La Punteta · 30 de Maig de 2014. 11:31h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra els progres que justifiquen Can Vies

Sembla mentida com els progres estan justificant la violència generada pel conflicte de Can Vies. La meva estimada Mari Carmen Juan, sotsdirectora Julia en la onda a Onda Cero, afirmava a twitter: "Desalojan Can Vies y aprueban BCN World. Criminalizan a los movimientos sociales y legalizan el juego y la economía canalla. Vaya modelo!".

Però anem amb compte perquè, ens agradi o no BCN World, la llei s'ha aprovat amb els vots de CiU i del PSC en tots els articles, i els d'ERC i el PPC en alguns. En determinats punts s'ha arribat a 106 vots a favor (CiU, ERC, PSC i PPC) i només 16 en contra (ICV-EUiA i CUP) a més de nou abstencions (C's). Per això, si deslegitimem el Parlament en tot allò que no ens agrada -i jo sóc un dels primers crítics amb els partits- ens estem carregant les bases de la democràcia parlamentària.

Però, el que s'endú el premi, és el sociòleg Manuel Castells, que dedica un article demolidor avui a Xavier Trias a La Vanguardia. El sociòleg, que va donar suport a CiU a les darreres municipals, diu ara: "L’injustificable desallotjament de Can Vies a petició seva demostra que em vaig equivocar i per això rectifico i demano perdó als qui van poder sentir-se influïts per la meva presa de posició. Ens va enganyar a tots. Mai més, Xavier. Un més a la meva llarga llista de polítics que em deceben. Potser per això cal començar de zero".

Òbviament pot fer el que vulgui amb el seu vot. És el problema de donar suport públicament a algú, sempre te'n pots acabar penedint. Però saben què és el pitjor? Que ni tan sols condemna de manera explícita la violència dels antisistema. Al contrari, més aviat la justifica: "Hi ha hagut violència? Esclar. Aquest desallotjament és una provocació, i de la indignació d’aquesta arbitrarietat acostuma a sorgir una protesta que, convenientment preparada amb violència policial, acaba en enfrontaments i destrucció al carrer". Les negretes són meves. Tot un catedràtic com ell s'ha posat a l'alçada de la CUP.

Ho deia ahir: la violència és violència vingui d'on vingui. I no es pot encetar cap diàleg -portem quatre nits d'aldarulls- amb gent que practica sistemàticament el vandalisme. Vostès creuen de debò, per exemple, que aquests joves encaputxats que destrossen una parada de bus són desnonats, estafats per les preferents, fins i tot indignats?. No, simplement són vàndals.

A tots aquests que, des del progresisme, encara justifiquen la violència urbana els recomanaria el comentari que va fer el periodista Francesc Cruanyes aquest dijous a Rac1. Els la transcric per estalviar-se molèsties, però el poden trobar íntegre aquí:

"Hi ha desenes, centenars de persones indignades i desesperades perquè no poden fer front a la hipoteca, perquè els han desnonat, perquè els han encolomat preferents, perquè veuen el retir que cobren els exdirectius de les caixes, perquè estan a l’atur i tenen més de quaranta anys, perquè Millet i Montull no són a la presó, perquè no en tenen per menjar, perquè els impostos se’ls mengen, perquè la llum és cara, perquè Espanya els roba…

"N’hi ha milers i no se’ls acut trencar vidres, esgavellar la caseta d’un cec, trinxar aparadors, cremar contenidors, tapar-se la cara… De motius i de set revenja no els en manca, hi ha moments que ho estriparien tot. Però es manifesten i condemnen aquells que els emmascaren, igual com condemnen la violència de despatx, la violència bancària, la violència institucional. I, sobretot, no diuen aquesta nit anem de marxa, que feina tenen a apagar els incendis de cada dia i a aixecar-se ben d’hora, ben d’hora, per canviar el món amb arguments i no fotre els que són tan pobres com ells".

Jo també estic indignat amb els bancs, amb Fèlix Millet, amb els partits. Però cremant contenidors no ho arreglarem pas.

 


Web personal

Darrers articles

Elogis

Insults

Twitter

Publicitat
Publicitat

26 Comentaris

Publicitat
#22 víctor, bcn, 31/05/2014 - 13:17

Molt bé, Rius, aquestes ulleres grogues que t'has posat. Et donen una pinta... com ho diria?, molt progre.

#21 Oriol2, BCN, 31/05/2014 - 12:18

Insisteixo, encara que no serveixi per a res: per què no publiques un article que es digui "Contra les autoritats convergents que cedeixen davant de Can Vies"? Suposo que jo valdria com a progre i tampoc no hi estaria d'acord, però com a mínim semblaries coherent i honrat.

#20 Mark, bcn, 31/05/2014 - 10:36

Rius, la violencia más grande no es la ejercida con los puños ni en las calles. Desde hace mucho tiempo que estamos soportanto una gran violencia contra nosotros en todos los ámbitos. Es normal y seguirá siendo normal que de vez en cuando explotemos hartos de bofetadas.

#19 A.Bassols, BCN, 31/05/2014 - 09:23

Ja fa temps que tenim una valoració de la violencia física exageradissima. La violencia al carrer es la guerra del pobre i es ridicula comparada amb el mal que fan els poderosos. Es bona? no. Pero fixar-se en aixo com a mal de la societat es ben be alló del xocolate del loro

#18 Ignasi Ripoll, Sant Carles de la Ràpita, 31/05/2014 - 08:10

Doncs jo el comentari de la Mari Carmen Juan el trobo encertadíssim, i no crec que justifiqui la violència. Ni ella ni en David Fernández. S'ha de pensar una mica abans d'actuar salvatgement.