La Punteta · 29 de Juliol de 2013. 09:30h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Colar-se a Rodalies: això s'ha d'acabar

Fart que la gent es coli a Rodalies l'altre dia vaig penjar la foto que il·lustra aquest article a Twitter: a l'estació de Plaça de Catalunya amb el bitllet d'una persona en sortien dos. Llevat d'un parell que consideraven més important la imatge que el delicte i un company de La Directa, que pensa que els serveis públics són de franc, la majoria em va donar la raó.

El Pablo Bosch ‏@pablobosch93 confessava que paga 120 euros per la T-jove cada tres mesos i que "quan algú s'intenta colar darrera meu l'empento!", però que els "revisors no li diuen res".

El Ferran Capell ‏@FerranCapell recordava que hi ha gent que confon "drets i deures i que els serveis públics es paguen amb euros de tots". L'Albert Estrada ‏@aestradix deia una veriat com una casa: "l'actual crisi no és només econòmica. També ho és de valors".

Moisés Muñoz García explicava que "en el trambaix es vergonzoso,ya que no hay tornos". El Jaume Borràs ‏@ignorantignorat aprofitava per explicar una altra experiència personal perquè la propietat privada també hauria de ser sagrada: "Avui intent d'endur-se quelcom de la botiga sense pagar".

El Sergi ‏@sergifaja era del parer que "Barcelona està plena d'incívics, fa onze anys que hi visc i ha degenerat molt". Hi estic d'acord perquè jo que vaig fer un llibre contra Jordi Hereu haig de dir que, dos anys després, gairebé no veig cap diferència entre la Barcelona de Jordi Hereu i la de Xavier Trias.

José Prieto ‏@chamobcn assegurava que "El problema es de Renfe-adif, y el despido de interventores en los trenes". Però jo crec que el problema fonamental és l'actitud de les persones: el que està mal fet, està mal fet. Mentre que per a Jordi Mula Valls @12jmv "et diuen de fill de puta cap a munt. I pobre de tu que intentis frenar-los".

Álvaro Hernández ‏@AHT_9290 deia que "en la estación de Cerdanyola del Vallès ya lo he denunciado varias veces y nada cambia!". El Francesc Izquierdo ‏@francesci afirmava que "segur que si tu un dia et coles t'enxampen. Rodalies, Metro són una merda. I apugen els tiquets cada any per gent com aquesta". També que "si ho fes mes gent ja no s'atrevirien. Recordeu la noia que filmava les carteristes?".

Jordi Mula Valls @12jmv demanava "pressió popular, els que paguem, assenyalar als que no ho fan. No ho faríem amb un lladre?". I Miquel Gutés ‏@miquelgutes recordava les consequències econòmiques d'aquest frau a gran escala: "Hi ha autèntics professionals a l'hora de colar-se! A + frau major preu!!!".

Adrià Santasusagna ‏@adrisantaa es queixava també dels carteristes. "Sempre són els mateixos i mai no els passa res" mentre que Ceres ‏@CeresCuffi proposava als que es colen "que es llevin i vagin en bici o caminant, com faig jo".

La col·lega de TV de Badalona Mercè Roura ‏@merceroura lamentava que "passen sense pagar davant del personal de seguretat i ningú no diu res. I la freqüència de pas és espantosa!!!".

I l'Stuart Palmer ‏@jacobiteabroad explicava que "jo sempre em nego amb el que tinc darrere. Ara bé, faig 1,84 d'alçada". També recordava que això passa a Berlín i "es llança mitja andana sobre l'infractor. Vaig ser-hi el 2000". @goslum considerava "Si fuera una empresa privada no se colaba nadie. Pero el dinero es de todos".

Finalment, Albert Cuesta ‏@albertcuesta confessava que "A mi m'han arribat a insultar i amenaçar quan no els he deixat passar". Cosa que també li passava a la georgina pou II*II ‏@georgina_pou. Però malament rai si, en aquest país, s'insulta a Rodalies un senyor com l'Albert Cuesta.

