La Punteta · 27 d'Octubre de 2015. 20:00h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Com hem arribat fins aquí?

Aplaudint al consell nacional de CDC

Com hem pogut arribar fins aquí? Com pot ser que Junts pel Sí hagi pactat una proposta de resolució amb la CUP per iniciar "la creació d'un estat independent" quan encara no hi ha ni president ni govern?.

Perquè, d’acord, tenen una “àmplia majoria sobiranista de vots i escons”, però obliden que són només 72 diputats: 63 no segueixen o hi estan decididament en contra. En percentatges és només el 47,8% dels vots a les darreres eleccions. Ni tan sols arriba al 50%. En total, el 36,% del cens electoral.

N’hi ha prou? Es pot fer la independència amb 72 diputats d'una cambra de 135? Matemàticament, sí; però socialment tens el país gairebé dividit per la meitat. Per això quan parlen d’un procés “ciutadà, participatiu, obert, integrador i actiu” no sé massa què volen dir. Com quan Carme Forcadell afirma que ara serà la presidenta de tots després d’haver estat la líder de l’ANC.

A més, hi ha encara tantes incògnites -a dins o a fora de la UE? amb euro o sense?- que en comptes de parlar d’independència fan servir eufemismes de l’estil “desconnexió democràtica”. Com si fos tan senzill com apagar l’ordinador.

Però, el més preocupant, és quan declaren solemnement que no se supeditaran “a les institucions de l’Estat espanyol, en particular el Tribunal Constitucional". Em recorda Ada Colau quan va dir que no complirien les lleis injustes. Qui decideix quines són les lleis injustes?. La pròpia alcaldessa?.

Això pot acabar en un campi qui pugui: ja entenc que, per a esdevenir independents, hem de trencar tard o d’hora amb la legalitat espanyola. Però s’han carregat els fonaments de de l’Estat de Dret. Què passarà si l’Hospitalet de Llobregat o la Val d’Aran, posem per cas, aproven ara sengles resolucions dient que no se supeditaran al Parlament de Catalunya. Hi enviem els Mossos?.

Però, sobretot, m'he fet un fart de riure quan afirmen que ho posaran en coneixement “de l’Estat Espanyol, la Unió Europea i el conjunt de la comunitat internacional”. A qui li comunicaran? A l’Amadeu Altafaj, el nostre home a Brussel·les? Perquè em sembla que, amb la Merkel, està pelut. Amb una mica de sort ens reconeix Sudan del Sud.

L’estratègia d’Artur Mas és, doncs, una fugida endavant, clàssica, de manual. Per mi que els de Convergència van donant peixet als de la CUP. A veure si acaben fent Mas president. Que no es trobin, al final, amb un cop de porta.

Perquè la principal incògnita és: com pot ser que Artur Mas, que amb la dona parlava castellà, que fins l’any 2000 es deia Arturo al DNI -ho diu el llibre del Tian Riba-, que de jove no havia anat mai a una Diada i que a la facultat només estudiava vulgui ara passar a la història com el president màrtir del segle XXI?.

És un misteri. Probablement més digne d’estudi des del punt de vista de la psicoanàlisi que de la política. Jo crec, d’entrada, que tot el procés ha estat com una partida de pòquer. Com que Rajoy no li feia cas, va anar apujant l’aposta. Fins que al final has d’ensenyar les cartes.

En el fons sempre han esperat una oferta de Madrid. Però ara ja no hi ha retorn. Al capdavall, el conseller Homs, dijous passat, al Fòrum Europa, encara es va mostrar convençut que tard o d’hora l’Estat espanyol "s'asseurà a negociar”. A negociar, què?.

Tampoc descarto, vist els darrers escorcolls, que hagin fet servir també el procés per tapar la presumpta corrupció de Convergència. Estic fart de trobar-me friquis a twitter dient que tot plegat és guerra bruta de l’Estat. Però fins i tot en el cas que hi hagi guerra bruta, que seria plausible, ens hauríem de preguntar si de debò hi ha corrupció. I fa tota la pinta que sí.

Finalment, el tercer factor que explicaria l’evolució ideològica d’Artur Mas es per una barreja d’impotència i d'incompetència. Quan guanya les eleccions del 2010 ha de fer tres plans de retallades i no se’n surt: el primer el 28 de gener del 2011, el segon el 22 de novembre del mateix any i el tercer el 15 de maig del 2012.

