La Punteta · 16 de Desembre de 2016. 13:19h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Com TV3 maquilla la realitat

Dilluns passat el Telenotícies migdia informava de la Vall d'Hebron amb aquest titular: "L'avançament de la grip provoca més visites a urgències". La presentadora, l'Ariadna Oltra, parlava d'"un pic de visites" el qual havia generat "queixes". Res de col·lapse o saturació.

Ho atribuïa al fet que havien rebut "150 pacients més de l'habitual”. Almenys reconeixia que hi havia 80 persones "encara pendent d'ingrés". Però l'hospital havia "reforçat" el personal i havien "derivat" alguns pacients a diferents centres. Donava la idea que ja estava tot solucionat.

La crònica acabava amb la recomanació habitual que "en el cas de malalties poc greus" la gent vagi als CAPs. El meu cunyat va seguir aquest consell al peu de la lletra amb una pedra al ronyó i, al final, l'han operat a Bellvitge després de mesos de molèsties i d'incertesa.

La peça, a més, arribava, després d’una crònica sobre el nou servei de metge online que ocupava més de dos minuts. Els problemes a la Vall d’Hebron sortien al final: 35 segons. No cal dir que venien l’econsulta com un avenç tot i que, en realitat, es enviar un correu electrònic al teu metge de capçalera. Una activitat que fem ara milers de persones molts cops al dia.

Tampoc era notícia perquè, en realitat, “alguns pacients ja ho fan” i “alguns metges”, també. Les preguntes, òbviament, només poden ser sobre “qüestions senzilles” que no impliquen la visita del pacient. Però sortia el director general del Servei Català de la Salut, David Elvira -abans en l’òrbita del PSC i ara de Junts pel Sí- en roda de premsa.

També s'incloïa una reportatge. Una metgessa reconeixia almenys que s’havia de fer l’esforç de “contestar ràpid”: “en 48 hores”. En fi, si ho proven han d’anar abans al taulell del seu CAP i demanar una contrasenya. Però no seria més fàcil abans arreglar les urgències o les llistes d’espera?.

En canvi, La Vanguardia -que tampoc és que sigui la veu de la CGT- titulava l'endemà en portada: “La saturació d’urgències ja és un mal crònic”. A planes interiors la redactora -Ana Macpherson, una de les periodistes que més sap de salut juntament amb Miagros Pérez Oliva, ara Defensor del Lector a El País- afirmava que “no va ser culpa de la grip".

I explicava que la majoria de pacients “es van esperar en una habitació d'urgències, però a una part els va tocar fer llit amb el llit al passadís, diagnosticats i atesos, però enormement incòmodes, amb un paravent que passava d’un a l’altre per per procurar una certa intimitat”. Aquí l’e-consulta famosa quedava reduïda a una columneta i encara.

També afegia el testimoni d’una mare, Marta Faura i Batlle, de Sant Just Desvern. “Fa uns quants dies -explicava- el meu fill de 18 anys i jo hem patit les urgències de l'hospital Moisès Broggi, i he quedat molt decebuda de la mala gestió dels fons que paguem entre tots (…) Vam estar tota una nit al passadís, amb una malaltia infecciosa (parotiditis), vomitant al terra, sense que ningú netegés els vòmits fins l'endemà, que va venir el servei de neteja. No ens van oferir en cap moment cap palangana d'un sol ús”.


Això tampoc sortia per TV3. Després es pregunten per la caiguda d'audiència.

Publicitat
Publicitat

11 Comentaris

Publicitat
#9 Delescala, Montgat, 21/12/2016 - 06:58

de las tv públicas. Yo añado y le espeto: si adoctrinar, si maquillar la realidad, creando un clima favorable a la voz de su amo, que les da de comer (Gobierno de turno, Estatal, Autonómico, Local). También sabe mucho de ello, Ada con su BTV.

#8 Delescala, Montgat, 21/12/2016 - 06:57

la audiencia que tenga, y que luego quieran dar lecciones morales, económicas, de gestión, religiosas, clama al cielo que como está el Estado del Bienestar y no se adaptan a recortar en gastos suntuarios. Saldrá el corto de turno diciendo la gran función

#7 Delescala, Montgat, 21/12/2016 - 06:55

una que nos hagamos de una mútua médica y acudamos a ella y dos que no vayamos más (por lo que sea, pero básicamente por palmar) Me es igual, los que gestionan aquí o allí, ahora o antes. Y lo de TV3 es un escandalazo que por más que quieran tapar, tenga

#6 Delescala, Montgat, 21/12/2016 - 06:54

No se preguntan por la caída de audiencia, dado que nos toman como caraanchoas, repartamos o no, lo que se quiera y por otra parte, tienen el sueldo garantizado vía Presupostos de la Generalitat. Ellos arden en deseos, presuntamente, de dos cosas

#5 Jaume garrabou , Guissona , 18/12/2016 - 17:21

Això només té una solució INDEPENDÈNCIA

#5.1 Ignasi, Madrit, 19/12/2016 - 11:17

El nacionalismo lleva 30 años gobernando, pero todos los problemas son culpa de Madrid. Con la independencia todo será abundancia y armonía, no habrá violencia machista, ni caries y habrá chuches para todos los niños. (Ejemplos reales de propoganda indepe)

#5.2 pepe.----, andorra, 19/12/2016 - 13:54

esto solo tiene una solucion, una sola sanidad en toda España, desde q las automias tienen las competencias de sanidad y educacion, el presupuesto se ha disparado.. Y si se pueden cerrar todas las autonomias y usar los 100.000 millones en pensiones, sanidad y educacion, mucho mejor.