La Punteta · 5 d'Agost de 2017. 17:23h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Com acabar amb el top manta

Plaça Catalunya

 

Amb la llei a la mà, el que cal fer amb els top manta és expulsar-los. Però, clar, tindríem un problema de seguretat ciutadana. Tirarien pedres a la Guàrdia Urbana. Fugirien pel Metro.  Rebria algun turista. Es mobilitzarien els de sempre. SOS Racisme, els del CIE, Papers per Tothom, TV3, el Síndic de Greuges. Encara que aquest últim deu estar de vacances al seu xalet de la Cerdanya.

El problema és que hem estat massa tolerants. La tolerància és terrible. Les coses han de ser o blanc o negre. Els hi dones un dit i s’agafen el braç. És exactament el que ha passat. Encara recordo quan, amb el tripartit, el conseller Saura va proposar cedir-los espais públics perquè es poguessin dedicar a la seva activitat. Com les bandes llatines, que també les vam considerar entitats culturals! Te'n recordes Jordi Portabella?

El resultat és conegut: Barcelona ha esdevingut un mercat top manta a l’aire lliure. A l’inici de la temporada turística, Gerard Pisarello va anunciar que estàvem de sort. Que el nombre s’havia estabilitzat al voltant dels 800 manters. Quin disbarat. Colau empaita les terrasses i els comerciants, però no els top manta o els que ataquen els busos turístics.

Actuen amb total impunitat als llocs més inverosísmils. La Plaça Calaunya, el Passeig de Gràcia, les Rambles, el Port Vell. La lògica del mercat és, en aquet cas, aplastant: quanta més gent, millor. He vist passar agents dels Mossos o de la Urbana pel costat sense fer res.

Segurament ara podríem recórrer tota la costa, de nord a sud i a l'inrevès, de mercadillu en mercadillu. Han ocupat carrers, passejos marítims, places. I que ha fet la Generalitat? Res. Publicar un anunci als diaris dient que venen productes falsos. Com si la gent no ho sabés. Es pensen que ho arreglaran amb campanyes de bon rotllo.

80431-screensnapz034.jpg

 

Els bonistes han fet un mal immens a aquest país. Em refereiexo als Àngel Colom, Oriol Amorós, Carles Campuzano. La llista és llarga. Ara com ho arregles. En canvi, al començament, se’ls hi hagués hagut de dir a tots els que venien: vostè ve amb papers? Cap problema. A treballar? Collonut. Però miri: aquí hi ha unes normes. Nosaltres tenim l'aspiració de ser una societat occidental avançada. La Dinamarca de Sud. Aquí s’han de pagar impostos, no es pot fer el que es vulgui. Ara el mal ja està fet.

El passat dia 19 de juliol vaig anar a una roda de premsa de la Plataforma d’Afectats pel Top Manta. Com que ningú no els fa cas s’han aplegat totes aquestes entitats: els Amics de la Rambla, la Fundació Barcelona Comerç, Pimec Comerç, el Gremi de Restauració, l’Agrupament de Botiguers, el Consell de Gremis i el Gremi d’Hotelers, entre d'altres. Fins i tot l’Associació de Veïns de la Barceloneta! Aquests no deuen ser uns malparits capitalistes.

Van denunciar la “normalització” del fenomen. El president, el senyor Fermin Villar, va confessar la seva impotència: "És inconcebible la manca de voluntat per aturar aquest problema que s'està enquistant i al que cada cop serà més difícil trobar una solució”. També va dir una veritat com una c casa: “Els que estem aquí som treballadors que cada dia dediquem tots els nostres esforços a pujar la persiana". Són uns herois anònims.

“Si els comerciants legals som penalitzats -es va preguntar-, si no respectem els horaris d’obertura o no paguem impostos; si no assegurem els treballadors o no paguem els nostres autònoms; posem una terrassa on no tenim permís o, simplement, si no cobrem una bossa de plàstic per què sí que està permès incomplir tot això al mig del carrer?". És un misteri.

Perquè, en efecte, es pot comprar gairebé de tot. Dessuadores, sabatilles esportives, roba interior, bosses, perfums, samarretes. Les pèrdues per al sector s'acumulen. És un campi qui pugui. Segons les dades que van donar, superen ja els 7.000 milions. Afecten a 67.000 llocs de treball. M'ho crec: de les quasi 80.000 denúncies interposades l’any pasat s’ha cobrat només un 0,1%. Una xifra irrisòria. Amb això passa com amb el patrimoni: el dia que comencin a acomiadar gent per culpa dels top manta, les nostres autoritats es posaran les piles.

 

 

 

 

 

 

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#7 De-MAS-Cràzya, Barcelona, capital de Lemmings Land, 09/08/2017 - 15:07

A Roses el topmanta té mida kingsize i s'instal·la en el carril bici. Quan patrulla la policia local -ho fa a peu per aquest mateix carril bici- els manters retiren la mercaderia just davant els seus nassos i la tornen a col·locar rera els seus talons. Bicis i tota mena de vehicles elèctrics zigazaguegen a tota velocitat pel passeig. I el vianant?

#6 Rafael, Barcelona, 08/08/2017 - 09:59

El top manta té una solució: un canvi de govern i uns partits que defensin i apliquin la repatriació forçada dels immigrants subsaharians il·legals, sense complexos. És un fenómen lligat a aquest col·lectiu bàsicament. Fer respectar la llei. Ara bé, cal que la mentalitat de molts ciutadans i el bonisme siguin esborrats de cop. Cal això.

#5 Jordi, Barcelona, 07/08/2017 - 12:39

Totes les administracion coneixen on son les naus que faciliten els productes, pero no volen intervenir, sí veuen una persona que els compra, si el multent...i parlant de bosses de plàstic, perque a la botiga si tenim que pagar-la no ens la donen de paper i així col.laborariem tots en la millora del medi ambient

#5.1 pepe.----, andorra, 10/08/2017 - 14:40

quizas debas informarte de quienes son los q fabrican y venden las mercancias estas q venden estos pobres diablos, ello son solo la cara visible de una mafia organizada y os aseguro q los comerciantes de origen chino son el menor de los problemas, ellos se limitan a realizar lo mismo de siempre, pagar un soborno para poder vender....

#4 Francescccccc, Castelldefels, 06/08/2017 - 14:22

He viscut a Canadà, Alemanya i USA, i sí aquells països tenen altres problemes, però és impensable que hi tinguin top-manta al carrer. Impossible. Al moment serien detinguts. Això és un caxondeo el poc respecte per la legalitat a Espanya i Catalunya.

#3 Capit@n España, Barcelonistan, 06/08/2017 - 13:44

Vosté es fixa nomès en un factor del problema. N'hi han 2 més a banda dels manters: 1.- els clients. 2.- els majoristes, la majoria xinesos amb magatzems perfectament localitzats. Es pot actuar a qualsevol d'ells, fent complir la llei actual. El que passa és que no es vol...Ni l'Ajuntament, ni la Gene, ni el Govern Central .

#3.1 pepe.----, andorra, 07/08/2017 - 11:30

y renunciar a la pasta q pagan los mayoristas bajo mano? por no hablar de asi hunden al comercio y cuando este hundido, entonces les daran caña a los manteros y habra nuevos comerciantes, mas o menos como ha pasado con las farmacias.