La Punteta · 27 de Juliol de 2010. 22:24h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra aquestes vegueries

Malgrat els esforços del conseller Ausàs i el diputat d'ERC  Miquel Àngel Estradé, que s'hi van esmerçar de valent, estic en contra de la Llei de Vegueries. Les vegueries només tenen sentit si suprimim les diputacions i ja ha recordat el propi conseller que el Govern ho va intentar "amb la Llei 6/1980, de transferència urgent i plena de les diputacions catalanes a la Generalitat", que va anul·lar llavors el Tribunal Constitucional.

Jordi Pujol ho esmenta en el primer volum de les seves memòries, pàgina 31: "La prova de la nostra feblesa jurídica la vam tenir de seguida, quan el Tribunal Constitucional, en una sentència del juliol del 1981, va tombar de manera contundent uan primigènia lleia que pretenia el traspàs de les diputaciones a la Generalitat, o, almenys, algunes de les seves competències més importants".

El mateix conseller ha citat en un parell de vegades durant la seva intervenció l'anomenat Informe Roca per justificar el projecte de llei adoptat pel Palrament. Senyal inequívoc que no ho veu gaire clar si ha de citar un informe elaborat per un exidirigent de Convergència encarregat per un dirigent d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, quan era conseller.

Han aprovat una Llei de Vegueries que necessita el permís de Manuel Chaves "per modificar la legislació perquè l’Ebre, perquè les Terres de l’Ebre pugui ser vegueria després de les properes eleccions municipals" -la cita també és del conseller-. Tal i com està el Govern Zapatero ves a saber on estarà Manuel Chaves abans de les properes municipals.

De debò cal una altra administració sense suprimir-ne abans cap?. Com deia Albert Rivera, de Ciutadans: "A Catalunya tenim, i ho hem dit moltes vegades: la Unió Europea, l'Estat, la Generalitat, diputacions, consells comarcals, 948 municipis, i ara, ja, la culminació, les vegueries. Ara ja, per a set milions, ja tenim no sé quantes administracions".

La Llei de Vegueries, aprovada in extremis durant l'últim ple, només obeeix a la voluntat d'Esquerra de treure pit al fina de la legislatura. Ja ho va escriure Joan Puigcercós en una entrada al seu bloc arran de la crisi Ernest Maragall -aquell que admetia que no tenien projecte de país- el 14 de febrer: "Quan passi un temps i mirem enrere, ens sorprendrem del llegat i la feina feta per aquest Govern. Només cal observar les darreres lleis: l'ambiciosa reforma de l'Impost de Successions, la Llei del Cinema, la Llei de Vegueries o la Llei de Consultes Populars".

Malament rai si Esquerra ha de treure pit a les acaballes de la legislatura. Ha estat un canvi de cromos entre ERC i el PSC: Esquerra ha aconseguit tirar endavant les vegueries a canvi que els socialistes puguin refugiar-se en una àrea metropolitana de Barcelona ressuscitada si de cas perden el Govern de la Generalitat.

Publicitat
Publicitat

6 Comentaris

Publicitat
#6 Xavierr, ripollet, 28/07/2010 - 18:10

Ja estem farts de tanta despesa per acontentar el nacionalisme. A Catalunya o tenim un partit progressista decissiu com Ciutadans (C's), o arribarem al caos. Al temps.

#5 Josep, Tarragona, 28/07/2010 - 09:44

Completament d'acord. I el més trist és que quan manin els altres, en lloc de reduir administracions, encara seran capaços de crear-ne més. Aquest país cada cop és més insostenible.

#4 manel, moià, 28/07/2010 - 07:40

Una mica simplista la teva argumentació, no trobes? No hi he trobat cap argument de pes.
Esclar que ho ha d autoritzar Madrid, mentre n siguem independents així serà amb totes les coses importants.
Pensa-hi una mica, i més abans d escriure un editorial

#3 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 28/07/2010 - 07:14

I no trobes que l'Àrea Metropolitana només té sentit si suprimim els ajuntaments? o la diputació? o els consells comarcals del Barcelonès, vallès, baix llobregat ...? En canvi, el Parlament ho ha aprovat per Unanimitat, el teu Albert Rivera inclòs.

#2 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 28/07/2010 - 07:10

Si estás en contra de tantes administracions, també deus ser contrari a la creació de l'Àrea Metropollitana de Barcelona. O és que aquesta la veus necessària perquè et toca d'aprop?