no té res a veure amb cap herència ni especulació financera. Al contrari és un anti-especulador: el que digui la Borsa se li'n fot. El seu mètode consisteix en analitzar profundament les empreses per a fer-se una idea de quin pot ser el seu valor intrínsec i al valor que li interessa invertir per a treure'n un rendiment positiu.

Pot estar un dos anys analitzant una empresa abans d'invertir. Analitza els circuits productius, les relacions laborals, que l'endeutament no sigui excessiu, els preus, la competència, etc. però sobretot, intenta conèixer els gestor de la societat. No inverteix ni un cèntim si no està absolutament segur i, en particular si no té té una confiança absoluta en el Capità d'Empresa, que és qui porta el timó. 

Warren Buffet instrumenta les seves inversions a través del fons Berkshire Hathaway, del qual és el principal accionista i president. Les seves 'cartes als accionistes' que es publiquen amb la memòria anual dels fons son un recull de la seva saviesa professional. A diferència del que passa amb molts fons, no són cartes als d'autobombo per a deixar enlluernats als accionistes, ni tampoc utilitza el recurs de la inintel·ligibilitat del llenguatge per a que els 'tontos' pensin que en sap molt; algun babau se li haurà colat, però, de fet, no vol 'borregos' en els seu fons; pensa que no els necessita.

Les  cartes als accionistes , que tenen accés public a la austera web de Berkshire Hathaway, estan plenes de pensament i també de valors. Warren Buffett considera com a obra fonamental en l’avaluació de projectes d’inversió el llibre del seu professor Benjamin Graham (1949) “L'inversor inteligent”. Inversor intel·ligent vol dir que té criteri, fonament i enteniment, això és que l’inversor tingui un coneixement del projecte en base a un bon mètode d’avaluació  i de bones conjectures, segons la definició que dóna B.Graham.

En la carta de l'any 1991 citava el gran economista J.M.Keynes: “a mesura que passen els anys, estic més i més convençut de que el millor mètode d’invertir és col·locar grans sumes en empreses que hom creu conèixer i que confia en la seva direccio”.

Aquestes són algunes de les idees d'un home que és considerat com l'inversor més de més èxit en el món. Però Warren Buffett no té solament notorietat com a empresari. L'any 2012 la revista Time el nomenava també com a una de les persones més influents en el món. Warren Buffett té una vena social que molt probablement li vingui del seu pare que fou congressista. Per exemple, no ha volgut deixar en herència la totalitat de la seva gran fortuna als seus fills. Se sent republicà i no vol fer dels seus fills uns aristòcrates. Defensa els impostos., s'ha dedicat també a la filantropia...

I ara en les eleccions a president dels Estats Units, ha aparegut en defensa de Hilary Clinton del partit demòcrata o, potser millor dit, en contra del Donald Trump, bilionari, hereu d'un immobiliari, empresari de l'entreteniment, el joc, el show mediàtic. Warren Buffett repte a Donald Trump a que digui quants impostos paga i comparar-ho amb els que, amb gran orgull, paga ell.

I és que al ciutadà Warren Buffett li deu repugnar la dreta indecent.

Publicitat
Publicitat

4 Comentaris

Publicitat
#3 Mesetario, Meseta, 12/08/2016 - 17:58

Por lo tanto, Buffett, en español, es MilMillonario.

En cuanto a esa mezcla de lo peor de Hitler y Pancho Villa que es Donald Trump/Duck/Dumb, posiblemente esté en la bancarrota, y ese debe ser el motivo por el que no muestra sus declaraciones fiscales

#2 Mesetario, Meseta, 12/08/2016 - 17:54

Vamos a ver. No sé cómo es en catalán. En inglés, "billion" son mil millones, y en español, "billón" es un millón de millones, por lo que un "billion" inglés es la milésima parte de un " billón" español.

#1 Gabriel de Araceli, Badalona, 08/08/2016 - 11:26

Però Quim !
Em sembla que has multiplicat per mil la fortuna d'aquest home. No saps que els bilions en anglès són "només" mil milions"? L'home és ric però només el 0'1% del que tu dius...

#1.1 Joaquim Perramon, Sant Adrià de Besòs, 08/08/2016 - 21:04

No m'equivoco, simplement el que faig és no especificar que es tracta d'un bilió anglosaxó. El problema és que no tenim un terme per a designar la persona que té miliards; El terme miliard tampoc s'utilitza massa, ni en moltes traduccions on es fa servir 'mil milions' o 'bilió anglosaxó'