La Punteta · 25 d'Agost de 2013. 17:27h.

XAVIER RIUS

Director d'e-notícies

Contra la correcció política

El passat 10 d'agost del 2013, un col·lega de les comarques de Girona, Xavier Martí i Torrent (Girona, 1986) ens picava el crostó al seu bloc per una notícia titulada “'Romanesos intenten robar a l’antiga seu de Telefònica'. 

"Em temo -deia- aprofitant les passions més baixes del lector per buscar un elevat nombre de clicades i comentaris. Una actitud, ressaltar la nacionalitat d’un xoriço, que per costum, interès o mala fe tenen molts periodistes".

Si jo tingués la seva edat segurament pensaria el mateix, però ja se m'ha passat l'edat per a la correcció política. Només cal veure els delictes comesos per persones d'aquesta nacionalitat durant els darrers dies. I no diré gitanos romanesos per por a que el fiscal no faci amb mi el que ha fet amb l'alcalde de Badalona.

Uns dies abans, el 28 de juliol, els Mossos ja van detenir 12 persones -"totes de nacionalitat romanesa", segons el comunicat oficial- mentre intentaven robar al mateix immoble. En realitat van ser dos intents de robatori perquè "poques hores més tard, al voltant de les set de la tarda, van ser alertats de nou que un grup nombrós de persones havien accedit al mateix edifici de l’avinguda de Roma".

De fet, en les darreres setmanes, la Policia de la Generalitat ha detingut una trentena de persones al mateix lloc i pel mateix delicte, però "una vegada posats a disposició judicial, aquest va decretar la llibertat amb càrrecs per a tots els detinguts". Així no m'estranya que ho tornin a provar.

L’estat d’abandonament i degradació de l'antiga seu de Telefònica a Barcelona, tancada des de 2011, genera tants problemes d’inseguretat i tantes queixes dels veïns que els Mossos d’Esquadra han intensificat la vigilància de l’immoble per tal d’evitar que aquests fets continuïn succeint.

Més delictes: el 16 d'agost van detenir un jove de 21 anys -també de nacionalitat romanesa- robant en una farmàcia en plena Gran Via de Barcelona. El detingut, per cert, té una trentena d’antecedents policials per fets similars.

El 18 van detenir a Alcarràs (Segrià) un home de 24 anys i nacionalitat romanesa com a presumpte autor de la mort d’un altre home, ferit al pit amb una arma blanca, després d'una baralla al carrer. La víctima tenia 27 anys i era, en aquest cas, de nacionalitat polonesa.

El 22 van ser detinguts tres homes de 28, 23 i 22 anys respectivament -i també de nacionalitat romanesa- per robar en dos locals comercials de l’Eixample i de Sants-Montjuïc, un d'ells era un forn de pa.

Unes hores abans, van detenir també tres homes -de 34, 37 i 42 anys cadascun i igualment de nacionalitat romanesa- com a presumptes autors d’un delicte de robatori amb força en grau de temptativa. Tots tres també, per cert, amb antecedents policials.

Però, segurament, un dels casos més esfereïdor va ser el dels dos homes de nacionalitat romanesa, veïns de Barcelona i de 22 i 29 anys respectivament, que van ser detinguts el passat dia 7 per diversos robatoris amb violència i intimidació.

Les víctimes -explica un altre cop el comunicat oficial- "sempre eren gent gran i eren agredides amb gran contundència per tal de robar les joies o objectes de valor que portaven a sobre".

"En els tres casos -afegeix- la forma d’actuar dels agressors era la mateixa: buscaven una víctima que per la seva avançada edat i per trobar-se sola fos especialment vulnerable, la seguien discretament fins al seu domicili i entraven, junt amb la víctima, al portal on es produïa el robatori".

"Els agressors -explica- no arribaven a demanar les joies a les víctimes, les hi prenien directament emprant una gran violència. Això va fer que les víctimes tinguessin lesions físiques a conseqüència del robatori i, en molts casos, seqüeles psicològiques greus".

També hi ha la història -jo la vaig llegir a La Vanguardia el 10 d'agost- de l'avi obligat a exercir la mendicitat. Un home de 72 anys "a qui els seus familiars obligaven a pidolar al centre històric de Tortosa (Baix Ebre), maltractaven reiteradament i tenien tancat en un pis en condicions deplorables. Una filla i un nét de l'home, originari de Romania, com tota la família, ha quedat en llibertat amb càrrecs". La crònica era d'Esteve Giralt.