Tanmateix, alguna cosa està canviant i no surt a les enquestes. Abans callàvem i ens ho empassàvem. Ara la gent està farta que sota conceptes tan sagrats com la llibertat, la solidaritat o la igualtat això s'hagi convertit en can pixa i tothom faci el que vulgui.

No volia citar cap polític en aquest article per no barrejar les coses, però acabaré amb una frase de Duran que, quan la va dir -el 17 de juny del 2011- em va arribar a l'ànima: "necessitem com el pa que mengem recuperar el valor de l’autoritat". Entre d'altres.

I m'estalvio de dir l'origen geogràfic de la majoria dels que es colen -a més dels joves- per no encetar ara un altre debat. Segur que algun progre m'acabaria dient xenòfob. Però em temo que és com aquella famosa frase de Francesc Pujols tot i que a la inversa: Al transport públic sembla que els que ho tenen tot pagat són els de fora.

 

 

Si em busques em trobaràs:

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticiesPublicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#13 Jaume, Vilassar, 30/07/2013 - 15:57

Després d'estar sense feina i sense cap font d'ingressos la meva única opció per bellugar-me i aconseguir alguna cosa per menjar era el tren i no podia pagar el bitlle. Crec que com a servei públic ha de poder contemplar aquesta opció de viatjar sense ticket per als que no poden pagar ho.

#12 Albert, Terrassa, 30/07/2013 - 14:18

Renfe fa el mateix que l'hisenda espanyola, és riu dels consumidors i dels que paguem. Enlloc de vigilar i lluitar contra el frau fiscal, Montoro apuja els impostos als que si en paguem, i és queda tan ample. El mateix per renfe. I això provoca que acabi semblant que ets un imbècil si pagues sempre

#11 Papaluna, Barcelona, 29/07/2013 - 20:07

TMB sap que el 80% de la gent que es cola sistemàticament o que delinqueix (robatoris i agressions) són estrangers, sobre tot marroquins, latinos i romanesos i albano kosovars. Ens ha arribat el millor de cada casa, motiu pel que el caos i la inseguretat imperen. Sort que en Rius i E-N ho afloren.

#11.1 lluismf, bcn, 29/07/2013 - 23:23

Doncs jo els que més veig colar-se són joves blancs, potser és que vius en un ghetto ? I si, els delinquents solen ser pobres, ara i fa 30 anys.

#10 Joan, Barcelona, 29/07/2013 - 19:42

SI la gent complís amb les seves obligacions com respectar la propietat privada i entendre que la seva llibertat acaba quan comença l'altra, no faria falta autoritat. El cal és auto-disciplina. En Durant vol autoritat superior per tothom i això no cal, només per qui no es comporta.

#9 Oriol, Cerdanyola del Vallès, 29/07/2013 - 17:57

Doncs sí, igual que @AHT_9290 tu també fas populisme amb la nacionalitat dels que es colen. Hi ha gent de tot arreu, d'aquí i de fora. I la falta no és més greu si la comet un de fora, així que prou demagògia i més serietat dels empleats contra els infractors!

#9.1 Papaluna, Barcelona, 29/07/2013 - 20:13

Menteixes i ho saps. La proporció de delinqüents forasters, sovint en situació il·legal, en relació als espanyols és alarmantment desproporcionada; un 80% -20% respectivament. Són la gent com tu, els que baden davant d'aquest problema, els que en són part còmplice i mereixedora de patir-lo força.

#9.2 A Catalunya delinqueix tothom menys els catalans, Sabadell, 30/07/2013 - 14:21

Papaluna en relació als espanyols dius? Però de que estàs parlant, ves un cap de setmana a la zona hermètica en tren i veuràs la fauna que volta per allí, i majoria espanyols i castellanoparlants. La delinqüència a Catalunya és bàsicament de quillos espanyols i d'altres extrangers inadaptats