La Punteta · 15 de Març de 2011. 10:09h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Com acabar amb el dèficit fiscal amb les putes

Celebro que la cosa més important que hagi dit Felip Puig des de la seva arribada al càrrec -en una entrevista al diari Ara, per cert- és que cal "regular" la prostitució. És un clàssic: cada conseller d'Interior arriba amb ganes d'acabar amb la prostitució. Com cada conseller de Governació, que arriba amb ganes de fer una nova Llei Electoral i acaba el mandat sense haver posat fil a l'agulla.

A dir veritat, el primer en intentar fer alguna cosa va ser el conseller Xavier Pomés, encara amb Pujol de president, que l’agost del 2002 va publicar un decret per regular almenys “els locals de pública concurrència on s’exerceix la prostitució”. Pomés, un metge discret, ha estat el conseller d'Interior que més ha durat al càrrec (1995-2001).

Posteriorment, Montserrat Tura ho va intentar -fins i tot va visitar alguns prostíbuls de l'Empordà-  quan era titular d'Interior. Però el seu avantprojecte de llei va quedar desat un calaix durant el primer tripartit i aparcat definitivament quan Montilla la va desviar a Justícia.

La contribució teòrica més curiosa al debat de la prostitució la va fer el diputat socialista Roberto Labandera que, durant un ple al Parlament sobre la Llei de Carreteres, va comparar-la amb vendre melons. Però la decisió més important -gràcies a l'ínclit Joan Boada- va ser la de suprimir l'examen mèdic a les prostitutes. A partir d'ara deu ser un campi qui pugui.

Per això el que hauria de fer el Govern de la Generalitat és legalitzar la prostitució i convertir-ho en una empresa pública: s'acabaria el dèficit fiscal de cop. Segur que la nova empesa facturaria més que TV3, Gisa i Adigsa juntes. Fins i tot podríem acabar de cop amb el dèficit històric de l'ACA -que puja a més de 2.000 milions d'euros- i s'acabarien les retallades a la sanitat, a l'ensenyament, a la cultura.

Confesso, tanmateix, que la idea no és meva. Fins i tot un economista brillant -llevat dels comptes del Barça: aquí em crec la due diligence- com Xavier Sala i Martín ho proposa al seu llibre "Doncs jo ho veig així" (Rosa dels Vents, 2010).

L'esmentat llibre inclou un article publicat a La Vanguardia el 17 de setembre del 2008 ("Outsourcing sexual") en el que exposa "dos arguments poderosos a favor de la legalització" de l'ofici més antic del món: "combatre el tràfic de blanques" i el risc per la salut però, en aquest cas, no de la prostituta ni del client sinó "la de la seva parella". Potser que li fem cas.

Publicitat
Publicitat

2 Comentaris

Publicitat
#2 david, Marratxi, 15/03/2011 - 17:02

I per que no les DROGUES?? Es pagarien taxes, la policia tendria menys feina ja q la criminalitat baixaria, es blanquejaria tota la economia d les drogues, el consumidor rebria producte d qualitat i es podrien esmerçar diners en prevencio i tractament. molta hipocresia i gent q viu del cuento...

#1 Arnau Mir de Tost, Poblejpliu (Àger), 15/03/2011 - 11:57

En política la prostitució es Convergència i Unió. El cas mes flagrant la renuncia i la traïció al estatut aprovat per majori parlamentaria i retallat i empastifat entre ZP i MAS a la Moncloa amb el vist i plau del Psc i Montilla. Tot i a canvi d'una poltrona per en MAS a Catalunya.