Per descomptat que també hi ha xoriços catalans i espanyols. L'altre dia van detenir un francès conduint borratxo i de manera temerària pel centre de l'Hospitalet de Llobregat i també ho vam publicar.

Però el que podria fer ara Xavier Martí i Torrent, que troba que actuem amb "mala fe", és preguntar a les víctimes què en pensen d'aquests immigrants romanesos: a l'amo de la farmàcia o el del forn.

O, per descomptat, als avis que van ser agredits molts dels quals, com explica la nota de premsa, han quedat amb les esmentades "seqüeles psicològiques greus". No deu ser el mateix una estrebada o una pallissa als vint que als vuitanta.

El que no es pot amagar és l'impacte de la immigració en la seguretat pública perquè, si no, el 45% dels nostres presos no serien estrangers. I tenim, per cert, les presons plenes de gom a gom.

Ni tan sols hem estat capaços de tancar la Model malgrat que la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona van signar un conveni per al seu trasllat -reiteradament incomplert- el 15 de maig del 2001. Havia d'estar clausurada com a molt tard el 2006. Ara fa set anys.

Per això tampoc no entenc que ni el ministre del Interior, Jorge Fernández Díaz, ni el conseller Ramon Espadaler -per la part que li toca- no hagin encara posat el fil a l'agulla definitiu amb el registre informàtic de delictes i el problema dels multireincidents.

Qualsevol delinqüent de nacionalitat estrangera hauria de ser expulsat ipso facto. Però abans que compleixin condemna perquè, en un estat de dret, qui la fa la paga. Inclòs el senyor Bárcenas, per descomptat. Ja n'hi ha prou d'anar amb un lliri a la mà.

La correcció política és un invent, sospito que de l'esquerra, per no agafar el problema de la immigració per les banyes, entre d'altres. Però em temo que, aplicada a la política o al periodisme, només fa que alimentar els discursos xenòfobs.

 

 

Web personal: http://www.xavierrius.cat/

Elogis: http://www.xavierrius.cat/Elogis_xavier_rius

Insults: http://www.xavierrius.cat/insults

Twitter: https://twitter.com/xriusenoticiesFacebook: http://www.facebook.com/xriusenoticies


Publicitat
Publicitat

15 Comentaris

Publicitat
#14 Tenim el que ens mereixem, BCN, 28/08/2013 - 12:18

Tot això ens passa per votar a partits polítics que son, objectivament, enemics nostres.

#13 esther, barcelona, 28/08/2013 - 11:52

Fa temps que penso que l'expulsió hauria de ser directe després de la detenció. Atès que tenim un sistema penitenciari que cerca (sense massa èxit segurament) la reinserció social del delinqüent, quin sentit té invertir perquè es reinsereixi en una societat on no pot viure?

#12 ana, aquests paios ens porten a l'abisme, 28/08/2013 - 11:49

perque no pregunta el senyor rius si es cert que mossos d'esquadra no colabora amb la policia nacional en l'intercanvi de dades penals i judicials.
si venen delincuents condemnats de badajoz perque no hi creuen les dades. els mossos estan mes per la independencia, que per protegir-nos i servir-nos

#12.1 Albert, Terrassa, 28/08/2013 - 16:55

El problema dels mossos és que ens han de protegir de delinqüients de Badajoz, i d'altres delinqúents internacionals que compatriotes del delinqüent de Badajoz amb la complicitat de la G.civil i policia nacional han enviat a Catalunya. Els espanyols estàn més per robar-nos que per protegir-nos.

#11 albert, girona, 27/08/2013 - 20:24

Molt blablabla,sí, però s'acaba el teu article i continuem sense saber quina relevància té esmentar la nacionalitat del delinqüeht,com no sigui que així hi hagi gent que es miri malament els romanesos encara que no hagin fet res

#10 Soro, Barcelona, 27/08/2013 - 13:41

En matèria de delinqüència coincideixo plenament amb el que dius llàstima que les lleis d'aquest país tracten a tothom per un igual i no propiciïn l'expulsió immediata del delinqüent estranger, cal recordar l'antiguitat de la Llei i comparar el nombre d'immigrants existents ara i abans.