La Punteta · 13 d'Agost de 2014. 12:55h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Com no han de venir?

Immigrants arribant a Algesires. Foto: TV3

No sé si han vist les fotos de l’arribada d’immigrants a Algesires: bojos d’alegria. Per haver sobreviscut a la travessa de l’Estret, però també perquè saben que difícilment seran retornats als seus respectius països com marca la llei. La Llei d’Estrangeria és paper mullat.

No es pot expulsar ningú si no et diu de quin país és. Tampoc i si no col·laboren els respectius consolats, cosa que passa sovint. En països en guerra o amb inestabilitat politica -en estats fallits- encara resulta més difícil.

A més, en certa manera, la llei juga al seu favor. En els tan criticats CIE només hi poden estar 60 dies com a màxim, però sovint és un període de temps insuficient per a tots els tràmits administratius i judicials. Al cap d’aquest temps, al carrer. En el cas que un jutge decreti llavors l’expulsió el difícil és trobar-lo.

Però el que fa més mal en aquests casos és la correcció política. La pressió de les ONGs, dels mitjans de comunicació, dels experts, dels advocats, del progressisme en general. Alguns d’ells han convertit la defensa dels immigrants en el seu modus vivendi.

No ho dic jo, ho diu la somalí Ayan Hirsi Ali, que es va escapar a Occident després que els seus pares concertessin el seu casament amb un familiar llunyà que vivia al Canadà. Prèviament la seva àvia li havia extirpat el clítoris.

"Occident -explica en el seu llibre (1)- está lleno de departamentos académicos, comentaristas o intelectuales, que escriben acerca de la diversidad y el respeto hacia las culturas minoritarias".

"Tienen -afegia- un interés consolidado (en forma de cátedras universitarias dotadas de fondos y publicaciones subvencionadas) en que las minorías sigan atrapadas a medio camino entre su modo de vida ancestral y la civilización, puesto que así resultan una fuente de ingresos para estos profetas de la diversidad".

Perquè tots aquests que arriben, desesperats, a les costes d’Andalusia o salten la tanca a Ceuta i Melilla, què fem? Els deixem entrar o no els deixem entrar? Aquesta és la qüestió. En el benentès que els centres d’acollida estan col·lapsats. El Ministeri de l’Interior no ho diu, però discretament trasllada els nouvinguts a la península.

Un dia m’explicava el llavors alcalde de Salt, Jaume Torramadé, que -en època d’Aznar al govern- li van deixar una sèrie d’immigrants a Salt després d’haver estat traslladats en avió, alguns fins i tot amb tuberculosi. Quan va trucar a la subdelegació del Govern per queixar-se li van contestar que ells seguien ordres de Madrid.

I saben per què venen? En certa manera, tenia raó la presidenta del Front National, Marine Le Pen, en una entrevista a El Mundo el passat mes de març encara que les paraules semblessin molt dures: “mientras que Europa mantenga una política atractiva para los inmigrantes, nadie les parará”.

“Hay que poner en marcha -continuava- una política disuasoria, lanzar una señal muy clara que diga que ya no tenemos nada que ofrecerles. No escolarizaremos a sus hijos, no les daremos ayudas sociales, ni alojamiento... Lo de Melilla se soluciona quitando la Sanidad a los inmigrantes. Si no lo hacemos así, seguirán viniendo por miles a probar suerte en el Estrecho" (2).

El que no es pot fer és no fer res. A Martorell, per exemple, el PSC, ICV i ERC van presentar una moció al darrer ple municipal que que defensa que tots els immigrants han de tenir papers, tinguin o no tinguin contracte de treball. Això, com es poden imaginar, suposa un impacte no només en matèria de sanitat o educació, sinó també econòmic. En el fons, no ens ho podem permetre.

Ho van fer en el marc de la campanya Papeles para todos, papeles sin contrato. Aquell dia un munt d’immigrants sense papers omplien la sala de plens. En un altre país se’ls hagués expulsat.

Tot plegat, casualment, el mateix dia que va haver-hi un problema de convivència. Tots aquests partidaris dels papers per a tothom -i sense contracte de treball- haurien d'anar a viure una setmana a Ca n'Anglada, o a Llefià, o a Rocafonda. A veure què en pensen quan tornin.