El quart, els dels 4.000 milions, queda pendent per l’avançament electoral. Entre fer un altre pla de retallades i convocar eleccions anticipades quan les enquestes t’auguren majoria absoluta no hi ha color. I un cop celebrades ja no pot perquè, en perdre dotze diputats de cop, depèn d'Esquerra. Un crack.

Val a dir, tanmateix, que no tota la responsabilitat és només d'Artur Mas. També del seu equip a Palau -si en té, cosa que dubto-, dels membres del Govern, de l'executiva del partit o fins i tot dels consellers nacionals de Convergència. Jo els he vist aplaudir en cada convocatòria celebrada a Bellaterra. No hi ha ningú a CDC capaç d’advertir dels riscos?.

En la llista de responsables hauríem d'incloure també la majoria de mitjans de comunicació llevat de tres o quatre desgraciats entre els quals, modestament m'incloc. Sobretot TV3 i Catalunya Ràdio, que han esdevingut literalment infumables. Veritables màquines de propaganda, però d'això ja en parlarem un altre dia.

A més de tota mena de columnistes de referència i mediàtics disposats a fer la gara-gara per un plat de llenties o per una plaça a la tertúlia dels Matins o de l'Oracle. En aquest país la premsa fa pena. Hem perdut tota capacitat d'autocrítica. I no esmento intel·lectuals perquè la majoria estan col·locats o endollats. Ja no hi ha ningú capaç de dir-li al president: vols dir que anem bé, Artur?.

Però el problema és que si Mas pren mal, el prendrem tots perquè és el president de la Generalitat. Jo, si es vol suïcidar políticamen, ja no tinc cap inconvenient a hores d’ara. El que em doldria és que anéssim tots a darrera. Gràcies, president, per haver-nos portat fins aquí.

 

Web personal

Twitter

Facebook

Més articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

58 Comentaris

Publicitat
#41 Santiago, Madrid, 03/11/2015 - 21:19


¿ Pretenden declarar la independencia con el 47% de votos ?

Es un GOLPE DE ESTADO contra los 44.500.000 de españoles, y el 53% de catalanes no independentistas

El gobierno, el PP, el PSOE, Ciudadanos y UPyD aplicarán TODAS LAS MEDIDAS que contempla la Constitución para evitar el GOLPE DE ESTADO

#40 jordi, ,, 31/10/2015 - 00:22

¿Que cómo hemos llegado hasta aqui?
Pues gracias al govern des millors
Juas, juas, juas
Y a que Rajoy nunca hace nada y esto se está pudriendo solo

#39 el último que cierre, Canovejas, 30/10/2015 - 04:34

Toda esta aventura se remonta a errores de cálculo año a año en el recuento de patriotas en las costelladas del 11S
Veían tan claro ganar por goleada el plebiscit, que al comprobar que sólo eran 1/3 del censo, hubo que seguir vendiendo humo, pero esta vez con los escaños. Se hacen trampa ellos solos

#38 HTM, barcelona, 29/10/2015 - 22:31

Bravo! Un escrit clar, contundent i ben fonamentat.
Moltes gràcies.
El problema es que no tots ho saben entendre, perquè no volen o perquè realment no poden de tan embotada que tenen a ment, com ara aquest lluc de Tarragona i tants d'altres.

#37 lluc, tarragona, 29/10/2015 - 12:29

Aquest home sembla ruc...
Es a dir si amb 72 escons no es pot, ara resultarà que el que volen els que en tenen 63 sí que es pot?
Així que s'ha de fer cas als que han perdut perquè els que han guanyat no tenen majoria suficient...?
Apa Rius, ves a c----!!!

#37.1 el último que cierre, Canovejas, 30/10/2015 - 02:30

Lucio...¿qué burra quieres vender? ¿no habiamos quedado que era un plebiscito, un hombre un voto?
Con 1,6 MM. de indepes más 300 mil antísistema, en total un 1/3 del censo...qué independencia quieres proclamar?...qué ridículo quieres hacer?
Sal a tu balcón y proclámalo tú. Tragas mucho HUMO amigo.