La Punteta · 4 d'Abril de 2015. 14:26h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Compte amb les mesquites

Saben que tenen en comú el jove detingut el passat 13 de març a l’Hospitalet per la seva presumpta relació amb l’Estat Islàmic i els dos germans detinguts al barri badaloní de Llefià quinze dies després quan estaven a punt de viatjar a Síria?. Que tots tres anaven a la mesquita.

Amb això no vull dir, per descomptat, que tots els musulmans que van a la mesquita són gihadistes, però sí que tots els gihadistes van a la mesquita. I sabem que s’hi cou a les mesquites?. Els Mossos tenen prou personal per controlar, cinc cops al dia, els 262 oratoris musulmans que hi ha a Catalunya?.

Ho dubto perquè a Catalunya n’hi ha actualment 262. Més que a la Comunidad de Madrid (110) o fins i tot Andalusia (195) tot i la proximitat geogràfica d’aquesta última amb el Magrib. La dada revela també, de retruc, que Catalunya és la comunitat autònoma amb més població musulmana.

De fet, s’obre una mesquita cada mes i mig aproximadament. El  2012 n’hi havia 242 i sis mesos després 246, segons l’Observatorio del Pluralismo Religioso en España, un organisme oficial que ofereix dades sobre el nombre de llocs de culte de les diferents confessions religioses.

M’estalvio d’entrar en el tema de les mesquites salafistes malgrat que, segons tots els experts, estem al capdavant d’Europa. El diari digital La información era l’últim en publicar, el passat 31 de març, que “El salafismo se extiende sin control en Cataluña”. Però abans ho havien fet també El País, El Periódico o La Vanguardia, entre d'altres mitjans.

En aquest tema -com en d’altres relacionats d’una manera o altra amb la immigració- hem anat amb un lliri a la mà. Perquè l’arribada d’imams i l’apertura de noves mesquites en comptes d’afavorir la integració més aviat l’ha estroncat. Entre d’altres raons perquè un imam no és un mossèn, que ha d’estudiar sis ansy a la facultat de teologia per poder exercir.

Un dia m’explicava el diputat d’Unió i regidor a la Bisbal de l’Empordà, Xavier Dilmé -espero que em permetrà la indiscreció-, que a la localitat veïna de Palafrugell “va arribar un imam que si passava per un carrer estret feia baixar les dones de la vorera”.

Potser fins i tot hauríem de demanar reciprocitat. El País publicava el 3 d'agost del 2011 -a càrrec del seu especialista en el Magreb, Ignacio Cembrero, ara a El Mundo- que Algèria havia autoritzat finalment l’apertura d'una església protestant. Això sí "tras años de acoso".

Algèria s'havia convertit així en el primer país del nord d’Àfrica “en el que una iglesia cristiana autóctona logra el reconocimiento oficial" tot i que encara hi ha una llei del 2006 “que prevé penas de entre dos y cinco años de cárcel y multas de 10.000 euros para todo aquel que incite, obligue o recurra al proselitismo para convertir a un musulmán a otra religión".

Però Catalunya és un país progre i curiós on, en comptes d’abordar aquesta problemàtica de cara, quatre forces polítiques com ERC, PSC, ICV i la CUP assisteixen a manifestacions contra la Islamofòbia la mateixa setmana que, a Tunis, una parella de jubilats que sortia per primer cop a l’estranger moria víctima d’un atemptat islamista.

I dos diaris com El Periódico i l’Ara han dedicat aquests dies molt espai, fins i tot de portada, al cas de les tres noies musulmanes insultades al Metro per dur vel davant la passivitat de la resta de passatgers. No cal dir que s’hauria d’actuar contra aquest episodi xenòfob amb la màxima contundència, però potser estaria també bé dedicar els mateixos esforços a la problemàtica de les mesquites.

Jo sóc agnòstic, però Divendres Sant -el dia que segons els catòlics van matar Jesucrist- el grup Al-Xabab va executar 147 estudiants universitaris a Kenya precisament perquè eren cristians. No hi ha constància que ERC, PSC, ICV i la CUP -o la Unitat contra el Feixisme i el Racisme- hagin convocat cap manifestació contra la Cristianofòbia.

De moment, la Cristianofòbia mata; la Islamofòbia, no.

 

Xavier Rius és director d'e-notícies

 

Segueix-me a twitter

Web personal

Tots els articles

Elogis

Insults

Publicitat
Publicitat

17 Comentaris

Publicitat
#12 fran-bcn, Bcn, 07/04/2015 - 20:11

sr. Rius, però, no es podria senzillament no donar permisos per apertures de noves mesquites??? tant complicat deu ser?. I per exercir els imams, suficient residència i domini idiomes oficials del lloc...??

#11 Carlos Gomez, Bcn, 05/04/2015 - 17:04

La democracia no es defen nomes amb bones paraules, declaracions de prudencia i deixant covar l´ou de la serp.
I quan mes tard ens adonem d´aixo sera pitjor, i les consequencies son ja prou conegudes i no tant llunyanes.
S´ha de ser instrasigents amb els intransigents.
O ells o nosaltres.

#10 egarense, Terrassa, 05/04/2015 - 11:30

Totalmente de acuerdo Xavier , lo que no puedo entender el por que ,la comunidad musulmana de Terrassa precisamente el Viernes Santo dia especial para los cristianos y un día despues de la mascre de Kenia
Hace una obstentacion de fuerzas en la mezquita cortando incluso la calle para rezar en ella

#9 Pepet, Sabadell, 05/04/2015 - 10:09

Són els imams immigrants legals o il.legals? Com aconsegueixen el permís de residència? Venen amb contracta de treball? Qui els facilita aquest contracte? De quines branques de l'Islam són? Qui els controla? S'expulsen els que prediquen en contra de les nostres lleis i costums? Aquest País no va be!

#8 Ciudadano Sinmitos, Barcelona, 05/04/2015 - 01:02

A más mezquitas, más imanes; más islamismo; más fieles que odian a los infieles; más devotos de la yihad.
Si no se mete mano, la Catalunya de la Gran Mezquita Monumental puede salir del Estado Español con Mas y entrar en Estado Islámico con los amigos de Colom. ¡Qué Allah la proteja!