Mentre la CiU de Salvador Esteve -i el que és més preocupant: també la d'Àngel Colom- van presentar una moció edulcorada en la que demanaven “flexibilitzar les condicions per a la concessió i renovació dels permisos de residència i de treball de les persones estrangeres”.

Ni tan sols es van atrevir a votar en contra o, com a mínim, abstenir-se com va fer els regidors del PPC. L’alcade potser no ho sap, però la placeta que hi sota casa seva els veïns l’han rebatjeada com a Plaça Tetuán. No em facin dir per què.

Un dia vaig entrevistar a un alt càrrec d’estrangeria que em va dir que, en matèria d’immigració, sempre anem deu anys per darrera d’Europa. No sé si ho deia per les conseqüències -com les Banlieues de França- o pels efectes -com el creixement de la ultradreta a tota Europa-.

Sort que aquí els de la ultradretana Plataforma estan a mata-degolla. Jo, ahir, vaig bloquejar d'una revolada Josep Anglada, el perfil oficial del partit i Marta Riera per insultar-se a través meu. Un Gert de Wilders o una Marie Le Pen feria estralls en l’electorat de classe mitjana com a ha fet Podemos més a l’esquerra. Només ens faltaria això per fragmentar, una mica més, el futur mapa polític. I, si us plau, ara no em diguin racista: només estic descivint els fets amb tota la seva cruesa.

 

(1) "Mi vida, mi libertad (autobiografía). Barcelona: Galaxia Gutenberg

(2) Juan M. Bellver: "Lo de Melilla se soluciona quitando la Sandidad a los inmigrantes ilegales", 26 de març del 2014

 

 

Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

21 Comentaris

Publicitat
#23 Bruckner, Barcelona, 16/08/2014 - 16:23

Rius, sembla que vas d'esquerres però fas uns análisis molt superficials i tòpics.

#22 De què fugen?, Barcelona, 16/08/2014 - 16:19

Vénen perquè al seu país no poden viure com a humans. Perquè els seus gobernants els prenen diners i bens que els pertoquen. I ja podem anar fent i plorant si un tribunal internacional no ho atura. Aquest és el gran problema. No hem de preguntar - Per què vénen sinó - De què, de qui fugen?

#21 Aleix, Bcn, 15/08/2014 - 10:11

Està molt bé que les paraules de Marine Le Pen siguin traduides al castellà: el feixisme sempre en un idioma que li sigui propici. Si haguéssim de marxar tots els que no som autòctons... Que els feixistes europeus deixin de destrossar l'Àfrica i ells deixaran de venir, cada terra fa sa guerra //*//

#21.1 Obre els ulls, Barkeno QF, 15/08/2014 - 20:15

Quants germans tens?, aquests que venen de l'Africa no en tenen un o dos, en tenen alguns fins 15 o 20, la solució pels africans és venir a Europa perque no hi ha menjar per tants infants, sols cal veure les imatges dels paísos emisors. Sembles babau! Si a sobre els donem facilitats, malament.

#21.2 Aleix, Barcelona, 15/08/2014 - 22:17

El cas no és els germans que tinc sinó que tots han aconseguit acabar la secundària. El dia que Europa i els Estats Units deixin de sabotejar la seva economia el flux migratori s'acabarà, així de senzill, però és clar que només sóc un babau.

#19 A.R., bcn, 14/08/2014 - 16:59

És fals que a Le Pen el votin les classes mitjanes. El voten sobretot els treballadors que viuen en zones amb alt percentatge d'immigració i que abans votaven el PC. També deu de rebre el vot de gent reaccionària com el Xavier Rus.

#18 Papaluna, Barcelona, 14/08/2014 - 16:29

Le Pen té tota la raó. Però em sobta que a tu et sorprengui que l'Àngel Colom treballi per 'flexibilitzar les condicions...". Què no saps que la seva feina, pagada per la Generalitat, era (o és) promocionar l'immigració marroquina a Catalunya? I que és ell el artífex de aquesta invasió? Què bades?