Publicitat
La Punteta · 19 de Juliol de 2017. 07:16h.

JOAN B. GAVALDÀ

Politòleg

Colau, el metro i la nova política

Si els comuns i l’alcaldessa Colau haguessin existit durant l'alcaldia de Joan Clos, Jordi Hereu o Xavier Trias, i haguéssim patit 11 jornades de vaga durant 11 setmanes consecutives dels empleats del metro de Barcelona, què creieu que haguéssim blasmat?

La candidatura més votada a les darreres eleccions municipals a Barcelona a banda d'aprofitar-se de les falses acusacions d’evasió fiscal del senyor Trias, va prometre transformar socialment Barcelona. Però dos anys després de les eleccions, veiem com la majoria del que varen prometre o no ho han complert o han fet el contrari.

Molts van votar la candidatura de Barcelona en Comú pensant que amb ells arribaria la pau social, l’equilibri de classes, la redistribució de la riquesa entre barris, s’aturarien els desnonaments, etc.

Si recordem l’inici de mandat, semblava que anaven a totes amb la moratòria de llicències en l’àmbit turístic. El resultat ha estat que no s’han donat llicencies per a nous hotels, però a dia d’avui no han pogut aturat l’ús il·legal d'habitatges sense llicència turística.

Centrant-nos en el conflicte amb el treballadors del metro de Barcelona, el consistori actual el té obert des del primer dia del mandat, amb vagues durant la celebració del Congrés Mundial del Mòbil (Mobile World Congress).

A dia d’avui, el conflicte segueix obert i sembla estar enquistat i sense solució immediata. L'alcaldessa de Barcelona i presidenta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona no és capaç, després d’11 setmanes, d’agafar ella mateixa les rendes del conflicte? No es presentava com la solució als compromisos socials de la ciutat? No es pot posar sobre la taula de negociació una proposta raonable pels interessos tant dels treballadors del metro com pels ciutadans de Barcelona i usuaris? O comença a copiar el “quietisme” de Rajoy per no enfrontar-se als problemes que més desgasten electoralment?

El lideratge de l'actual alcaldessa sembla que s’ha elaborat més per les portades dels diaris, ràdios i televisions que no pas per als barcelonins. Sembla voler passar 4 anys de mandat sense cap tipus de desgast. I això és gairebé impossible.

Dona suport a la Modificació del Pla General Metropolità (PGM) en els terrenys del FC Barcelona per crear l’anomenat “Espai Barça” per la reordenació de l’entorn del Camp Nou, però sembla bloquejar l’ampliació del projecte global de l’entorn de la Sagrada Família per la construcció del passeig i l’escalinata que afecta el número 410-414 del carrer Mallorca, immoble construït per Núñez i Navarro, que està en precari per incomplir el PGM.

Diuen que treballen perquè hi hagi més pisos de lloguer, però no vigilen el relloguer il·legal per usos turístics.

Durant la campanya electoral, la senyora Colau deia que ells defensarien amb més vehemència i contundència que convergència davant del govern del PP i de Rajoy, perquè es pogués celebrar un referèndum, però ara diuen que l’1 d'octubre només és una mobilització per aconseguir el referèndum de veritat.

A l’inici de mandat va recolzar amb ulls clucs el referèndum a corre-cuita del govern de Grècia, però quan l'oposició de Veneçuela vol fer-ne un sobre el govern veneçolà de Maduro no autoritza l'obertura del centre cívic corresponent.

Només són 2 anys, però ja es veu que els “comuns”, somiant amb l'espai electoral del catalanisme socialdemòcrata que ocupava el PSC de Pasqual Maragall, i per tal d'aconseguir aquest electorat i consolidar-lo, ha de recuperar el “putaramonetisme” sociovergent que tanta fortuna electoral va portar a CiU i PSC durant 30 anys.

La nova política dels comuns és recuperar la vella política de Convergència i Unió i El Partit dels Socialistes de Catalunya? Em quedo amb la bona política, sigui nova o vella, però bona.

Publicitat
Publicitat

0 Comentaris

Publicitat